Timsko uređenje stare kino dvorane u Lumbardi

Stara kino dvoranaLumbarda – U subotu navečer bilo je veselo (iako sjetom) u nekadašnjoj kino dvorani u Lumbardi, koja je do kraja prošlog stoljeća bila okupljalište mještana, gdje su se prikazivali filmovi, održavali skupovi, ples, razne kazališne predstave, maškarane zabave.

Izgradnjom novog trgovačkog centra otvorena je i nova dvorana Levanat, ali samo za sjednice. Ostali su sadržaji polako nestajali, dok je staru dvoranu većim dijelom uništila ljudska nebriga, parket je polako pucao, i pristup više nije bio ni moguć. Jest nekolicini mladića iz Lumbarde, nazvanih grupa TIM (Tomislav i Marko), koji su pokušavali s udrugom Lipa rič vježbati razne predstave u novoj neodgovarajućoj dvorani.

Onda su ljutito potvrdili idemo u staru.Zadatak su na sebe preuzeli Tomislav Šestanović i Marko Batistić. Prije desetak dana su molećivo nagovarali direktora TZ Lumbarde Antu Šestanovića da im pomogne. Momci su ispričali kako su čuli od svojih roditelja i sumještana, i kako su vidjeli fotografije koje dokazuju da je zaboravljena kino sala nekad bila živa.I da oni imaju plan da je ožive, kaže direktor TZ, s mješavinom ponosa, tuge i nade.I dogovor je postignut.

Zaboravljena pozornicaDirektor TZ je nabavio ključeve, zainteresirao samoupravu i mještane, a mladići počeli mesti dvoranu i donositi klupe, sa željom da se okupe zainteresirani i dobrovoljnim doprinosom pomognu podržati ideju oživljavanja dvorane.U subotu navečer pred brojnom publikom su nastupili: K.U.Ivo Lozica, klapa Lumbarda, Muški i dječji Pjevački zbor sv.Roko, grupa TIM i folklorni ples trganja naranče, dok je glumac amater Ante Dračevac pročitao pjesmu Staro kino autora Tonćija Miline.

Na pozornici su kraći šaljivi prikaz izveli nekadašnji glumci, među njima i 95. godišnji Frank Kriletić koji živi u Americi. Načelnik općine Lumbarda je ohrabrio inicijativu grupe mladih, kazavši da i njega vraćaju u mladost, a da će njihova mladost biti podržana i od starijih. Uz veliku podršku TZ općine Lumbarda, direktor Ante Šestanović je napomenuo, da je ovaj koncert pravi način da se ostvari želja mladih Lumbarde, ne samo za njih i onih koji dolaze, nego i za one koji su Dom izgradili, zahvalivši i svim izvođačima, čiji su prethodnici svoje priredbe i održavali u dvorani, pred kojoj je uređenje.

Tekst i snimak : Niko Perić

Pošalji dalje:

2 komentara “Timsko uređenje stare kino dvorane u Lumbardi

  1. Vinko Radonic (Uredi)

    Ima san priliku bit ovo lito par puti u ovoj kino dvorani svirajuci gitaru i moj dobri prijatej Antonio Kriletic na mandolini. Zvuci nasih zica su se lipo rebativali od zidove u praznoj sali, i koliko god je bilo zalosno vidit da je sve oronulo, toliko me ovo vratilo u lipo vrime kad su se u ovoj dvorani odrzavali raznorazni skupovi, bali, gledali se filmovi, pocinjale prve jubavi …. Bas mi je drago da su se Tomislav i Marko capali tega posla. Tribaju SVU podrsku od Lumbarde i Lumbardjana u prvemo redu, pa svih ostalih, pa da se opet ozivi ova lipa dvorana 🙂

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  2. Lumbardez (Uredi)

    Bravo Ante,od kad si postao novi chief sve gre nabolje.Želim ti puno uspjeha u daljnjem fatiganju.

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.