Porinuće broda u korčulanskom brodogradilištu Leda

Veliki brodUnatoč visokoj temperaturi zraka brojni su radnici korčulanskog brodogradilišta Leda bili danas posebno motivirani, završetkom novogradnje i porinućem broda za nizozemskog brodovlasnika, koji će ga nakon tegljenja iz Korčule preuzeti u brodogradilištu Peters Shipyards u nizozemskom gradu Kampenu (koji su od nedavno vlasnici Lede), gdje se obavlja završno opremanje, uz ugradnju motora i tehnologije.

Novoizgrađeni brod naziva Frisian Sea Sneek duljine 118, 19 m, širine 13, 43 m, uz gaz od 6, 10 m, ima nosivost 6400 tdw, uz veliki volumen skladišta 836 m3, koji će ploviti snagom 1600 kv.To je produžena verzija već postavljenog na navozu, kojega je na zahtjev brodovlasnika trebalo produžiti za 18, 20 m, i tako je postao do sada najveći brod u povijesti brodogradilišta, kazao je tehnički direktor Lede, Vicko Ivančević. Kontejnerskog je tipa, ploviti će po sjevernim morima uz visoku ledenu klasu i skladište za prijevoz velikih komandnih tereta.

Frisian SeaUz partnere iz Nizozemske (tehnički direktora Pier Menderts iz Kampena, brodovlasnik Boomsna sa suprugom Gerry, koja je obavila svečanost kumstva) bili su: Igor Rađenović predsjednik Saborskog odbora gospodarstva. Saborski zastupnik Mladen Marelić. Zamjenik Dubrovačko-neretvanskog župana Davorko Obuljen, i čelnici Grada Korčule gradonačelnik Vinko Kapelina i predsjednica gradskog vijeća Ivona Kapor.

Direktor Lede Srećko Marini, je izrazio zadovoljstvo, jer su prelaskom u vlasništvo stranog partnera bez obzira na globalnu krizu, zadržali obujam proizvodnje i zaposlenost stotinu radnika. Jučer je potpisan novi ugovor, za gradnju još većeg broda čime Leda ulazi u investicijski ciklus početkom rujna, kada će se uz građevinske radove na navozu, postaviti temelji za dizalice, i ugraditi nova veća 250 tonska portalna dizalica, druga po veličini u Hrvatskoj, jer je do sada ima samo 3 Maj iz Rijeke. Ulaskom Lede u tržište Off Shore, u buduće će se u Korčuli, primjenom moderne proizvodne tehnologije graditi neusporedivo skuplji i bolji brodovi.

Tekst i snimak : Niko Perić

1157482_10200671038081537_1301986900_n

Pošalji dalje: