Slijepa turistkinja istražuje Korčulu

Vracamo se dogodineEvo jedna priča koja će sigurno dirnuti svakog tko je pročita do kraja a možda i neke potisnuti da više vrednuju svoj život. Primjer nam je Eanny Conde, mlada turistkinja iz Lyona u Francuskoj koja je slabovidna, na jedno oko potpuno slijepa, na drugo primjećuje povremene svjetlosne percepcije, ali je to nije obeshrabrilo da na nagovor svojih poznanika posjeti otok Korčulu, gdje se mnogi Francuzi uključuju kao šetači u prirodi.

Zatekli smo je kod obitelji Frana Radovanovića „Belin“u Žrnovu na otoku Korčuli, gdje sa svojim pratiteljem Philippe Gaudieg boravi sedam dana većinom u pokretu .Franov sin Željko, koji vodi i obiteljski ugostiteljski obrt Belin priča, da oni ugošćuju francuze šetače koji dolaze na sedmodnevno ljetovanje i svaki dan imaju drugi dio otoka za obići pješice, kao i jedan dan Mljet.

Te šetnje su između 10 i 25 kilometara ovisno o programu. I prije dva tjedna primio sam e- mail sa upitom za isti program za dvije osobe koje imaju i vodiča za šetnje otočkim stazama. I nakon dogovora oni su stigli, priča Željko, uz dozu čuđenja kad se saznalo da je turistkinja slijepa. Ali već prvog dana pokazala je izvanrednu snalažljivost komuniciranja, i sa svojim pratiteljem zavoljela našu kuhinju. Željkov otac Frano, umirovljenik stoji svima na raspolaganju, dok je s ovim parom uspostavio kontakt, kao da su članovi obitelji. Svako jutro oko osam idu na izlete, jedan dan iz Pupnata za Korčulu, drugi dan put defora, treći dan Lumbarda, jučer su bili na vrhu Sv.Ilije iznad Orebića.

Preostaje im još po jedan dan Mljet i Dubrovnik. Željko s ocem objašnjava, da je to cjelodnevno hodanje po starim kozjim putovima, i unatoč hendikepiranosti, cura slobodno šeće, dok joj pratitelj pomaže teže radnje. Pratitelj Philippe dodaje da je hrana, more i priroda rajska, kao i hrana u ambijentu konobe Belin. Iako im ugovoreni boravak ističe, sigurno dolazim dogodine, kaže Eanny Conde, koja radi kao fizioterapeut, pa tako tumači uz nedostatak vida, izvanredno poznavanje oboljelih za masažu rukama. I ove me šetnje educiraju o važnosti pravilnog držanja i disanja, te osvješćivanja pokreta i procesa tijekom hodanja, nudeći korisnicima da maksimalno iskoriste blagodati prirode.

Uz njihov ugodni boravak kod Belinovih, osjetili su i ljepšu priču života, jer su u subotu navečer Frano i njegova supruga Vanja obilježavali 50 godina braka.

Tekst i snimak: Niko Perić

Pošalji dalje: