Zbirka pjesama Marine Katinić

Marina Katinic u drustvu s predstavljacimaU atriju Doma kulture u Korčuli održano je u ponedjeljak navečer predstavljanje zbirke pjesama Marine Katinić: Kriptopis bijelog u procijepu zemlje, koju je uz pratnju flautistice Maje Šiteša predstavila u ime izdavača i uredništva biblioteke Žilković, Tajana Grbin, ujedno i ravnateljica Gradske knjižnice „Ivan Vidali“. Kazala je da se knjižnica uz redovit posao ponosi svojim zavičajnim dijelom izdavaštva, prednjači biblioteka Žilković, osnovana u Korčuli 2006. godine, na inicijativu glavnog urednika prof. Gorana Kalođere i uz potporu Grada Korčule, oni su do danas izdali 10 knjiga čiji se lokalni autori pojavljuju na svakom natječaju, kada volonteri iz uredništva (Mara Burmas, Živan Filippi, Darinka Krstulović, Milojka Skokandić i Ana Tulić Šale) odlučuju čiji će se rad izdavati.

Autorica je djevojka koja je u Korčuli boravila godinu dana u nuncijatu sestara dominikanki, što je ostavilo veliki trag u njezinim pjesmama. Trenutno je na post diplomskom studiju u Zagrebu, čije je stihove čitala Romana Crnac. Knjiga je podijeljena na nekoliko područja, koji su vezani za grad, zemlju, čovjeka molitvu i Boga, rekao je prof.Ivan Fabris. Kroz sve se provlači jako topao, a opet filozofski prikaz njezinog razmišljanja u prolaznoj stvarnosti.

Tajana Grbin o knjizi Marine KatinicAutorica je izgradila vlastiti svijet iz kojega pokušava preći u moderniji, gdje dopušta procjep kroz zamaskirane metafore, rekao je Fabris, dok kriptopis nema problema uspostaviti komunikaciju i dijalog. Da nisam bila u samostanu, ne bi bilo ni zbirke, kazala je Marina Katinić, s pitanjem zašto pisati kad je sve važno, glupo i pametno već rečeno i napisano .Ako pišeš romane može biti i materijalne koristi, ali otok ju je obuzeo i njezini su stihovi uglavnom otočki, kojega ona uspoređuje s zatvorenim, omeđenim inkubatorom u kojemu je vrijeme zaustavljeno, onda tu čovjek mora pronaći što  se događa. Simbolično je, opet tajanstveno poručila, da na otoku mi nismo koji volimo, nego ljubav voli kroz nas.kao i patnja koja pati kroz nas.

Tekst i snimak : Niko Perić

Pošalji dalje: