Korčulanski jazz festival

Jazz bandIza nas je korčulanska noć za pamćenje, a večerašnja nadopuna sinoćnje, koje sveukupno daju prvi festival jazz glazbe u Korčuli.U organizaciji Centra za kulturu Korčula, inicijator Marin Jerkunica jazz kompozitor i profesor klasične gitare, i njegova djevojka kantautor Vanda Ivelja, razmišljali su mjesecima pripremajući ovu manifestaciju, da bi je u petak navečer (2.8.2013). postavili na binu ljetnog kina u Korčuli, i uspjeli su.

Marin JerkunicaU svemu su uživali i izvođači i publika, koja se odazvala i pokazala da razumije, voli i osjeća ovu vrstu glazbe- Prema podacima Vande Ivelja (korčulanka) njezin je mladić iskoristio brojna glazbena poznanstva i uspio na ovu jedinstvenu manifestaciju okupiti mlada imena đez glazbene scene. Ipak, uz poznatu izreku da uz uspješnog muškarca, stoji uspješna žena, bilo je potvrđeno na prvoj večeri festivala, jer je Vanda uplela svoje prste u gitaru i organizacijski tempo,  šireći u pozitivnom smislu, iskrene i čiste umjetničke emocije.

Vanda IveljaMarin Jerkunica, jazz kompozitor i prof.klasične gitare je izrazio zadovoljstvo jer su prema ocjeni mnogih pratitelja oduševili i domaće i strane goste, jer jazz nije za masu, nego za glazbene probirljivce. Marin već najavljuje slijedeće godine stvoriti međunarodni festival jazz glazbe. Ovu je jedinstvenu jazz večer, započeo inicijator Marin Jerkunica uz lagani flamenco, stvarajući brži virtuozniji ritmički puls, varirajući izvornu melodiju mijenjajući joj visinu i ritam. Prvu su večer svirali: Marin Jerkunica, Vanda Ivelja (gitara), Željko Hajsok (jazz bubnjar i indijske table, Bego, rock-jazz bass, Ivo Jerkunica, jazz instrumentalist i prof. klasične trube.

Bubnjar Zeljko HajsokKoncert je započeo akrobatskom točkom Kam _Hram Kulturne alternative mladih HRAM iz Splita, u kojoj su utemeljitelj Željko Hajsok i njegova suradnica Melanie Munsch izveli dopadljiv akro balans, ples na svili, dok će se večeras na završnoj večeri predstaviti Kulturna Alternativa MLADIH – HRAM, JAZZ FAN ASOCCIATION (Biograd, Zadar, DRAGE), JAZZ BAND SASTAVLJEN OD 3 ČLANA(Ante Jeličić-piano, Josip Marcelić-kontrabas, Mladen Barešić – bubnjevi i gost Ivo Jerkunica. Nakon koncerta Zadarske trojke će izvesti Jazz jam session, uz zajednički jazz glazbeni pozdrav svih izvođača.

Tekst i snimak: Niko  Perić

Pošalji dalje: