Na Vrniku obilježena Gospa od škoja

Procesija na VrnikuSvetkovina Pohođenja Blažene Djevice Marije, svečano je obilježena na otočiću Vrniku (najbliži otoku Korčuli s prolazom od šezdesetak metara gdje je parkiralište za automobile, odakle su škojari svojim barkama prevozili goste na svečanost. Blagdan poznatiji kao Gospa od škoja, gdje su u utorak (2. srpnja 2013.) pohodili brojni vjernici koji su se došli pokloniti zaštitnici otoka, održan je uz svečanu svetu misu i procesiju u kojoj je nošen Gospin kip, predvodio je župnik iz Korčule don Frano Kuraja, uz asistenciju župnika iz Lumbarde don Vlada Markića.

Crkva na VrnikuŠkojari svoj zavjetni veliki blagdan slave preko sto godina, za što su još 1685 godine izgradili crkvu Gospe od pohođenja. Otok Vrnik je na površini od 0, 3 četvorna kilometra, dug 850 i širok 450 m, poznat po obrađivanju kamenom iz mnogih kamenoloma, čijim su kamenom izgrađene poznate svjetske građevine. Iako zimi ne živi nitko, početkom ljeta je dvadesetak kuća na škoju pune škojara,  čije je gostoprimstvo nadaleko poznato, jer osim razgledanja bivših kamenoloma, otok privlači puno kupača i izletnika zbog bijele šljunčane plaže nastale stoljetnim djelovanjem valova na krhotine kamena ostalih pri vađenju.

Primamljiv je i po ateljeu akademskog kipara Luja Lozice. Ljubaznost domaćina primijećena je nakon kršćanske svečanosti, kada su brojni posjetitelji ostali u dvorištima kuća kušajući kulinarske specijalitete, domaće kolače i vino.

Tekst: Niko Perić

Snimak: Marijo Foretić

Gospin kip

.

Pošalji dalje: