Punoljetni Festival pisme i vina

Pobjednici prve festivalske veceriU subotu navečer (13.srpanaj 2013.) publika je pratila prvu večer izvođenja 16 novih skladbi Međunarodnog festivala pisme i vina, koji je u korčulanskom ljetnom kinu proslavio 18-ti rođendan, čiju je punoljetnost u ime mnogih dosadašnjih sudionika čestitala umirovljena TV voditeljica Željka Fattorini, koja je na mnoge načine pomagala festivalu. Od prve pobjedničke pjesme Afrodita Korčula(talijanski pjevač Carlo Pedron) iz 1996. sudjelovalo je mnoštvo umjetnika, skladatelja, pjevača od amatera do vrhunskih profesionalaca, često se slušaju, a malo tko i zna da su pjesme stvorene u Korčuli, rekla je Željka Fattorini koja godinama sa suprugom više vremena boravi u Korčuli nego u Zagrebu.

Gradonacelnik otvorio festivalU ime pokrovitelja festivala Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Korčule čestitku je protokolarno uputio zamjenik župana Davorko, zahvalio organizatorima i Ivanu Šegedinu koji je stvorio ovaj festival i do danas ga kao direktor uspješno vodi do punoljetnosti, i promiče otok i županiju poznate baš po pjesmi i vinu.

U europskom ozračju, festival je s ponosom otvorio gradonačelnik Korčule Vinko Kapelina,  čestitao Ivanu Šegedinu koji ga je započeo kao korčulanski, pa je prerastao u hrvatski i ove godine europski.Poželio je izvođačima da se njihove pjesme čuju na tržištu velikom 500 milijuna ljudi, i da po festivalu znaju da je Korčula raspjevani otok, čuvenih vina, romantičnih uvala, bujnih čempresa, srdačnih krajolika, te lijepih korčulanki i korčulana, koji po 18. put otvaraju svoje dvore glazbi, vinu i ljepoti, što u sebi krije i pregršt drugih mogućnosti za razvoj gospodarskih i kulturnih aspekata.Festival je most ne samo pisme i vina, ljubavi i prijateljstva, već ključ koji otvara sva vrata, uz njega moramo ostati zajedno pozvao je gradonačelnik Kapelina.Uz voditelje festivala Mirna Berend i Denis Šabić, na pozornici je u prvoj festivalskoj večeri nastupilo 15 izvođača, da bi ocjenjivački sud (Goran Baranović, Nenad Vilović, dr Elza Čurčić, Ivana Kapor, Marko Grgić, dr Davor Jurišić, Diana Čović) proglasili pobjednika, grupu Libero bend.

Zeljka FattoriniKao zadnji pjevač u prvoj večeri trebao je biti Đorđi Peruzović, splitska legenda (50 godina glazbe) ali se nije pojavio. Ispriku su prenijeli voditelji objašnjenjem kako je Đorđi čekao red u splitskoj luci za ukrcaj u katamaran Judita u 17 sati za doći u korčulu u 20:15 ali nije uspio, kao i još mnogi putnici, tako se legendarni Đorđi i nehotično pridružio korčulanima u prosvjedu protiv ovog nefunkcionalnog katamarana. Večerašnju završnu večer festivala će izravno prenositi tri televizije: RTL, TV Jadran i TV Dalmacija.

Tekst i snimak : Niko Perić

Pošalji dalje: