Besplatne kapi za oči

Ja sam zedanU ove vruće ljetne dane i mogućih zdravstvenih poremećaja najčešći je savjet biti u hladu i piti što više tekućine.Nažalost, u gradu Korčuli nigdje ne postoji slavina, za namočiti lice, ruke, ili se napiti vode.

Postoji fontana na središnjem gradskom trgu Plokati koja je postavljena kao simbol dovođenja pitke vode u Korčulu 13.6.1986.godine iz rijeke Neretve.Oblik fontane je tada izradio akademski kipar Radoslav Duhović. I od prvog dana fontana je izazivala nezadovoljstvo građana. Za njezino su mjesto bile posječene palme. Odljev je u bronci, umjesto čuvenog korčulanskog kamena. Osim toga, obla brončana posuda s reljefom, je bacala vodu visoko u zrak, i prskala prolaznike, a velike količine vode su otjecale ispod temelja fontane.Prije 11 godina je tadašnja gradska vlast obećala dogovoriti s autorom fontane novo idejno rješenje (na vrhu napraviti hrid i žensku figuru s vrčem za vodu, iz kojeg će se voda prelijevati u posudu) koje nikada nije učinjeno.

Nema vodeNetko se je sjetio da se pumpa fontane zatvara zimi, a ljeti da samo kaplje, kao kapi za oči. Tako je i danas.U suhu se fontanu ne može ubaciti novčić, s vjerovanjem da će ostvariti želje. Želja je neostvariva, u fontanu se ne može uložiti ničiji novac, jer se iako minimalna potrošnja vode ne plaća.

Marko Milat, direktor KTD Hober, tvrdi da fontana nije u njihovom opisu posla. Isto tako da oni ne plaćaju potrošenu vodu. Referent gradske uprave, Mirjana Burica Žuvela, poznata po točnosti podataka, također ističe da Grad ne plaća vodu. Ante Farac iz vodovoda potvrđuje prethodnike, jer se račun ne isporučuje nikome.

Pa zašto se onda umjesto kap po kap, ne pojača mlaz vode, kao da se pitaju djeca,  golubovi, i željno-žedni prolaznici? Ostaje bez odgovora i pitanje, Tko je, kada i zašto (ako nema nadležnoga) na početku ovogodišnje turističke sezone odvrnuo ventil i pusti da se troše kapi za oči??

Tekst i snimak: Niko Perić

Seko pogledaj

Pošalji dalje:

8 komentara “Besplatne kapi za oči

 1. Belin (Uredi)

  Pozdrav u mene u konobi ima špina koja je dostupna svima free pa ako je kogo žedan neka doje 😉

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. kukumica (Uredi)

  Nije ok tekst. Bila danas. Moze da se popije voda iz sake, sasvim dovoljno i ruke mogu da se osveze u fonrani, dovoljno vode. Zasto bi se rasipali?

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. kukumica (Uredi)

  p.s. i da, ruzna je i trebalo je da bude od kamena. Srecom nije piramida, kad tad ce je neko pametan zamjeniti.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 4. ban jelacic (Uredi)

  A o čemu se u Korčuli primjerno vodi računa?Nedavno sam bio u Mlinima.Po pitanju vode mogli bi biti Korčuli primijer.Na špini kraj velike platane,ima vode koliko se želi.Voda je za piće i vrlo hlada, tako da sam i sam natočio bočicu vode u dva navrata, a vidio sam da mnogi turisti to rade.Na plaži tuševi, naravno besplatni, kao i ležaljke i kabinica za presvlačenje.Gdje to u Korčuli ima???Zato nam i je ovakova sezona.A mlada ravnateljica Turističke zajednice Hana, uz svakodnevnu asistenciju umirovljene bivše ravnateljice Stanke, trebale bi i brigu oko fontane i sličnih mogućnosti i aktivnosti što prije uzeti pod svoju skrb.Zanimljivo da o fontani nitko ne brine , i ne plaća vodu???A prijedlog da se fontana ukloni jer nije od kamena, je po meni prijedlog neznalca.Zar Kršinićeve skulpture, ispred Dona zdravlja “Majka i dijete”i kod kule Morska vrata “Njegovateljica ruža”nisu od bronce, i što sada ako nisu od kamena trebalo bi ih ukloniti???

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 5. ban jelacic (Uredi)

  Sama fontana je umjetnički rad domaćek autora akadeskog kipara Radoslava Duhovića,rođenog u Žrnovu.Za fontanu je autor inspiriran,maštilom vode i vilama koje plešu oko tog maštila.Nesumnjivo da je je Meštrovićev “Zdenac života” također mogao biti inspiracija.U Žrnovu se takove priče pričaju kako su vile plesale oko Vilinog korita u Kočju.Naravno, ples mladih ženskih figura , koje oko vrela (izvora) vode , u igri , razigrano skakuću i vesele se, autor je želio tu radost dolaska vode na otok pretočiti u ushićenje i veselje.Bivši gradonačelnik prezimena kao autor, mogao je i trebao, i o fontani više skrbiti.Tako bi fontana bila mjesto radosti,okupljanja, užitka a ne odraz nebrige i škrtosti koja baš u vrijeme turističke sezone nebi trebala biti zanemarena.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 6. ban jelacic (Uredi)

  Možda da je autor mladim rasplesanim plesačicama na glavu stavio pionirsku kapu, u Korčuli bi zasigurno imalo puno dušebrižnika.Jer četiri odgovorne institucije, Regionalni vodovod, Hober, Turistička zajednica i Grad Korčula (bivša vlast)peru ruke (u ono malo vode u fontani) od fontane.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.