A. Milat: Bitka za Marka Pola (2)

Zakukuljenim i zamumuljenim „forumašima“ – skrivenima pod burkama interneta – postalo je vrlo važno čuti razotkrite i imenom poznate osobe o kojima oni tako rado pišu svoje ocjene, recenziraju njihova javna djelovanja, a oslobođeni pritom obaveze da i sami nešto doprinesu općem napretku.

No, javno ili, skriveno ili ne, postoji „Bitka za Marka Pola“ i nemam nikakvih posebnih razloga da ne napišem o tome ono što znam. Malo su me u tome naumu zaustavljale i one brojne laži o nekim mojim stvarima koje su svakako prelazile granice uobičajenog kritičkog prosuđivanja djelovanja osoba koje su se uhvatile nekog javnog posla – pa ma koliko on bio neznatan ili malo važan. Ali idemo sada na poprište bitke:

Izvijestit ću vas o tome što sam govorio na sudu – pritisnut obavezom govorenja samo istine.  Sud sam izvijestio o tome da sam pojačano počeo raditi na projektu „Marko Polo Korčulanin“ pred Domovinski rat kada sam u Njemačkoj u skupim medijima objavljivao „duplerice“ sa slikom Korčule i tvrdnjom da je upravo odatle Marko krenuo u „otkrivanje svijeta“.

Pišem danas o sebi i u prvom licu iako su u svemu uvijek bili i drugi, uvijek djelujući kao dobar tim. Kao aktivist i član TZ od početka sam se zalagao za prioritetnu važnost ovog projekta. 1995 g. organizirali smo s HAZU simpozij o Marku Polu Korčulaninu, a tom prilikom je HAZU objavio moj rad „Pomorska bitka između mletačke i genoveške flote kod Korčule 7. rujna 1298. godine“ – 109, ISBN 953-154-085-3.
Umnožile su se akcije posvećene Marku i Korčuli, a 1997. g. utemeljen je i „Međunarodni centar Marko Polo“ koji je pripremio program obilježavanja 700-te obljetnice bitke pod Korčulom. Dogovoreno je održavanje „turističke“ bitke i na njoj se je radilo.

Tada sam već poznavao Gorana Duku kao spretnog i nadarenog pojedinca koji se je uklapao u opću „markopolomaniju“ svojim šlagerom o Marku, organizacijom emitiranja te pjesme na mnogim radijima itd. Od g. Živana Filippija sam saznao da on ima i spjev posvećen ovoj temi, te sam uz druge bio zagovornik da se s Dukom dogovori korištenje tog njegova djela. Tako je Goran Duka ušao u „bitku za Marka Pola“. Za mene i za ostale iz radnog kruga je svo vrijeme bilo jasno – Duka je autor dramskog teksta koji se izvodi na obali pred publikom. Barem sam tako mislio dok 2004 godine nisam saznao da je Goran Duka one 1998. godine cijelu stvar zaštitio pod svojim imenom: znaci i bitku na moru i dramsku radnju na obali.

Naravno – bio sam povrijeđen činjenicom da je netko od samog početka imao vrlo precizna očekivanja od svog angažmana. O tome sam svjedočio na sudu. Preuzeo sam na sebe autorstvo pomorskog dijela spektakla, iako i danas mislim da je to bio kolektivni napor. No, ustanove ne mogu biti autori. Duka je u svom elaboratu o zaštiti opisao nešto vrlo različito od izvođenog programa. Kako njegov prijedlog nije bio prihvaćen, a on ga je već bio registrirao, to se on s time nije mirio. Sam je na Trgovačkom sudu u Splitu o tome izjavio (citat zapisnika): “U odnosu na uprizorenje „Pomorske bitke“ Duka je istaknuo kako je već na prvom sastanku upravnog odbora međunarodnog centra došlo do razmimoilaženja u pogledu koncepta održavanja uprizorenja „Pomorske bitke“ između njega i Aljoše Milata. Nakon brojnih, žučnih rasprava i konfrontacija uprizorenje Pomorske bitke oržano je isključivo po Dukinom konceptu..“

A sada upoznajmo njegov plan Bitke i sjetimo se onoga što smo 10 godina gledali ispod Zakrjana:

Registrirana verzija Gorana Duke (meni nepoznata do 2004.):
Brodovi na svojim podignutim jedrima nose velike prepoznatljive grbove –krilatog venecijanskog lava – izdaleka vidljivog, a genoveški brodovi obilježje grada Genove. Publika će biti raspoređena po istočnoj gradskoj rivi, gradskim zidinama, plažama i terasama hotela Park i Liburna, rivi u Orebiću, te na plažama hotela u Orebiću.  Genoveški brodovi će biti usidreni ispred hotela Rathaneum, a u Luci će biti usidreni mletački brodovi. Na dogovoreni znak ove dvije flote kreću jedna prema drugoj i dolazi do borbi. Nakon završene borbe jedra se spuštaju, a brodovi mletački se vezuju na jedan konop kojeg vuče admiralski genoveški brod i oplovljavaju Korčulu do Strećice i natrag.
Sam borbeni raspored brodova i njihovo kretanje je opisano na način kako je to bilo na sjednici centra i dogovoreno, a što se vidi na priloženim skicama.

Poznato je da se ovo nikad nije dogodilo nego su se brodovi koristili onako kako je to na sastanku u Centru bilo dogovoreno, a što se vidi na ove tri skice crtane i pisane mojom rukom. Ujedno i razumijemo zašto je Duka tvrdoglavo inzistirao na svojoj verziji koju nismo htjeli prihvatiti, te kako je i zašto u „zaštitu“ ušla verzija Centra:


Ono što sam na Sudu govorio jest:
Dramska radnja na kraju napisana je od Gorana Duke i izvođena je prve dvije godine u cijelosti, a kasnije zbog vrlo opravdanih razloga uvijek nanovo reducirana, dok se na kraju nije počeo koristiti tekst prof. Ane Tulić. Kretanja na moru nije smislio Goran Duka jer mu je za to nedostajalo dosta znanja:  znanje o plovidbi dalmatinskim trabakulama,  točne predodžbe o potrebnom vremenu i udaljenostima, poznavanje kapetana/vlasnika trabakula bez kojih ničega ne bi bilo, kontakata s flotnim operatorima u Munchenu i Opatiji. Što se je događalo u Korčuli na moru i tko je što smislio mogu jedino i najbolje posvjedočiti vlasnici trabakula.

Sud je presudio kako je presudio i ne želim govoriti o presudi sudca.

Želim na kraju reći nešto o svom angažmanu u TZ, a zbog brojnih neistina koje se o tome šire i odmah izjaviti da od nas mnogih aktivista nikad nitko nije dobio niti novčića za rad na izvođenju bitke (osim g. Duke).

O ostalim primjedbama mogu izjaviti slijedeće:
Članstvo u TZ:  članovi su mali i veliki poduzetnici u turizmu određeni Zakonom, a dva poduzeća su mene prijavila TZ kao svog predstavnika.

Putovanja na teret TZ Korčule: nikad i nigdje nisam putovao niti boravio na teret TZ Korčule.
Naknade: Od  13.01.1999. do 09.06.2005. bio sam predsjednikom TZ naše županije – bez ikakove naknade. Doduše, nisam bio sam bez naknade; kolege Grgić i Mrgudić isto tako nisu primali nikakve naknade.

Od 23.12.2003. do 23.12.2007. bio sam predsjednikom NO HTZ i primao naknadu kao i ostali članovi NO.
Od 23.12.2007. do danas sam član Turističkog vijeća HTZ i primam naknadu poput ostalih članova. Već u tijeku 2009. trebalo je doći do prekida ovog mandata zbog nove organizacije (došlo je do kašnjenja u uvođenju novih članova Sabora i mandat jos uvijek traje). Mandatar za funkcije u HTZ je isključivo ministar turizma, a zanimljivo je da je mene dvaput kandidirao „HDZ-ov“ ministar Božidar Kalmeta. O mojem radu govore dostupni zapisnici sa sjednica tih organa.

Nastupi na sajmovima:
U 2010. dva put u Moskvi, jednom u Beogradu, u 2009. u Moskvi, Parizu i Moskvi, itd itd. – brojni su nastupi na sajmovima, ALI NIKAD NA STANDU TZ KORCULE, NIKAD NA STANDU TZ ŽUPANIJE, nego ili na samostalnom štandu ili na zakupljenom štandu kod HTZ-a  po pravilima i cijenama istima za sve.

Korčulanskom turizmu treba mlade i svježe krvi, ali uvođenje te svježe krvi na turističku pozornicu  „cipelarenjem“ i lažima ne garantira prevelike uspjehe,a  razgovori i razgovaranja u pravilu donose više koristi za svih.

Na kraju: angažman na promociji Korčule kao rodnog grada/otoka Marka Pola smatram i danas važnim dijelom svog sveukupnog profesionalnog curriculuma; ponosan sam na postignute uspjehe i vjerujem da ova epizoda s „autorstvom“ ne znači kraj našeg rada na Marku Polu. Veliki Mario Vargas Llosa je nedavno napisao: „Marko Polo pripada onima kojima je do njega stalo, a to su bez dvojbe Korčulani“.

Srdačno,
Aljoša Milat

Pošalji dalje:

12 komentara “A. Milat: Bitka za Marka Pola (2)

 1. grgur (Uredi)

  ‘Zakukuljenim i zamumuljenim „forumašima“ – skrivenima pod burkama interneta – postalo je vrlo važno čuti razotkrite i imenom poznate osobe o kojima oni tako rado pišu svoje ocjene, recenziraju njihova javna djelovanja, a oslobođeni pritom obaveze da i sami nešto doprinesu općem napretku.’

  Javne osobe su uvik na udaru kritike javnosti. Nisu to burke interneta, već je normalna pojava na internetu da se piše anonimno. Raspravom na internetu se itekako priodonosi općem napretku. Eto npr. konačno su se i glavni akteri afere počeli ode javljat priopćenjima.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. Mediaveli (Uredi)

  Grguru, u principu si u pravu. Nima ništa protiv internetskih “nickova” dokle god oni što se iza njih skrivaju oli “skrivaju” igraju na balun a ne na čovika.
  A bilo bi dobro i da se javu i ostali akteri ove afere pa da, ako već triba osuđivat (i opet ne čovika nego djelo), da to baren možemo činit argumentirano.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. mažurana (Uredi)

  Mogu potvrditi da je g. Milat potpuno u pravu što se tiče scenarija same rekonstrukcije.
  On sam ga je napravio uz suglasnost ostalih iz Centra i u potpunosti odgovara onomu što je na gornjim skicama…

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 4. Mojmir Jovanovic (Uredi)

  ‘Zakukuljenim i zamumuljenim „forumašima“ – skrivenima pod burkama interneta – postalo je vrlo važno čuti razotkrite i imenom poznate osobe o kojima oni tako rado pišu svoje ocjene, recenziraju njihova javna djelovanja, a oslobođeni pritom obaveze da i sami nešto doprinesu općem napretku.’

  Slazem se potpuno sa svime sto nam je izjavio Aljosa.

  Bilo bi zbilja jako nelogicno da Mediavelli nije podrza Grgura.A zbilja.Malo me nasmijao sa argumentima.I ne znam bas kad je on to dosad igrao na balun a ne na covika.Ima bit da mi je puno toga promaklo.Ako je,onda skuzaj.Ali su mi blizi i drazi svi komentari i Tinota i Zdenke i Tonceta jer ne patu od nekih(skrivanja) saputanja iza kantuna.Svak more mislit kako god hoce a tako i Aljosa i po meni je to sasvim uredno objasnio.

  Mogu mu samo pozelit sricu i ponudit podrsku.Lipi pozdrav.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 5. Mediaveli (Uredi)

  Poštovani gospodine Mojmire, poznam ja više ljudi koji se smiju na krivom mjestu, niste Vi jedini. A ako vi jedan strani jezik protiv kojega sam se ja u jednom komentaru pobunio, kao neprimjeren ovom korčulanskom mediju, doživljavate kao igru na čovjeka, to je Vaše pravo. Čitajući Vaš gornji komentar, vidim da je moj nekadašnji komentar pomogao, što mi je vrlo drago.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 6. grgur (Uredi)

  Niko ništa ne zna, a svi krivi.

  Eto ko što sad gospođa premijerka ne želi priznat da je potpisala neke papire. Svi nešto naivni i zaboravni. Ali pomalo sve će doć na misto i doznat će se.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 7. Mojmir Jovanovic (Uredi)

  Ma ne bih se slozio da vi mozete ocijeniti da se ja smijem na krivom mjestu.Toliko o logici, malo igre sujete i malo igranja na balun a ne na covika.Ja sam samo podrzao Aljosu Milata.I sa njegovim komentarima o burkama viska ljudi koji se ode javljaju.Mozemo mi to sad okretat na bilo koju bandu samo je tesko nesto reci protiv te izjave.Iako ne sumnjam da ce judi kojima to smeta,opet nesto izmisliti kako bi objasnili svoje”burke”.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 8. Miriam (Uredi)

  Nisam upućena u zakon o autorskim pravima, pa ne znam kako je cijela stvar tekla. Samo znam da u pravosuđu nije mjerodavno što stvarno jest, nego što je izneseno. Drugim riječima, kad je Duka zaštitio prikaz bitke pod svojim imenom, trebalo je uložiti prigovor na dio koji nije bio njegov. Ponavljam, ne znam kako ta procedura teče i tko je bio upoznat s time, ali ako je prigovor bio moguć, a nije uložen u određenom roku, nakon isteka tog roka svaka intervencija je uzaludna.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 9. kukumica (Uredi)

  Koliko ja znam, obe strane u sporu mogu se obratititi Sudskom vijecu ukoliko tijekom spora dodju do saznanja/dokumenata relevantnih za spor sa zahtjevom da se to ukljuci u dokumentaciju odnosno postane dijelom sudskog materijala. Na sudskom vijecu je da zahtjev prihvati ili odbije.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 10. Polu_Skojar (Uredi)

  Cudi me da Times-ova nagrada jedinom KO hotelu-prvokategorniku petzvijezdasu nije naisla na nikakav odjek po KO web stranicama?
  Kada vrijedi pohvaliti onda treba pohvaliti!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.