Dan općine Lumbarda

LaueratiPovodom blagdana sv.Roka, koji se slavi i kao zaštitnik Lumbarde, u toj je korčulanskoj općini u srijedu navečer (14. kolovoza 2013.) svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen Dan općine Lumbarda.

Nakon što je predsjednik vijeća Robert Lučić čestitajući dan, pozdravio vijećnike, laureate, i goste (saborski zastupnik Mladen Marelić, zamjenik župana Nikola Obuljen, gradonačelnik Korčule Vinko Kapelina i predsjednica Gradskog vijeća Ivona Kapor i Lenko Salećić načelnik općine Smokvica, te župnik Lumbarde don Vlado Markić). Tajnica općine Jagoda Batistić) je pročitala brzojavne čestitke. Joža Žmikić, načelnik općine Lumbarda je upoznao nazočne s radom i značajnim razvojnim projektima, koji će se sada nakon kadrovskog ustrojstva i financijske konsolidacije ostvarivati, zajedništvom svih lumbarđana, od poljoprivrednika, ribara, kamenara, brojnih umjetnika i znanstvenika, općina uz turizam sigurno kroči ka boljoj budućnosti.

Nacelnik općine LumbardaUslijedili su pozdravni govori i čestitke gostiju.Nakon pjesme klape Lumbarda, u ime povjerenstva za dodjelu općinskih priznanja dr. Roka Markovine,  uslijedila je dodjela javnih nagrada i priznanja koje je dobitnicima uručio načelnik općine Joža Žmikić. Nagradu za životno djelo je dobio prof.dr.sc.Frano Kršinić, koji je 2000.godine bio najmlađi akademik RH. Za svoj dugogodišnji znanstveni i pedagoški rad, zahvalno je naglasio dr.Roko Markovina, Frano Kršinić je dobio više nagrada i priznanja, i sada kao umirovljenik stalno živi u Lumbardi. Akademik Kršinić je zahvalnim riječima poručio da mu je ovo veliko priznanje rodne Lumbarde, koju je kao mladić napustio zbog školovanja i znanstvenog rada, napusti sam svoje prijatelje, i sada se ponovno vraćam, i svoje iskustvo stavlja na raspolaganje općini Lumbarda.

Predsjednik vijeca opcine LumbardaKolektivnu godišnju nagradu je dobilo DVD Lumbarda, koje je svojim radom kroz proteklih 30 godina, od jedne male grupe entuzijasta, svjesnih pogubnosti požara za Lumbardu, nastalo je respektabilno i odgovorno društvo. U ime DVD je zahvalio potpredsjednik Roko Milina „Bire“, napomenuvši da su oni stalni volonteri, i ponosni su što njihovo protupožarno djelovanje slijedi velika većina mladih, koji se redovito obučavaju uz opremu koja se može koristiti i izvan Lumbarde.

Sutra na blagdan sv. Roka održava se u Lumbardi svečana sveta misa i procesija čime će i župa Lumbarda zahvaliti svome zaštitniku sv.Roku.

Tekst i snimak : Niko  Perić

Gosti

Pošalji dalje: