Šezdeset godina Glazbene udruge Crnomiri

Folklorna-skupinaSvečanost obilježavanja 60. obljetnice postojanja i djelovanja Glazbene udruge Crnomiri iz Čare na otoku Korčuli priređena je sinoć na igralištu u Čari, gdje su prisustvovali brojni gosti i uzvanici.U ime Grada Korčule čestitke je uz blagdan zaštitnika sv.Jakova i Gospe Čarskog polja uputio gradonačelnik Vinko Kapelina, napomenuvši da je MO Čara značaja čimbenik u razvoju Grada, čestitajući Crnomirima i kolektivnu godišnju nagradu, koja će im biti urućena na svećanoj sjednici Gradskog vijeća, u ponedjeljak(29.srpnja 2013)uz Dan Grada Korčule.

Ponosan na svoje mjesto, o povijesti, sadašnjosti i budučnosti Čare je govorio predsjednik MO Čara i saborski zastupnik Mladen Marelić. Kako je kazano Glazbenu su udrugu Crnomiri osnovali mnogi mještani 1953. godine, kojima je tadašnji iseljenik (sada pokojni) Antun Laus Pomenić donirao instrumente, i glazba do danas iz povijesne epizode razvoja svojim aktivnostima prenosi kulturno-umjetničku aktivnost, svoga mjesta, Grada, regije i Llijepe naše. Uz svečani koncert Glazbene udruge Crnomri, u kulturno-umjetničkom programu nastupili su članovi mjesne Viteške udruge Kumpanjija, koji su izveli ples od boja, te njihove plesačice i plesači iz folklorne grupe su uz muzičku pratnju Želimira Lausa plesali stare korčulanske plesove.

GU.-CrnomiriUgođaj je upotpunila i mlada klapa OŠ iz Smokvice. Na kraju druženja, Udruga Crnomiri i njihov predsjednik, ujedno i dirigent profesor Alen Krajančić je uručio priznanja, živućim osnivačima Marinu Lausu i Živku Mareliću.Zatim su zahvalnice dobili glazbenici dobili: Vinko Blitvić, Matij Laus (pok.Ljuba), Luka Marelić (pok.Ivana), Matija Laus (pok.Jurja), Luka Marelić (pok.Antuna), i Marinko Marelić.

Glazbena udruga Crnomiri se ne boji budućnosti, jer je na ovom koncertu nastupilo i 15 najmlađih glazbe nika, čulo se na konferansi, kada je aplauzom upućena zahvalnost dirigentu i predsjedniku prof. Alenu Krajančiću. Posebnu su zahvalnost svi Crnomiri uputili Spasu Krajančiću koji je počeo svirati godinu nakon osnivanja, i sada svira, a 41 godinu je držao dirigentsku palicu.

Aplauzom je pozdravljen i Gabrijel Tomić, koji svira i studira Muzičku akademiju u Splitu. Nakon svečanog koncerta, nastavljeno je druženje uz pjesmu i ples s mjesnom grupom Primera.

Tekst i snimak: Niko Perić

Ples-od-boja

Pošalji dalje: