Hoće li biti Baroknog festivala?

NikoGrađani su zbunjeni, dijelom i prevareni, kako i autor ovog napisa. Putem plakata i korčulanskih web portala zovu se posjetitelji da neizostavno prisustvuju najavljenom događaju. I onda, nakon Šušura, bez šušura, dogodio se novi šušur. Turistička Zajednica Grada Korčule i Centar za kulturu na njihovim web stranicama redovito prate i najavljuju kalendar priredbi.

Redovito njihov kalendar događanja dostavljaju i novinskim izvjestiteljima, tako i meni Niku Periću. Zbog dugogodišnje novinarske kronike Korčule, stalo mi je da na svaki poziv budem prisutan. Bio sam i prije nekoliko večeri na Trgu pomirenja (Spomenik) na Plokati da bih popratio atraktivni program HKC “Bunjevačko kolo“. Napustio Peyton uru vrimena prije, da prikupim i dodatne podatke, ali na Spomeniku sjede točno u 21 sat dva zaljubljena para (Jezik u usta).

Nisam povjerovao da je to Bunjevačko kolo. Pitam prolaznike, nitko ne zna zašto nema kola, niti organizatora. Zovem ravnateljicu Centra za kulturu Lanu Filippi Brkić, u kasnijim večernjim satima, ona bez obzira na veliki ljetni program, uvijek mi pomogne dati točnu i pravovremenu informaciju, sada i objašnjenje da Bunjevci nisu mogli doći zbog smrtnog slučaja u obitelji jednog plesača.

Onda na portalu Grada, i ostalih, čitam na kraju poziva: Bilo bi nam drago da popratite izložbu fotografija s prošlogodišnjeg Baroknog festivala. Opet noćni provod s motorinom na relaciji Peyton-grad, ulaz u Dom kulture bio zaključan. Nigdje ne piše da je odgođena izložba umjetničkog fotografa Borisa Berca, kao uvod u ovogodišnji Barokni festival. Na ulazu u Dom kulture desetak posjetitelja, ljutito se obraćaju meni Niku Periću, di ovo ima Niko? Nikada nisam bio zakinut u Gradskoj knjižnici, ili Muzeju, oni uvik održe najavljeno, nema toga ni u Lumbardi, Žrnovu, Pupnatu, sigurno nema, govori Dado, a ja reko da je zaboravio Račišće.

Obećao sam jednoj dami iz Orebića (Jasna) da ću pitat i objavit na portalu, gdje se javljaju i organizatori. Ona mi dodaje, ako nema izložbe iz prošlogodišnjeg Baroknog festivala, onda se sigurno neće održati ni ovogodišnji, koji po plakatima započinje za par dana? Ne virujem, prokomentirao sam, ali zbog prethodnih najava, približio sam se Jasninom zaključku, da se ove godine neće održat Barokni festival.

Ovoga puta sam ostavio Centar za kulturu na miru, i pitao TZ Grada Korčule (obojica imaju kalendar događanja). Direktorica Hana Turudić mi je uvijek komunikativna, potvrđuje iznenađenje, popraćeno dijelom i kritikom, netko je trebao obavijestiti urednike portala da brišu najavu. Pojasnila mi je: TZ Grada Korčule je provjerila 21.8.2013. g. kako bi obavijesti o događanjima bile točne, potvrđeno nam je da će izložba biti postavljena prema najavi 28.8.i organizator nas nije upozorio da je odgođeno ili otkazano.

Važna zadaća turističkih zajednica je promovirati događanja na području djelovanja, uglavnom su to događanja koje ne organizira TZ Grada Korčule i informacije o događanjima dostavljaju nam organizatori. Vezano za odgođeni nastup HKC “Bunjevečkog kola”, osobno mi je bilo jako žao, ali u pitanju je bila viša sila.

A sada najviša sila moju aktivnost umiruje. I onako nisam od nikoga plaćen niti riječju HVALA na bezbroj objavljenih vijesti i fotografija s područja Gradske zajednice. Pratit ću samo one organizatore koji me izravno pozovu, jer portalima Ne vjerujte, jer pričaju šalu o svakome festivalu.

Tekst: Niko Perić

Pošalji dalje:

Jedan komentar za “Hoće li biti Baroknog festivala?

Komentari su zatvoreni.