“PRAŠINARSKE PRIČE” – TIGRA IZ KUĆIŠTA

sanja-sale3Piše: Sanja Šale, umirovljena pripadnica 1. gbr “TIGROVI” – Kućište, 4.-5.08.2013. – U povodu 18. godine Oluje i oslobađanja Hrvatske.

Kada sam započela pisati ” Prašinarske priče” ( …i dok palme njišu grane)…..jučer ujutro….odlučila sam kao i uvijek do tada pisati iz duše….Moja je duša ranjena…., neki ljudi….događanja i silna sjećanja pratiti će me cijeli živo…t…..oni su dio ” mene”. Samnom liježu, samnom se bude, samnom plove, jedre….love ribu….ljute se…smiju…plaču….vesele….pjevaju….i žale… Zajednički živimo još od 1991 godine….i savršeno se nadopunjujemo……Moja sjećanja i ja…… ” Prašinarske priče” ( i ” dok palme njišu grane”)…..jučer su pretočene u riječi i objavljene su na mojem profilu…a posredstvom interneta krenule su ovim imaginarnim svijetom. Pisane su gotovo u jednom dahu….i taj dah još uvijek traje…… ” PRAŠINARSKE PRIČE” ( i ” dok Palme njišu grane” ) ………1. dio

Na današnji dan, 3.kolovoza 1995 godine, u 22 sata, krenula sam u mrklu noć, punu neizvjesnosti, iz Ogulina, put Josipdola…Brinja….potom lijevo….u pravcu Glibodola….Ličke Jasenice…Saborskog i Nacionalnog parka Plitvice…..( kasnije do Topuskog,Bihaća…Cetingrada, Velike Kladuše….Slunja….Krnjaka, Veljuna, Tušilovića…i naposlijetku Karlovca. Dio sela, brda i planina sam zaboravila kako se zovu…..sjetit ću se….kad mi ne bude trebalo ….Bila sam u društvu “Johe, Hulka, Maria, i nekoliko dečkih iz Tenkista..i dvije 84-vorke ! ” Namaškarali smo se, okitili, utegli i obilježili…..vozi ” Miško” ! Mi smo bili pratnja….Do tada, uspjela sam se pozdraviti sa ” svima”….jer znali smo da nas čeka teška akcija….i da se neki od nas više nikada neće vratiti u spavaone…..nećemo više piti kavu ispred kantine….i ” ogovarati Lojza, Ivču,Meka, Furića i Doka, …… ljutiti se na vječnu nepravdu u vojsci !  ………..Vozili smo cijelu noć…tiho i polako…..kroz šumovite predjele današnjeg tunela ” Mala Kapela” . (ostala ekipa, krenula je drugim putem poslije ponoći)….i kod skretanja lijevo….kroz prašnjavi put….započela je jedna velika priča, jedna posebna avantura……Priča prepuna tuge…..ponosa i slave…..straha od neizvjesnosti….prepuna stresa….bijesa…..nemoći….priča je to o hrabrim i slavnim ljudima…..priča je to ” O jednoj mladosti” -mojoj najdražoj pjesmi ! …….Mladosti, koja se više nikada vratiti neće….

CIJELI TEKST – NAKOVANA.COM

Pošalji dalje:

2 komentara ““PRAŠINARSKE PRIČE” – TIGRA IZ KUĆIŠTA

  1. sandra (Uredi)

    Vrlo dojmljivo i lijepo, onoliko koliko uopće rat može biti lijep, ali to je ipak bila naša Oluja, oslobodilačka, pa kakva je nego lijepa i puna ponosa. Nadam se da Sanja neće stati na ovome već da će svoja sjećanja i dojmove pretočiti u knjigu koju će mo svi imati na policama i koju će čitati naša djeca i unuci,jer ne smije se zaboraviti koliko je žrtve i krvi palo za to da imamo vlastitu državu. Kolika cijena je plaćena za slobodu.
    Danas su nam srca puna ponosa i sreće.
    Hvala im.

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.