AUDICIJA u Korčuli

Marinko Cutuk HercegovacSinoć je (6.8.2013.) održana u ljetnom kinu u Korčuli kazališna predstava Audicija popularne Sarajevske glumačke družine koji su svojim nastupom oduševili i nasmijali publiku, koja je prepoznala, iako kroz BiH humor, najosjetljivije događaje ovog vremena, čije je inspiracije autor izvanredno pronašao i smiješnim načinom okarakterizirao teške dane rata i Haga, bliske i dalje prošlosti, i surove realnosti.

Uz autora i glumca Željka Ninčića, nastupili su: Stanko Bogovjević i Vladimir Balašćak. Sinošnja Audicija je nastavak prethodnih, prve 1985.godine, drugu je Audiciju Željko Ninčić stvorio 1990, te 1998. i ova četvrta najnovija 2008. godine, u kojoj je uveo i nove likove. Gledatelji su u  Ljetnom kinu doznali mnoge odgovore kroz više od dva sata znatiželje popraćene smijehom, na pitanja: Zašto Marinko Ćutuk, Hercegovac ne nosi više majicu sa Starim mostom, nego s asfaltinom. Zašto je Veseli, izbjeglica, pobjegao iz Kanade i Londona? Ninčić je odgovorio zato što se tamo živi dvostrukim životom, u Kanadi su samo dva godišnja doba, zima i blaža zima, a u Londonu sve duplo, tako i autobusi na kat, koji na gornjem katu nemaju vozača.

Na kraju predstave na šaljiv je način učinjena adaptacija Šantićeve pjesme Ostajte ovdje. U ime kolega, Željko Ninčić je pokazao kako su naši životi mnogo ozbiljni, i oni ih pokušavaju barem ovako kroz humor učiniti dojmljivima i smiješnima.

Tekst i snimak : Niko  PerićPošalji dalje: