Socijalno poduzetništvo u Korčuli

KORA i DEŠAU četvrtak, 12.rujana 2013. je u Gradskoj vijećnici u Korčuli održana radionica o socijalnom poduzetništvu, koju je organizirala Udruga DEŠA iz Dubrovnika u suradnji sa Gradom Korčula i njihovom razvojnom agencijom KORA d.o.o.

Radionicu su vodile: predsjednica Deše, Jenny Hansel i viši stručni suradnik Ana Grgić. Nažalost, po broju prisutnih (9) potvrđena je korčulanska praksa o nezainteresiranosti, iako je radionica bila namijenjena predstavnicima lokalne vlasti, udrugama, malim poduzetnicima, obrtnicima, zadrugarima i onima koji žele znati više o socijalnom poduzetništvu. Domaćin radionice Ivana Fazinić direktorica KORA je mogla jedino potvrditi da su svi bili pozvani, a nitko se od obrtnika, zadrugara i malih poduzetnika nije odazvao.

Oni koji jesu, čuli su od voditeljice Jenny Hansel 20 godišnje djelovanje DEŠE koja doprinosi kvalitetnijem životu u zajednici, većem uključivanju socijalno osjetljivih skupina u održivi razvoj zajednice uz ulogu žena i mladih, iniciranju inovativnih gospodarskih aktivnosti, poticanj zapošljavanja. Govoreći o socijalnom poduzetništvu, spomenuta je suradnja sa svim lokalnim zajednicama na području županije.Sve zavisi od lokalne samouprave, koliko prepoznaju svoje probleme, mi ne možemo kreirati njihov razvoj, oni ih moraju znati realizirati i pronaći, kazala je voditeljica Hansal.

Za Korčulu je izrazila optimizam, pohvalivši mladu direktoricu Korčulanske razvojne agencije, s kojom treba biti u stalnim kontaktima, dok će DEŠA ponuditi besplatnu konzultantsku pomoć. Spomenuta je i vrlo dobra suradnja s CEDRA na rješavanju socijalnih i društvenih problema kroz poduzetničke aktivnosti, gdje je i regionalni dio u Dubrovniku). Bilo je i razgovora o problemima privatnih iznajmljivača soba, pitanja kroz Dešinu pomoć oko organiziranja radionica ili seminara na području Korčule. Simpatično je reagirao pitanjem i komentarom Emil Brčić (tajnik MO Žrnovo) da u njihovom mjestu svaka kuća ima najmanje jednu „mašinu za šivanje“ a malo tko zna uvući konac.

Korčulanka Ana Grgić viša savjetnica u Deši je ponudila daljnju suradnju u mnogim projektima, jer i sama dobro poznaje potrebe Gradske zajednice i otoka Korčule. Pokazani su i neki primjerci dobre prakse u zemlji i inozemstvu, kako se može organizirati poneki program na opće dobro za pomoći ljudima. Zaključak je da će se dogovorom uz pomoć KORA organizirati seminari koji bi se održali preko zime u pojedinim mjestima, gdje će im DEŠA rado pomoći, posebno ruralni turizam i oživljavanje starih obrta.

Tekst i snimak: Niko Perić

Pošalji dalje: