Kneževe kule

Nakon objavljivanja članka o rodnoj kući Marka Pola, uslijedio je niz interesantnih komentara, ali moram pohvaliti djelatnike Hobera i  gospodina dogradonačelnika  koji su se potrudili ukloniti smeće  iz kuće Marka Pola. Vjerujem da se polako mijenja stanje svijesti naših sugrađana i  da se stvari počinju odvijati u smjeru kojemu svi težimo, ka boljem.

Dozvolite mi da bez imalo cinizma, negativne energije, ljutnje i zloće iznesem još jednu korčulansku sramotu na svijetlo dana , još jedan problem sa ogromnim potencijalom i navedem moguća riješenja.

Mala i Velika Kneževa kula

Kule su izgrađene 1449 god. zajedno sa Kulom Svih Svetih kako bi zaštitile knežev dvor i luku.  Malu Kneževu kulu je pogodila avionska bomba namijenjena usidrenom njemačkom dostavnom brodu podno kule, u Drugom svjetskom ratu.

Kula je popravljena i ojačana iznutra te je još dugo služila kao cisterna. Danas je zapuštena, ostavljena sa pukotinom na južnoj, i sa lošim temeljima na zapadnoj strani. Međutim ogroman potencijal ove dvije  kule čini njihov atraktivan izgled, unutrašnjost, terase i sam  položaj, što izgleda mnogi u Gradu toga nisu svijesni. Zavirio sam, te napravio par fotografija da Vam mogu lakše predočiti trenutno stanje.

Mala Kneževa Kula ima promjer iznutra  cca. 13 m, visinu  veću od 8 m i terasu cca 130m2 sa predivnim pogledom. Ako se napravi metalna konstrukcija koja se obloži masivnim drvom, sa čime se slažu naši sugrađani s kojima sam razgovarao o ovoj temi, kreativac gosp. Zelić i ing. građevine gosp.  Željko Gajić (Vulex) zadužen za izgradnju bazena, jedna od mnogih solucija je napraviti  dvije polu-etaže sa prazninom u sredini, površine cca. 370m2 (uključujući pod)+ 130m2 terase. Na ploči kule (tj. na plafonu kako savjetuju ova dva gospodina mogu se zabetonirati stakleni blokovi koji će propuštati svjetlost i davati kuli jednu treću dimenziju. Sa tih polu etaža popelo bi se do ploče tj. plafona, te bi se moglo izaći na najljepšu terasu u gradu, a sa nje do Velike Kneževe kule.

Što se tiče ventilacije, slažemo se da zahvaljujući modernim sistemima koji danas postoje na tržištu , to stvarno nebi predstavljalo nikakav problem.

Jedini problem ovdje postoji kako tvrdi ing. Gajić , jest nedostatak  drugog izlaza. On predlaže da se izlaz u skladu sa zaštitarima izvede u samom kantunu kule prema (bivšoj zgradi Mediteranske ), u nivou ceste, sa polukružnim kamenim parastatima, kao da je tu oduvijek i bio. Sa tim malim zahvatima stvorio bi se jako interesantan prostor za sam Grad , te za mnoge poduzetnike ako im Grad želi iznajmiti prostor.

Ako to rješenje nebi podržali zaštitari, također bi se mogao probiti prolaz iz Velike Kneževe kule – na ulazne stepenice u bivšu zgradu Mediteranske plovidbe , a i postoji drugi izlaz kroz Veliku Kneževu kulu i zgradu bivše Mediteranske plovidbe (danas prostorije Moreške) koja  je također u vlasništvu grada. Struka bi zasigurno pronašla neophodni izlaz.

Svi se slažemo da bi za atraktivno uređenje unutrašnjeg prostora Male Kneževe Kule trebalo potrošiti približno 900.000 kuna (cca. 120 000 eura). Vjerujem da se još toliko  mora utroši za vanjsko uređenje kule.  Ako u isto vrijeme obuhvatimo i Veliku Kneževu kulu, koja nije veća, već samo nešto viša, za ukupnu invensticiju od 2.650.000 kuna (cca. 360 000 eura) dobivamo na uporabu dvije najljepše kule u Gradu .

Sada se postavlja pitanje financiranje projekta i namjena prostora ?

U  rekonstrukciju predivne Kule Kanavelić od 2002. do 2009. god utrošeno je na dokumentaciju i radove 1.892.749 kuna (od toga 1.000.000 od Ministarstva kulture) koja istina trenutno nije za upotrebu, ali o tome možda  nekom drugom prilikom. Za 2010. god. isto ministarstvo je odobrilo još 150.000 kuna.  Za Veliku i Malu Kneževu kulu u periodu od 2002.-2009. god. utrošeno je 465.280 kuna. (od toga od ministarstva kulture 400.000 kuna). Za 2010. ministarstvo je odobrilo još 100.000 kuna. Projekt treba nastaviti što prije. Danas postoje i fondovi pri EU namijenjeni za slične projekte. Također sam uvjeren da bi taj iznos odobrila bilo koja banka u našem Gradu, jer su zasigurno svijesni potencijala kojeg imaju ove dvije kule.

Namjena... o tome bi se moglo pisati u dugo. Korčula nema prostor za arhiv, ovdje bi se mogao otvoriti  tako željeni pomorski muzej, akvarij, bilo koja vrsta virtualnog muzeja, galerija ULUK-a i vjerujte mi pametnom organizacijom oni bi isplatili u jako kratkom roku svu investiciju. Grad bi dobio na atrakciji, na kvaliteti ponude, zaposlio nekoliko osoba i spasio bi jedan vrijedan objekat od propasti u ova recesijska vremena .

Ako Grad nema želju za upravljanjem ovim objektom, ako ne želi glavobolje sa organiziranjem i koliko vidim sa svojim objektima ne raspolaže baš najbolje, Grad može sklopiti ugovor sa poduzetnicima koji ponude najbolje rješenje na natječaju. Npr. Uvjeti natječaja saniranje i održavanje Kule, rok na 10 godina. Poduzetnici  će izložiti svoje ideje. Siguran sam da bi tu mogao biti atraktivan lounge bar, night club, restaurant, kockarnica… možda ipak galerija,suvenirnica, fitnes-centar, banka , ili možda mali atraktivni shoping centar poput mini „Jokera“ ili „Avenue Mall“ sa malim dućanima svjetskih poznatih  brendova, ili možda opet nešto sasvim novo.

U svakom slučaju Grad bi izabrao onu ponudu koja najviše pridonosi i koristi Gradu. Ako uzmemo invensticiju od 360.000 Eura što jedan poduzetnik mora uložiti, Grad mu oprosti najam za toliki iznos  godina najma. Sada se postavlja pitanje … Koliki je najam gradskog prostora? Neračunajmo prostore namjenjene političkim strankama od 1.3 Eura/m2 , kod poslovnih prostora Grad naplaćuje cijenu od 10-17 Eura/m2 (što je manje od tržišne cijene). Uzmimo otprilike polovicu najjeftinije varijante tj. 6 Eura / m2 ,nemojmo računati površinu Velike Kneževe Kule (ostavimo je u rezervi ako iskrsne neki nepredviđeni  trošak), tada bi Grad dobio za cca. 500 m2 3.000 Eura mjesečno, što čini 36.000 Eura godišnje. To nije nerealna suma imajući u vidu da se je „Liburna“ iznajmila za veći iznos prije nekoliko godina. U ovom slučaju za 10 godina najma invensticija je isplaćena.

Ovako se puni gradski proračun, čuvaju stara i otvaraju nova radna mjesta, pospješuje turistička ponuda, stvara poduzetnička klima, privlače invenstitori a u isto vrijeme štiti i promovira naša kulturna baština.

Zar je ovo tako komplicirano? Što smo radili sa našom kulturnom baštinom zadnjih dvadeset godina i gdje ćemo biti za sljedećih deset godina, ako Grad ne bude imao imalo poduzetničkog duha i želje da zaštiti svoju imovinu ? Mislim da je krajnje vrijeme da počnemo valorizirati, cijeniti i štititi našu kulturnu baštinu.

S poštovanjem

Ivan Andrijić


Pošalji dalje:

14 komentara “Kneževe kule

 1. Mediaveli (Uredi)

  Bravo Ivane! Pa čak ako plan i nije savršen, bolji početak jednog dobrog plana, već dugo nisam vidio.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. bepina (Uredi)

  Pohvalno za poticaj o uređivanu prekrasnih kula. Svjedoci smo kako je zablistala Kanavelićeva. No, pažljivo sam čitala ali mi je opet zasmetala mogućnost prenamjene u caffe bar, casino, Jocker (Bože mi prosti. Ono o muzeju, akvariju ili galeriji je svakako primjereno starosti, ljepoti i važnosti objekta. Samo nemojte prostor dati obrtnicima koji znaju otvoriti kafić ili pizzeriju i ništa drugo.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. runja (Uredi)

   Dragi Ivane nama stvarno triba friških ideja, mladih, svaka čast. Čak mi se čini da rješenje s obziron na krizu su najbolja pa postoje i nepovratni krediti za određene projekte. Nisam nikako za picerije i barove, a s obzirom i na zakone (sanitarne) to baš i nebi bilo moguće.
   Pitanje je ima li prepreka, koliko su kule statički sigurne od zuba vremena, i kompliciranja sa zavodom za zaštitu spomenika!?

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. marpad (Uredi)

  ideja je odlična, ali ako će se tu smjestiti nekakav “koktel bar” kakav je npr. unakazio kulu na IV zakrjanu onda bolje ništa ne dirati. pogledajte samo one grozne skale i onaj ožbukani zid. prestrašno!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. runja (Uredi)

   Istina je, ali se možemo podičit i lipon kneževon kulon pa kulon Kanavelič nije baš da se ni ništa učinilo.
   Sam bog zna koje su nevoje čapat se posla oko kula i košta vremena, živaca i bome i solada iako se čini jednostavno.
   Prikaži Ivane i one sređene pa da se vidi razlika, jer ko ne zna mislit če da su sve kule takve!

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  2. Jacques (Uredi)

   Zar nije kula sa “strašnim koktel barom” na prvom Zakrjanu?

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 4. edita (Uredi)

  svaka cast ivane za sve ove odlicne ideje.

  nadan se da ce se nesto od ovoga i realizirat..

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 5. marpad (Uredi)

  slušaj žak. nemaš pojma. opće je poznato da je prvi zakrjan na rampadi. to je ona ista rapmada koja se preko ljeta pretvara u kupleraj, s obzirom da se disko nalazi u centru grada, umjesto da ga se premjesti npr. u Dominče u onu ruševinu kraj trajektnog pristaništa.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 6. Tonči Petković (Uredi)

  BRAVO!! citiram Mediavelia: ‘Pa čak ako plan i nije savršen, bolji početak jednog dobrog plana, već dugo nisam vidio.’
  Inače sam još prije 20 godina (kao i još neki npr. Tonči Bazdarić sa svojim idejama) na i u tim kulama gradu predlagao koncertne prostore sanjajući izvedbe komorne opere i klasičnu glazbu uopće (slično su napravili Dubrovčani)!
  Slažem se sa onima koji ne bi htjeli vidjeti picerije i jeftine koktel barove iako nisam protiv vrhunski uređenih luksuznih restorana, night clubova, sa savršenim zvučnim i inim izolacijama itd. ali ..
  U svakom slučaju sa ovim tvojim uratkom vjerujem da počinje jedno bolje vrijeme za spomenute prostore!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 7. dalmacija (Uredi)

  lipo je uredit starine , pogotovo u tradicionalnoj svijetloj dalmatinskoj arhitekturi a ne nekoj tamnoj bosanskoj brenerskoj stolariji , al vec vam je pola grada tako pa mozete i stoljetnu kulu tako nagrdit …

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 8. Lipad (Uredi)

  VELIKA AKCIJA GOSPODINA GRADONAČELNIKA :)))) POČIMLJE OD SMEĆA, SAMO NEZNA KOJEG :)))

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.