Pupnat obilježio Gospu od sniga

Dopusta li Vasa voja da izvedem ples od bojaU nedjelju (5.kolovoza 2013.) su mještani Pupnata na otoku Korčuli i njihovi brojni gosti svečano i dostojanstveno obilježili Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, uz njihovu mjesnu svetkovinu Snježnu Gospu koju Pupnaćani štuju kao Gospu od sniga, i proslavu Dana MO Pupnat.

U organizaciji Vijeća MO i Viteške udruge Kumpanjija cijeli je dan bilo veselo, u ovom najstarijem mjestu na otoku Korčuli. U prijepodnevnim satima uz svečanu procesiju okolo mjesta u kojoj su zavjetnu lik župne nebeske zaštitnice Gospe od Sniga, urešenu bijelim cvijećem ponijele djevojke u bjelini, uz pratnju vjernika, mještana i otočana, turista, hodočasnika i iseljenika.Procesiju i misno slavlje uz pratnju svećenika korčulanskog dekanata je predvodio biskup dubrovački mons Mato Uzinić, uz molitvu i zahvalnost svim braniteljima i žrtvama Domovinskog rata kao i svim žrtvama darovanih Domovini kroz hrvatsku povijest.

Ima puno koreografijePred noć su članovi Kumpanjije izvršili svečanu ophodnju ulicama mjesta uz posjet kućama „debelog i tankog suca“ (Jakov Stanišić i Ivan Farac) i zatim su sa svojim kraljem Mirko Poša, pošli na prijam kod župnika don Mata Aračića, koji ih je primio u kućnom dvorištu, emocionalno čestitajući čuvarima tradicije, kazavši da je nakon 6 godina služenja u Pupnatu odlukom biskupa premješten u Bosnu, ali da će zbog njih sigurno dolaziti i u buduće se pokloniti Gospi od sniga.

Zatim su zajednički pošli u župnu crkvu Gospe od sniga gdje ih je župnik i blagoslovio poželjevši im da se svojim viteštvom i plesom od boja uz njihov godišnji nastup predstave publici, jer Kumpanjija je igra s mačevima koja se izvodi u najsvečanijim zgodama kad puk doživi sebe, svoju mladost,  junaštvo, sjaj, ljepotu i ponos. Kumpanjij je pratio dežurni liječnik kojega već 17 godina izvanredno vrlo šaljivo glumi Ivan Šain, koji je osim Zupnik i kraljzdravstvenog pregleda zdravih vitezova morao prije njih probati svako piće, posebno vina za koja je „zdravstveno-ekološkim pregledom“ odobrio za piće. Pošto Pupnat nema ambulantu dr. Šain je pregledavao i goste, među njima, u kući debelog suca (a da nije znao) bila je i gospođa Elsie Ivancich Dunin iz Flagstafffa u SAD koja je uz Dan Grada Korčule 2011.g. postala počasni građanin Korčule za izuzetne zasluge istraživanja, čuvanja i širenje tradicijske glazbe, uključujući folklornu, popularnu, klasičnu i gradsku glazbu i ples, u čemu se (sada umirovljenica) kao etnolog, koreograf, prof. i autor zalaže na promicanju Hrvatskog i Korčulanskog folklora, glazbe i čuvene viteške igre s mačevima Moreške, te viteških plesova s otoka Korčule, među kojima je Kumpanjija iz Pupnata najstarija.

Kad je čuo njezine karakteristike, dr. Šain je u ime kumpanjola izrekao dijagnozu: “Vi gospođo imate naglašeni folklor, i zbog potrebne terapije morate ostati u Pupnatu. Inače gospođa Elsie je i ovogodišnja koreografkinja Plesa od boja VU Kumpanjije iz Pupnata, kada su uz seniore svoj prvi nastup imali i dječaci, nagrađeni češćim aplauzom publike,  kada je u ime suorganizatora korčulanski gradonačelnik Vinko Kapelina čestitao njihov dan i najveći praznik naše domovine.

Folklorna skupinaU kulturno zabavnom programu je nastupio puhački orkestar KUD Moreška iz Korčule, prateći izvedbu istoimena viteške igre.Svom je mjestu održao serenadu kantautor Damir Poša, i onda nenajavljeno iznenađenje je priredio kumpanjolski sudac i kantautor Ivan Farac pjesmom o Pupnatu i Domovini. Na kraju je bilo svečano izvođenje Kumpanjije uz viteški ples od boja, i stare bale, koje su zadivljujuće plesale djevojke iz Pupnata.

Kao pravi domaćini Pupnaćani su u mjesnom parku više sati pekli vola na ražnju kao zamjenu nekadašnjeg odsijecanja volove glave s mačem Kumpanjije. Kako je ta scena, iako povijesna, djelovala na promatrače stravično, zadnjih se godina prišlo jednostavnijom kupnjom mesarski obrađenog vola, gdje su se mnogi počastili pečenim mesom, domaćim kruhom i kvalitetnim korčulanskim vinom. Mlađi su se dugo u noć zabavljali uz grupu Vertigo iz Opuzena.

Tekst i snimak : Niko Perić

Celnici Grada Korcule

Pošalji dalje: