Tražimo od EK sufinanciranje Pelješkog mosta

1377700562doministar_prometa_Marko_LonaareviO_i_AAupan_dubrovaako_-neretvanski_Nikola_DobroslaviO“Nastaviti izgradnju Pelješkog mosta s pristupnim cestama prema prostornom planu Dubrovačko- neretvanske županije; novim Zakonom o regionalnom razvoju RH osigurati za DNŽ status planskog područja odnosno u ev. novom regionalnom ustroju RH status samostalne regionalne jedinice; riješiti pitanje državne granice s BiH na način da se osigura da Veliki i Mali škoj, otočić Lopata i vrh Kleka ostanu dio teritorija RH, što je nesporno prema svim argumentima te da se prije promjene Ugovora iz 1999. godine ne pristupa ratifikaciji Ugovora u Hrvatskom saboru te riješiti pitanje državne granice s Crnopm Gorom i osigurati graničnu crtu na moru crtom sredine u Bokokotorskom zaljevu sukladno međunarodnom pravu. Od EK je zatraženo da prihvati sufinanciranje izgradnje Pelješkog mosta kao jedinog ispravnog rješenja teritorijalnog povezivanja RH/EU i nužnog razvoja županije, osobito poluotoka Pelješca i otoka Korčule, Lastova i Mljeta”.

Ti će, jednoglasno usvojeni zaključci sastanka o prometnom povezivanju Dubrovačko- neretvanske županije i njenom regionalnom statusu u Hrvatskoj u svjetlu najnovijih događanja, kao zahtjev biti poslani predsjedniku RH Ivu Josipoviću i premijeru Zoranu Milanoviću te predsjednicima Hrvatskog sabora i Europske Komisije.

Sastanku u kongresnoj dvorani hotela Excelsior nazočili su svi koji su imali što reći u ovom za hrvatski jug, kako je rečeno, ključnom trenutku: saborski i zastupnici Europarlamenta, čelnici političkih stranaka i načelnici općina u DNŽ te konsultanti Adam Prokopowitz i Ana Dobrowska angažirani na izradi pretstudije izvedivosti i opravdanosti gradnje Pelješkog mosta. Raspravu je koordinirao dubrovačko- neretvanski župan Nikola Dobroslavić a nazočio je i pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Marko Lončarević.

-Most je konsenzus hrvatskog juga i nema alternativu a sadrže ga svi razvojni dokumenti županije. Most je geostrateški opravdano rješenje i pokretač regionalnog razvoja dok koridor kroz BiH stvara ovisnost i pružanje ustupaka susjednoj državi. Ne možemo dozvoliti razdvajanje od matice zemlje- rekao je Dobroslavić da bi bivši ministar graditeljstva RH Branko Bačić dodao da je “RH do sada uložila 300 milijuna kuna u gradnju Pelješkog mosta”.

Saborski zastupnik Mladen Marelić je podsjetio da su radovi na gradnji otvarani pet puta a Tatjana Šimac Bonačić naglasila ulogu mosta u regionalnom razvoju i zatražila da se izgradnja mosta ne politizira. Načelnik općine Trpanj Jakša Franković je most nazvao “posljednjom šansom da se zaustave depopulacija i loši trendovi” dok je predsjednik HGK DNŽ Terezina Orlić naglasila da “opcija Neum donosi nove i nepotrebne troškove”.

Načelnik općine Neum Živko Matuško je ustvrdio da “Neum nije za koridor ograđen žicom a obilaznicu planiraju i sami graditi” da bi zamjenik dubrovačkog gradonačelnika Nenad Vekarić podržao sve zaključke zatraživši da se “ugovor iz 1999.nikako ne ratificira prije nego se promjeni dio koji se odnosi na granicu”.

-Sada smo u osjetljivo i ključnoj fazi da svi zajedno odradimo ovaj zapravo najteži dio posla te iznesemo konkretne argumente koje će konsultanti iskoristiti donoseći zaključak o najboljem rješenju za povezivanje teritorija RH i EU.Temeljem većeg broja kriterija razmatra se više mogućih rješenja ali još nema konačnog zaključka. Cijena je samo jedan od kriterija. Svi drugi su, posebno u slučaju Pelješkog mosta više važni: regionalni razvoj, stalno povezivanje teritorija itd. Konsultantima moramo osigurati vrlo konkretne i kvalitetne argumente kako bi odbacili ostale prijedloge. Most je u ovom trenutku prihvatljivije rješenje od koridora- rekao je pomoćnik ministra Lončarić uoči nastavka sastanka u užem i stručnom krugu sudionika koji je, inače, bio zatvoren za javnost.

Zaključci s kojima će biti upoznata Vlada RH i EK su “principijelni nastavak” jednoglasnog izjašnjavanja stanovnika juga Hrvatske o prometnoj izoliranosti: deklaracije prije četiri godine, posebnog zaključka o tome i izjave o položaju Dubrovačko- neretvanske županije u Hrvatskoj iz 2012.godine.

Ahmet KALAJDŽIĆ – Dubrovački Vjesnik

Pošalji dalje: