Korčulani proslavili blagdan Sv. Todora

Kasa sv.TodoraNakon svečane sjednice Gradskog vijeća Grada Korčule uz blagdan sv. Todora i Dana Grada Korčule, na svečevu je svetkovinu održano u ponedjeljak navečer (29. srpnja 2013.) veliko euharistijsko slavlje uz štovanje sv.Todora, suzaštitnika korčulanske župe, (svetac zaštitnik je sv. Marko) čiji je kult sv.Todora ovdje znatno naglašeniji.Župnik Korčule don Frano Kuraja je tradicijskim obredom iznio kasu s relikvijama svetoga Todora mučenika, koju su zatim bratimi korčulanskih bratovština: Svih svetih, svetoga Roka i Gospe od Utjehe Pojasa izložili na počasno mjesto, ispred oltara katedrale, da bi bila dostupna na čašćenje vjernicima.Na sam blagdan, služena je večernja koncelebrirana sveta misa koju je u katedrali sv. Marka predvodio, kao i procesiju okolo grada bjelovarsko-križevački biskup mons.Vjekoslav Huzjak.

Biskup HuzjakMisa je prenošena putem zvučnika i na vanjskom prostoru ispred katedrale, zbog velikog broja domaćeg i stranog puka, koji nisu imali mjesta u katedrali, pak su sudjelovali u procesiji.Monsinjor Huzjak je u propovjedi naglasio važnost štovanja svetoga Todora,  mučenika čije su moći iz Rima u Korčulu stigle 1736 godine.Istaknuo je i važnost tradicije korčulanskih bratovština, koje su kroz bogatu povijest Korčule imale važnu crkovnu,  karitativnu i pučku ulogu među Korčulanima.

Uz zahvalnost sv.TodoruPosebna duhovna i vizualna atrakcija bile su bratovštine čiji su bratimi odjeveni u bratimska odjela nosili bogat crkveni inventar, u kojemu se posebno ističu velike voštane svijeće(neke teške i 80 kg)pa do najmanjih koje su u rukama nosili sudionici procesije, pa i manja djeca.Biskup Huzjak je nosio pokaznicu sa okamenjenom krvi sv.Todora, dok su kasu sa svečevim relikvijama nosili bratimi.O samoj procesiji, u kojoj je sudjelovalo preko tisuću vjernika, korčulanski je župnik don Frano Kuraja napomenuo:

“Budimo svjesni, u procesiji smo narod na proputovanju, mi idemo k nečemu, idemo k onome koga smo ovom svetom misnom žrtvom slavili, svome Bogu, svome gospodinu, što simbolizira i ova procesija“.Pred nekoliko stotina okupljenih korčulana i turista, nakon crkvenog obreda, izvedene su dvije viteške igre s mačevima Moreške.U ljetnom su kinu nastupili moreškanti HGD Sv.Cecilija, a zatim na Trgu pomirenja članovi Hrvatskog glazbenog društva Sveta Cecilija.

Tekst i snimak: Niko  Perić

Pošalji dalje: