Festival vina otoka Korčule

Gradonacelnik otvara vinski festival„Pijemo ga mi od vika, ni potriba drugog lika“ stihovi su korčulanskog pjesnika Srđana Duhovića, koji su se sinoć češće spominjali na Festivalu vina, kojega su na Trgu sv.Justine u Korčuli organizirale TZ Grada Korčule i općine Smokvica, Udruga vinara i vinogradara„Grk-Lumbarda, te vinarije s područja Smokvice, Čare i Blata.

Festival je otvorio korčulanski gradonačelnik Vinko Kapelina, napomenuvši da festival nosi naziv Crni otok-bijela vina, Crni po bujnoj mediteranskoj vegetaciji, a Bijela kao izvrsna vinska destinacija sa bogatom ponudom vrhunskih bijelih vina, koja su poznata iz 4. stoljeća prije naše ere kada su Grčki doseljenici osnovali svoju koloniju na Korčuli u predjelu današnje Lumbarde, nisu samo uspostavili svoj kulturni centar, već su zasadili vinovu lozu koja do danas daje tražena i cijenjena vina.

Vino ih je zbliziloŠkrta otočka zemlja daje izvrsna vina, ali ga ne daje puno, tako da se ono rijetko viđa na policama vinoteka,  što je razlog da brojni probirljivci dolaze na Korčulu čija vina mame njihova nepca, rekao je gradonačelnik Korčule.

Vino nije samo piće, vino je i hrana i lijek, prisjetivši se starog običaja korčulanskih baka koje su stavljale po žlicu vina u vodu kišnicu, da bi vodi dodali minerale i mikro elemenata koji su potrebni za razvoj.S vinom smo odrastali, s vinom smo tugovali i radovali.A radost kušnje autohtonih vrhunskih bijelih vina otoka Korčule (Pošip, Rukatac, Grk i Plavac mali) posjetitelji su zalijevali i pjesmom ženske klape Škerac, iz HGD Sveta Cecilija iz Korčule.

19 izlagača je točilo vina samo u originalne čaše koje su se prodavale na ulazu, kao i majice,  dok je količina točenog vina bila besplatna.Mnogi vinoljupci su kušali i specijalno pravljene kolače od lisnatog tijesta sa sjemenkama, koje su nudile djevojke odjevene u folklorne otočke nošnje.Proizvođači autohtonih bijelih vina sa cijelog područja otoka Korčule, su dogovorili daljnju promociju Pošipa u Čari i Smokvici(27.7.-4.8.) i Grka u Lumbardi(28.07. i 11.08.).

Tekst i snimak : Niko  Perić

Pošalji dalje: