Sir Nicolas Jackson održao koncert u Korčuli

Zaljubljen u KorculuBrojni korčulani i turisti izrazili su sinoć (ponedjeljak, 2.rujan 2013) oduševljenje u korčulanskoj katedrali sv.Marka kada im se je poklonio i hrvatskim jezikom pozdravio čuveni europski i svjetski kompozitor, dirigent i orguljaš sir Nicolas Jackson iz Londona, koji je veliki prijatelj Korčule, i korčulanina Borisa Marelića, čijim se je dogovorom (uz pomoć gradske TZ, Muzeja i Centra za kulturu) predstavio na koncertu izvevši najpoznatije skladbe klasičnih i suvremenih kompozicija za orgulje. Boris Marelić (dugo godina živi u Londonu, član IO britansko-hrvatskog društva)se je nakon uvodnog pozdrava direktorice TZ Korčule, Hane Turudić, prisjetio poznanstva s sir Nicolas Jacksonom u vrijeme Domovinskog rata u Hrvatskoj, kojemu je ovo treći posjet Korčuli, gdje je 2002. također u rujnu imao koncert u katedrali Sv. Marka.

Zanimljiva je životna priča uglednog glazbenika, koji slijedi putopisnu knjigu svog djeda poznatog viktorijanskog arhitekta Sir Thomas Graham Jacksona, koji je po prvi na engleskom jeziku 1884.god. opisao te nacrtao umjetničke i povijesne detalje grada Korčule i katedrale sv.Marka, uz tadašnje crteže i tekstove čitave Jadranske obale (od Poreča do Kotora). Iako svog djeda nije upoznao živoga, zahvaljujući njemu i ja sam se zaljubio u kamenu ljepoticu Korčulu, rekao je sir Nicolas, spomenuvši da je njegov djed dao prvu informaciju o palači Gabrielis u kojoj je sada Gradski muzej, kojima je darovao u tadašnjem iznosu pet funti sterlinga za nabavku bifore, čiji se dokument čuva u arhivu Župnog ureda u Korčuli.U to doba je kuća u Korčuli koštala 35 funti, usporedno je kazao Boris Marelić.Kao i njegov djed gratis poklonom, sir Nicolas Jackson je također održao besplatni koncert, uz ulaznice po 30 kuna, s knjigama, darovao je Gradskom muzeju tri kopije crteža Korčule iz 1884. kako bi se pomogla skorašnja rekonstrukcija i modernizacija Gradskog muzeja Korčule.

Originale crteža je svojevremeno otkupio splitski odjel Instituta za povijest umjetnosti u Zagrebu.U ime Grada Korčule, gradonačelnik Vinko Kapelina je uglednom gostu uručio Korčulanski statut, najstariji hrvatski pravni zbornik napisan 1214. godine. Marija Hajdič, ravnateljica Gradskog muzeja je uzvratno zahvalila poklonom notnog izdanja korčulanskog plemića Giovanija Boschi (1821-1902) koji je bio skladatelj i orguljaš u katedrali sv.Marka, na što je sir Jachson u društvu supruge napomenuo da je i on sada mogao doživjeti izvanrednu akustičnost katedrale koja svjedoči o glazbenoj nadarenosti korčulana.Prije nastupa u Hvaru, Splitu i Zadru, koncert su organizatori ocijenili i kao skretanje pažnje na povijesno-kulturnu baštinu grada Korčule.

Tekst i snimak : Niko  Perić

 

 

 

 

 

.

Pošalji dalje: