Obnavlja se Festival viteških igara i osniva Muzej Moreške

1373030124vinko-viteski_plesoviGradonačelnik Korčule Vinko Kapelina na radnom je sastanku s Elsie Ivancich Dunin, profesorom emireritus na UCLA-ju, i nekadašnjim direktorom Turističke zajednice Grada Korčule Mihajlom Grgićem razgovarao o pripremama za 28. međunarodni kongres ICMT studijske grupe za etnokoreologiju koji će se održati u Korčuli u srpnju 2014. godine.

Tom je prilikom Kapelina najavio kako će Grad Korčula, preko Centra za kulturu ili Turističke zajednice, iznova pokrenuti Festival viteških igara koji je djelovao od 1997. do 2004. godine. Naime, otok Korčula stoljećima održava tradiciju mačevalačkih plesova moreške i kumpanjije, a udruge koje su te plesove izvodile postoje u Korčuli, Blatu, Čari, Pupnatu, Smokvici i Žrnovu.  Stoga je namjera Grada Korčule da kroz festival istakne značaj ovih plesova, ali i kroz uređenje muzeja posvećenog moreški.

Profesorica Dunin iskazala je zadovoljstvo namjerom Kapeline i Grada te je dodala kako će preko stotinjak međunarodnih stručnjaka iz etnokoreologije, znanosti koja proučava ljudske pokrete tijekom plesa, čiji je domaćin Institut za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba, zasigurno uživati u festivalu i prikazu viteških plesova čija tradicija traje stoljećima, a koju Korčula čuva kroz djelovanje velikog broja udruga, priopćeno se nakon ovog susreta.

– Kapelina, koji je i sam „batio morešku“ dugi niz godina, ustvrdio je kako će Grad dati podršku međunarodnom kongresu, na kojemu će biti i niz stručnjaka iz UNESCO-a, te dodao kako će to biti prilika ne samo za promociju viteških plesova i njihovog značaja za svjetsku kulturu i baštinu već i za kvalitetnu raspravu oko njegove  namjere uvrštavanja grada Korčule na svjetsku listu baštine pod zaštitom UNESCO-a – stoji u priopćenju ureda gradonačelnika Korčule.

Dubrovački vjesnik

Pošalji dalje:

8 komentara “Obnavlja se Festival viteških igara i osniva Muzej Moreške

 1. Moreškant bili (Uredi)

  Bravo Vinko!Konačno nešto lipo za Korčulu i okolna mista.Samo naprid!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. ll (Uredi)

  Raduje to što se naš Gradonačelnik ni politički centrira samo na stranku maticu.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. maslačak (Uredi)

  A di je Bitka Marka Pola?! Jedinstven događaj kojega smo uspili uništit!
  Zar smo to zaboravili?!
  Zar mu ni toliko nemožemo dati a koliko je on samo nama dao promocije,slave a na kraju i solada?!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 4. kukumica (Uredi)

  Ajde, nek bude Festival viteških igara i Muzej Moreške. Pamtimo obecanje.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.