U Lumbardi privatni smještaj bolji od hotelskoga

Dio LumbardeOpćina Lumbarda (1.250 stanovnika) udaljena 6 km od grada Korčule glavno je izletište turista iz grada, a zahvaljujući živopisnom krajoliku, pješčanim plažama, maslinicima i vinogradima čuvenog vina grk, te raznovrsnom kulinarskom ponudom, folklornim i zabavnim programom, zadnjih desetak godina u ovo turističko mjesto dolaze na odmor brojni gosti.

U odnosu na prošlu godinu, ovogodišnji su rezultati suprotnost, kaže Ante Šestanović, direktor TZ općine Lumbarda. Od 1.1.do 21.8.2013.godine privatni iznajmljivači su zabilježili ukupno 8.989 dolazaka, uz 67.260 ostvarenih noćenja, što je u odnosu na prošlu godinu povećanje za 1,5 posto. Hotelski je smještaj bio u tom razdoblju lošiji, kaže Ante Šestanović (iako se njihovi rezultati obrađuju svakoga prvoga dana u mjesecu) od 1.8 do 15.8.je za usporedbu privatni smještaj bolji za 6 posto prema hotelskom, gdje je hotel Borik lošije poslovao za 12%, uz povećanje hotelskih apartmana Lina za 7 posto.

Direktor TZ opcine LumbardaHotel Lumbarda je bez povećanja, dok su vikendaši i kampisti smanjili broj noćenja za 2.796 u odnosu na prošlu godinu. Nažalost, privatni iznajmljivači imaju jako slabu najavu za rujan ističe direktor TZ Lumbarde, jer je i u tijeku glavne sezone po potrošnji u restoranima osjetno slabije, dok je pizza najprodavanija. Pad gostiju dijelom zbog političkih promjena lokalne samouprave je za sada manji, ali prometna nepovezanost nas i dalje oštećuje, kaže Ante Šestanović.

Manji kapacitet katamarana, jer iz Splita do Korčule Lumbarda je dobivala 20 posto putnika. Ugrozio nas je i kamionski promet trajektom od Ploča za Trpanj, kao i poskupljenje putnih karata.

Što se tiče kulturno-zabavnih priredbi, nastavljaju se i u rujnu, navodi Šestanović, svaki petak ribarske večeri, srijedom folklorni program, u galeriji 3 volta i crkvici sv. Križa su redovite umjetničke izložbe, kao i nastupi KUD, trke tovara se također nastavljaju.

Tekst i snimak: Niko Perić

Pošalji dalje:

2 komentara “U Lumbardi privatni smještaj bolji od hotelskoga

 1. Ante Šestanović (Uredi)

  Pad gostiju dijelom zbog političkih promjena lokalne samouprave je za sada manji… Što točno znači ova rečenica? Ako sam je ja izgovorio iskreno bih volio znati što sam to izgovorio. Politička promjena lokalne samouprave je pomogla sezoni ili odmogla sezoni? Na koji način u oba slučaja? Sam sebi sam nejasan, mogu mislit što tek drugi misle. Inače sam veliki fan lika i djela dunda Nikota tako da… no hard feelings, and keep up good work!!! 🙂

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. ll (Uredi)

   stvarno smišno, a je goste puno briga ko je na vlasti.
   Niko obrazloži ovo.

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.