Od početka godine na Jadranu spašena 161 osoba

nasukanbrodU prvih šest mjeseci ove godine tijekom 96 akcija traganja i spašavanja na moru spašena je 161 osoba,  6 osoba je smrtno stradalo,  a tri su ozlijeđene, kaže priopćenje Josipe Perice Kojundžić, voditeljice Samostalna služba za odnose s javnošću u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture.

U akcijama koje je koordinirala Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC) sa sjedištem u Rijeci,  do 1.  srpnja o. g.  spašeno je 5 brodova te 38 jahti i brodica. Razlog najvećeg broja poziva upomoć su kvar motora na plovilima i nesposobnost plovidbe,  te potreba medicinske pomoći.  Od početka godine nasukalo se 15 plovila, na 7 ih je izbio požar, a 9 ih je potonulo. Spašavana su tri kupača,  jedan daskaš i ronilac na dah. Podaci Josipe Perice Kojundžić kazuju, da je uglavnom riječ o plovilima pod stranim zastavama ili u čarteru,  a spašavane osobe najčešće su strani državljani.  Zbog sigurnosti nije suvišno pročitati i poslušati savjet:

Osim redovitog slušanja vremenske prognoze,  svim se nautičarima preporuča povremena obnova stečenih znanja o upravljanju jahtama i brodicama,   pridržavanje pravila i propisa o sigurnosti plovidbe,  te usklađivanje plovidbe vremenskim uvjetima na moru.  Kupačima se preporuča ostanak u granicama obilježenih kupališta.  Za sve koji zatrebaju pomoć tijekom plovidbe na usluzi ije 24-satno dežurstvo na besplatnom broju 195 Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u Rijeci.

Radi usporedbe tijekom 2012.  godine u 365 akcija spašeno je 825 osoba i 167 plovila,  smrtno je stradalo 17,  nestale su 4,  a ozlijeđene 42 osobe

U akcijama traganja i spašavanja na moru sudjeluju djelatnici lučkih kapetanija i ispostava s plovilima,  po potrebi zrakoplovi Obalne straže,  tegljačke i ekološke jedinice,  pomorska policija, a nerijetko se priključuju i plovila u privatnom vlasništvu.

Priopćenje prenio: Niko Perić

 

Pošalji dalje: