Korčula sa zakašnjenjem dočekala maškarani ulazak u Pola Nove godine

Di su muskiU nedjelju navečer do ponedjeljka ujutro Korčula je slavila maškarani ulazak u drugu polovicu ove godine, te ulazak u EU. To je manifestacija koja se u organizaciji

Korčulanske karnevalske udruge Bonkulovići održava već 13 godina. Manifestacija je postigla veliki uspjeh u Hrvatskoj i inozemstvu, što pokazuje dolazak brojnih maskirnih grupa željnih zabave. Bilo je tako i ove godine gdje se je na popularnom sastajalištu korčulana na Plokati okupilo i staro i mlado, odjeveno u ljetne zanimljive i dojmljive kreacije. Kako se je ovogodišnji doček pola nove godine uklopio s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, na centralni je jarbol uz Hrvatsku i Europsku zastavu bila podignuta i EU zastava Bonkulovića.

Nitko nije ostao prikraćen u zabavi, piću i hrani, jer su ugostitelji imali pune štandove. Mlađi su plesali na Trgu pomirenja više uz rock glazbu, a u blizini na Plokati je svirao i pjevao Flash Back Band iz Metkovića, koji su uz širok repertoar domaćih pjesama oduševili maškare i posjetitelje. Točno u ponoć se je na bini pojavio kralj od maškara Njegovo Veličabstvo Petar-Pavao-Rompunjalo – Prvi i  Zadnji (koji je došao u kraljevskom vozilu) te Dado, ministar Vlade od maškara i gradonačelnik Vinko Kapelina, da bi priopćili vrlo ozbiljno, da ulazak u Maškaranu drugu polovicu godine i EU kasni 20 minuta, zbog novo uvedenog katamarana kojega je država postavila od 1. srpnja kao zamjenu za privatni brži i moderniji.

Kako novi katamaran (star 30 godina) u odnosu na prethodnika kasni pola sata, na relaciji Korčula-Split, kasnimo i mi, bila je njihova poruka. Zatim je uz veliki vatromet biljo čestitanja, poljubaca u očekivanju boljih dana. Između brojnig maškaranih grupa, posebno su se isticali Župski Gospari Gusari jedini gospari gusari na svijetu, za koje je ministar Dado uručio i poklon i zahvalnost što svake godine dolaze na maškaranu zabavu u Korčulu, i s ovom bilježe stoti put maškaravanja. Oni su bili pohvaljeni i zbog čuvanja tradicija Župe dubrovačke u kojoj su 300 godina prije Krista bili gusari, koji su se borili protiv Rimskoga carstva, koji 150 godina nisu mogli arivat u župu.

Tekst i snimak : Niko Perić

Sutra na rabotu Zupski gospari Zabrinut Ministar Vlade od maskara Idemo Evo nas u EU Di su muski Cestitka gradonacelnika Korcule Evo mene

Pošalji dalje: