Započeo korčulanski Šušur

Redatelj i glumac iz TrapuleU srijedu navečer (7.8.2013.)  započeo je u Korčuli Festival od riči ili Korčulanski Šušur, koji će se do 12. kolovoza održavati u večernjim satima na ulicama i trgovima srednjovjekovnog grada Korčule,  kojega organizira zagrebačka udruga kulturne akcije „KULA” u partnerstvu sa Gradom Korčula i gradskim ustanovama:Gradskom knjižnicom „Ivan Vidali“, Centrom za kulturu i gradskim muzejom.

Organizator je izborom tema zainteresirao publiku, koji će svaku večer do kasnih sati moći sudjelovati i razgovarati na temu Ljetne romanse,  z posebno poglavlje posvećeno galebovima, čuvarima gotovo izumrle umjetnosti zavođenja strankinja. Već na početku posjetitelji su gledali u ljetnom kinu kratki film Trapula (Ivan Ramljak i Marko Škobalj) koji je snimljen prošle godine na Ražnjiću pored Lumbarde, odakle s istočne strane započinje otok Korčula i vizualno je posvećen svim nijansama otoka, kroz priču o tankoj granici između sjećanja i različitih realnosti.

Jahta Petra u KorculiO filmu su pričali autor Marko Škobalj i glumac Henry Hančević. Zatim je prikazan film Dobro došli u Igrane (Kristina Kumrić), gdje se na duhovit način otkriva priča nekolicine mještana Igrana u Makarskom primorju, koji iznose doživljaje preživljavanja, od borbe za svakog gosta, preko analize naroda koji se svakoga ljeta, iz cijele Europe odmaraju na plažama. Tako su bivši i sadašnji galebovi pričali iskustva, koja je strankinja najbolja za druženje i ljubav.Nakon ovog filma, slijedio je kino klasik redatelja Obrada Glušćevića iz 1964. “Lito Vilovito” gdje tri mladića osvajaju strankinje. Jedan od njih se i vjenča, drugi ozbiljno zaljubljuje, ali ona odlazi, zato ostaju njihove stalne ozbiljne cure iz mjesta. Do kraja Šušura, biti će govora o liku i djelu korčulanskog autora Roberta Tomovića. Osim književnika i pjesnika, u raspravama o ljubavima u letu pridružit će i Dragan Markovina i Boris Stamenić, a svoje su sudjelovanje najavili i autori popularnog stripa Lavanderman. Tijekom opuštenih ćakula s mulitmedijalnim umjetnicima: Tanja Mravak, Vlado Bulić, Marija Borovičkić, Marka Pogačar i drugi, pokušat će se istraživati na koji način se umjetnost odnosi prema ljetnim ljubavima, je li i na koji način zabilježen fenomen galeba, je li on specifikum jadranskog priobalja te ima li ikakve šanse za opstanak u EU.Z

a one koji s otoka žele odnijeti uspomene a ne samo suvenire, otvaraju se i dvije radionice: foto Davora Konjikušića i radionica Ričolov gdje će kroz riječi i sliku vrlo aktivno uključiti učesnike u razotkrivanje samog grada Korčule, njegove znamenitosti, koji je pun turista, jahti, među njima je i stalni gost vlasnik Formule 1, Bernie Ecclestone, čija je jahta Petra (po njegovoj kćeri Petri, nedavno postala majka) privezana uz rivu.

Tekst i snimak : Niko Perić

Pošalji dalje:

4 komentara “Započeo korčulanski Šušur

 1. Henry (Uredi)

  Dragi Niko, o filmu TRAPULA je govorio jedan od autora i to Ivan Ramljak. Drugi autor Marko Škobalj nije bio prisutan na projekciji.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. Niko Perić (Uredi)

  Niko Perić autor teksta i fotografija Započeo korčulanski Šušur,odgovaram komentatorima na moj tekst.To su potpisom : Henry i Kukumica.
  Pretpostavljam da je Henry=Hančević. Njegov rad štujem. Nije mu lakše,nego meni,ali njegove izvanredne fotografije bolje kazuju nego tekst Nika Perića.Dragi Henry,mogo si mi pomoć,pa prije ispravka me zazvat i priopćit da ime jednog od redatelja filma TRAPULA nije točno, iako je organizator napisao ta dva imena.Hvala Ti na ispravci.A sada oprosti, ovo je moj komentar samo Tebi,da ga čitatelji ne bi možda svrstali u vijest. Dobro zamišljeni ŠUPUR,je bez Šušura.Spominjem ime Kukumica,koji pita Zašto Niko nije objavio raspored događanja.Henry,nitko nije objavio raspored i lokacije događanja,pa ni organizator gdje i Ti spadaš.

  Ljudi su čuli da će Šušur biti po trgovima i ulicama.Mnogi su se zaustavili na najpoznatijem trgu ispred katedrale sv.Marka i pratili koncert kantautora Damira Poše,misleći da je to dio Šušura.Ja sam bio izazvan i ogorčen.Pitao sam ravnateljicu Centra za kulturu mobitelo,i dobio odgovor da ste Vi u ljetnom kinu.Priznaj,da se nitko od onih cura koje su vodile uvodni dio nije predstavio.Tako se ne zna ni tko su one.Ako Vam mogu pomoći,pogledajte obavijest Festivala Mediteranskog filma,gdje piše u koju je uru,koji dan i gdje koji film.Osim toga,organizatori su promašili,jer najpoznatije galebove oni i Vi ne poznajete.

  Niko Perić je u vrijeme galebarstva 19689 godine pokušavao preko TZ KOrčule intervenirati,da se svakome galebu postavi na prsi bedž sa znakom galeba,a ne da oni leteći-bre zalutali trzaju na strankinje,a neznaju ni koliko skalina ima ulaz u stare grad.Pravi galebovi su u mojim tekstovima,kroz 40 godina novinarske kronike našli pozitivne članke u Slobodnoj Dalmaciji 21 put.Oni su strankinje dočekivali,i prije fizičke ljubavi,ih vodili po gradu,kao pravi turistički vodići.Pokazivali im kulturno povjesne i zabavne sadržaje.Nisu trošili solde,nego su u vrijeme bez mobitela imali međusobna dogovaranja,koji će osvojiti najružniju strankinju.

  I onda međusobno proglašavali pobjednika,a svih skupa su do odlaska častile strankinje.Kako se vi nistte u to vrijeme ni rodili,tako ni oni koji su razgovarali s Tobom i redateljem i neznaju što je galebarstvo.Jer galebovi nisu za filmove,nego za priče i osvajanja.A film ti priča nešto drugo.Ako je film maksimalno približavanje stvarnosti,onda je stvarnost korčulanskog šušura promašaj.Ovdje ne mislim na filmove,jer oni su bili poticaj za ostvarenje sadržaja Šušura.Do novoga Šušura,Viko ne viko Svako Vam Dobro želi Niko.Kumica je mogao pronaći u ovome mome objašnjavanju pronaći odgovor Zašto nema datuma,sata i lokacija pojedinih tema.Nemaju ih ni organizatori ?!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.