Sigurno u prometu

I ove školske godine O.Š. Petra Kanavelića bila je domaćin Županijskog natjecanja u ovoj prometno-odgojnoj akciji koju godinama provodi HAK, Agencija za odgoj i obrazovanje i MUP.

U četvrtak 6. svibnja u 10:00 na igralištu pod balonom natjecale su se OŠ. Fra Andrije Gnječa iz Staševice, OŠ Vladimira Nazora iz Ploča, OŠ Lapad iz Dubrovnika i OŠ Petra Kanavelića iz Korčule. Natjecalo se 11 djevojčica i 21 dječak. Svaku školu su zastupale po dvije četveročlane ekipe. U prvom dijelu učenici su rješavali testove za provjeru prometnih i sigurnosnih pravila vozača bicikla koju je donio, pregledao i ocijenio ovlašteni HAK-ov ispitivač iz Splita. U drugom dijelu natjecatelji su pokazali spretnost u vožnji bicikla na poligonu sastavljenom od 10 različitih vježbi što su ocjenjivali nastavnici-mentori. Nakon zbrajanja ocjena testa i poligona saznali su se pobjednici. Kod djevojčica prva je Marija Biliš, druga Andrea Brčić i treća Bernarda Šeparović svi iz OŠ P. Kanavelića. Kod dječaka prvi je Ivan Tomović, drugi Todor Jurjević i treći Marino Sardelić također svi iz OŠ P. Kanavelića. U ekipnom dijelu prva je ekipa Korčula 2, druga ekipa Korčula 1, a treće mjesto dijele ekipe Staševica 1 i Lapad 1.

Četveročlanu županijsku ekipu za 18. Državno natjecanje čine Maja Biliš, Andrea Brčić, Ivan Tomović i Todor Jurjević. Prema riječima njihovog mentora prof. Grbina oni su veoma zadovoljni ovim uspjehom postignutim u dosad najvećoj konkurenciji i još jednom potvrdili da stalni, stručni i mukotrpni rad donosi izvrsne rezultate. No da ne bude sve na naše zadovoljstvo, pobrinuli su se odgovorni u HAK-u!? Nakon što je prošle godine u Vukovaru Korčuli dodijeljeno domaćinstvo za Državno natjecanje za ovu godinu što bi bio događaj za školu, grad i županiju, pred mjesec dana dogodio se obrat. Odlukom glavnog tajnika HAK-a nama je domaćinstvo oduzeto i dodijeljeno Zadru (po 3. put) sa obrazloženjem iz kojeg se da iščitati da gospoda u HAK-u svoje razmirice rješavaju tako da to lome preko djece zbog kojih ova akcija ima smisla.

Na kraju prof. Grbin isitče zadovoljstvo što su svi učenici pokazali zavidno znanje iz prometa i time će doprinijeti manjem broju prometnih nezgoda u kojima velikim dijelom stradavaju upravo oni. Uz pozdrav „Spretno i sretno“ želimo im uspjeh u Zadru, uz nadu da će ponoviti rezultat od prije dvije godine iz Splita kada su se vratili s tri pehara za dva druga i jedno treće mjesto.

Ružica Fabijanović


Pošalji dalje: