Smiljanini cukarini lete u Japan

Smiljanin cukarin u JapanuPrije par dana stigla je na adresu Cukarin – Korčula poštanska omotnica iz japanske zrakoplovne tvrtke Japan Airlines. Smiljana Matijaca, vlasnica obrta za proizvodnju korčulanskih slastica Cukarin se je zbunila, otvarajući pošiljku pronašla je japanski časopis kojega putnici Japan Airlinesa mogu prelistavati za vrijeme leta.

Gospe moja, što je ovo? uzdahnula je Smiljana, i onda nam cukarinskim osmjehom objasnila, da je nakon prijevoda teksta, u toj japanskoj reviji pronašla nekoliko Europskih zemalja s njihovim raznolikim kulinarskim zanimljivostima, a iz Hrvatske s nekoliko fotografija naputak putnicima da svrate u Korčulu, gdje će u trgovini Cukarin pronaći razne slastice i prirodne napitke od ljekovitih trava.

U tekstu se autori oduševljeno izražavaju o okusima i mirisima korčulanskih slastica, i piše da im se čini, kako su manje kupili nego probali.Vijest o japanskom Cukarinu brzo se je proširila Korčulom, a Smiljani i obrtu donijela još jedno međunarodno priznanje za njezine kvalitetno pravljenje tradicionalne domaće korčulanske kolače, prema tradiciji i starim receptima njene bake.

Svijet slatkog užitka već 19 godina je u turističkim vodičima Europe i svijeta, i mnogim stranim časopisima, revijama i magazinima.Zahvaljujući ljubavi prema receptima, radu i trudu, njezini cukarini, klašuni, amarete, bruštulani mindoli u šećeru, i Marko Polo bombice i harubice, osvajaju svjetske putnike, koji i na ovakav način čine reklamu.

Hrvatski medijski predstavnici, uglavnom isprobaju, onda zovu iz redakcije da bi objavili, uz novčanu nadoknadu.Stranci ne pitaju ni novac, ni odobrenje za objavljivanje, kaže Smiljana Matijaca.Daljnji tijek razgovora je prekinut, uplovio je kruzer s tisuću putnika, i mnogi od njih bi htjeli kupiti, i svojim rukama zamotati u mirisne papire Smiljanine cukarine, i brzo ih ponijeti svojim najdražima putem zrakoplova u svaku svjetsku zemlju.

Tekst i snimak : Niko Perić

Pošalji dalje:

2 komentara “Smiljanini cukarini lete u Japan

 1. gt (Uredi)

  Svaka čast. prin par godina je bi u neumu sta autobus sa japanskim turistima. Pokupovali su u butigi(ona livo na dnu uzbrdice di je pumpna stanica desno priko puta-malo gori) more bit 20 pakovanja suhih smokava što su bile na polici. ništa drugo nisu kupili.bili su puno sritni

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. Petar Denoble (Uredi)

  Bravo, bravo, bravo! Trud i entuzijazam se isplate. Korculansko moze dostici svjetske standarde kada ga rade pravi ljudi. Koji ne cekaju Vladu ili Turisticku Zajednicu da im kaze sto i kako raditi.
  Smiljana, cestitke!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.