Korčula ima svoj Vukovar

trg_19_travnja_plokataPoštovane sugradanke i sugrađani!

Ovim priopćenjem želimo skrenuti pozornost javnosti na ploču koja se nalazi u samom centru Korčule točnije na Plokati! Navedena ploča se nalazi iznad bankomata OTP banke.

U zadnjih 6 godina putem Gradskog kotara Stari grad u više navrata pokušali smo ispraviti natpis “Trg 19. aprila 1921.” u točan naziv “Trg 19. travnja 1921.” Za one koji ne znaju, na taj dan završena je “prva talijanska okupacija” Korčule. Neznamo s kojim razlogom bivši gradonačelnik sa bivšim Odborom za imenovanje trgova i ulica nije ispravio točan naziv trga na hrvatski jezik.

Logo-HSP-475x316Ovih dana i sami smo svjedoci nepravde i ponižavanja građana herojskog grada Vukovara. U Srebrenici je po zadnjem popisu 1991. živilo 26% srpskog pučanstva pa se mi u HSP-u pitamo dali bi njihovim političarima palo na pamet postavljati table sa dvojezičnim natpisima i kakva bi bila reakcija građana tog napaćenog grada i čitave nacije.

Takoder smatramo da je došlo vrijeme da i Korčula dobije ulicu herojskog grada Vukovara i ulicu Domoviskog rata. Bilo je i prije inicijative da se to realizira ali bivša vlast nije imala razumijevanja za ovaj prijedlog.

Želimo istaknuti da na Dan domovinske zahvalnosti 5.kolovoza ove godine, ne znamo po čijem i nalogu i direktivi članovi SDP-a nisu došli postaviti vijence za pale branitelje u Domoviskom ratu kao što su to napravile i sve ostale stranke i braniteljske udruge. Mi u HSP-u taj čin smatramo sramotnim i kukavičnim.

Iskreno se nadamo da će sadašnji gradonačelnik primiti naše prijedloge na znanje i krenuti u realizaciju istih!

Pravaški pozdrav!
HSP podružnica Korčula

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DQmPnKNZeZ4[/youtube]

Pošalji dalje:

13 komentara “Korčula ima svoj Vukovar

 1. rudar (Uredi)

  Zar nam je baš to najveći problem u gradu? Zar nam sve drugo štima?
  Imamo mi punooo većih briga i važnijih zadataka za budućnost naše djece.
  Kad ne znaju rješavat vitalne funkcije bave se igrama.
  Nikad mi nećemo na zelenu granu.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. kunej (Uredi)

   …u više navrata pokušali smo ispraviti natpis “Trg 19. aprila 1921.” u točan naziv.
   Što je netočno u tom natpisu?

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  2. afer (Uredi)

   Poštovani Sirotanoviću, ovo nije ni najvažniji a ni najveći problem grada. Ali nekom to ”bode oći” a to treba poštovati tim više što je tekst uljdben a ne agresivan.

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. Smrkinić (Uredi)

  Dragi naši pravaši, evo nam prilike, da ispravite nepravdu koja se provlačila svih ovih godina, sudjelujete u vlasti, i to duplo, jer ste dvije pravaške stranke, koje ste dobile naše povjerenje.
  Vjerujemo da ćete uspijet u nakani imenovanja, jedne od ulica u ime grada Vukovara!!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. kunej (Uredi)

  Poštovani Afer-beže,
  ja sam Hrvat po rodjenu, Hrvatska je moja domovina, a hrvatski moj materinji jezik. Meni bode oči (a ne oći) da netko izbacuje hrvatske riječi iz mog hrvatskog jezika. April (od lat. Aprilis) jednako je hrvatska riječ kao i staroslavenski travanj. Hrvatska nije nastala jučer nego baštini stoljetnu kulturu i povijest, a tu spada i spomenuta ploča. Hrvatski jezik ostavite jezikoslovcima iliti lingvistima. Jedna od zanimljivosti vezanih uz djela Ante Starčevića jest da je on svoje knjige pisao na ekavici. Iako je bio Ličanin i izvorno ikavac, Starčević je bio za ekavicu, zato jer se je Vuk Karadžić zalagao za jekavicu kao zajednički standard Hrvata, što su preko tzv. “hrvatskih vukovaca” prihvatili samo Hrvati. Starčević se htio tomu usprotiviti i uvesti u hrvatski jezik ekavicu (što je govor Hrvata kajkavaca i istarskih čakavaca) kako bi se hrvatski jezik razlikovao od srpskoga, za koji se u tom trenutku činilo da će u potpunosti preuzeti jekavicu.
  Trebalo bi se uhvatiti važnih problema kojih u Korčuli ima više nego dovoljno jer besposlen pop i jariće krsti.
  P.S.
  Nitko nije rekao da tekst nije civiliziran (Civilizacija lat. ili uljudba je ukupnost svih znanja, vještina, običaja, misaonih i duhovnih spoznaja kod razvijenih ljudskih zajednica), a kakav bi trebao biti?

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. afer (Uredi)

   Kunej, ”falinga” dosta Korčulana to što ne prihvaćaju suptilnost komunikacije. I različitosti.

   Ja prihvaćam poruku iz teksta a zbog toga nisam manji Hrvat od Vas. Ili jesam, sve sam to obavio kao mali….nisam postao naknadno.

   A sad; kako se ono kaže latinski kad se ide na čovjeka a ne na tekst, tu sam malo ”zaruzinavi”

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 4. Ajme (Uredi)

  I kroz ove postove se može vidit kakvi smo.
  Sama pusta filozofija, razglabanje i na kraju jedno veliko ništa, zero, nada, velika nula!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. Zorzi (Uredi)

   Uz dužno poštovanje komentari su odreda amaterski za ozbiljnu stvar, jer čitaju čovijek se upita, zašto bi hrvatski jezik uopće postajao?
   Gdje god koji jezik ima svoju posebnost on ga istiće…a hrvatski narod npr. u nazivu mjeseca je bogatiji od drugih naroda. To je temeljno načelo postojanosti svijeta,a naše civilizacijsko dostignuće- imat svoju riječ. Zar mi Dalmatinci ne govorimo dijalektom čakaštvine i time istićemo svoju posebnost?
   A što se tiće mantre da su soldi alfa&omega…”Ne živi čovjek samo o kruhu nego o svakoj riječi koja izlazi iz usta Božjih “

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 5. ll (Uredi)

  je li na ti datum bila naša dalmacija prodana italiji.ne da mi sad tražit po gugleu.šteta što je je posli nob-e tito ni vrati ko samostalnu državu.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 6. gt (Uredi)

  Ima masu uklesanih natpisa na zgradama na talijanskom i latinskom,
  dakle puno Vukovara.Onda idemo sve to ispiketat pa što će ostat od grada.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 7. Kalimero (Uredi)

  Da li netko zna kada je ta ploča postavljena?,,,,,ako je postavljena frisko i treba je zaminit ali ako je postavljena prin 70,80, godina ostavite je na miru jer je i ona postala svjedok jednog vremena

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.