Kerum odustaje od gradnje parkirališta?

Iako je vijećnicima i korčulanskoj javnosti prezentiran glavni arhitektonski projekt „Parkiralište s poslovnim centrom“ na lokaciji Potok, koji realiziraju Grad Korčula i Kerum d.o.o. iz Splita, Korčulani strahuju da zbog nelikvidnosti splitskog trgovačkog lanca od posla neće biti ništa.

Otokom kruže priče da je Kerum kao zalog na ime posudbe od 9 milijuna eura partneru dao sve dozvole i projektnu dokumentaciju korčulanskog projekta poslovnog trgovačkog centra.

Kada se to poveže s nedavnim rasprodajama njegova trgovačkog biznisa u južnoj Dalmaciji, navodi i kuloarske priče dobivaju novu dimenziju. Zamjenik gradonačelnika dipl. ing. Franci Stenek nema komentar:

– Mogu samo kazati da je projektna dokumentacija dobila zeleno svjetlo od nadležnih i da za građevinsku dozvolu još treba platiti vodni i komunalni doprinos, što je, po ugovoru, Kerumova obveza.

Na prije dva dana održanome sastanku u Splitu ponovljeno je da će Kerum ispuniti obvezu iz ugovora s Gradom te podmiriti naknade kao jedini preostali uvjet za građevinsku dozvolu – kazao je Stenek.

Dodao je kako je Kerum na sastanku s gradskim čelnicima više puta ponovio da je ugovor s Gradom Korčulom potpisala tvrtka Kerum i da će graditi poslovni centar s garažom u Korčuli.

Korčulanima je Kerum zajamčio da poslovni centar u Korčuli neće graditi ni Tommy ni Studenac. Njegova bi gradnja, kako je to navodno glavom i bradom potvrdio sam Kerum, trebala započeti odmah nakon završetka turističke sezone.

Željan Petković – Slobodna Dalmacija
Pošalji dalje:

12 komentara “Kerum odustaje od gradnje parkirališta?

 1. grgur (Uredi)

  Hmm … rasprodaje svoju imovinu od Zagreba do Dubrovnika, pa zato me je i strah da od ovega neće bit ništa.

  Osim ako ne skuplja solde baš za ovaj parking 😉

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. FORE (Uredi)

  A LIPO PIŠE U BIBLIJI;
  U POČETKU BIJEŠE RIJEČ!
  POSLI SU DOŠLE SUBJEKTIVNE I OBJEKTINE OKOLNOSTI
  S PRIVATNIM JAVNIM PARTNERSTVOM!!!!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. Ivan Andrijić (Uredi)

  – Mogu samo kazati da je projektna dokumentacija dobila zeleno svjetlo od nadležnih i da za građevinsku dozvolu još treba platiti vodni i komunalni doprinos, što je, po ugovoru, Kerumova obveza.

  Uza svo poštovanje prema gosp. Steneku kojeg veoma cijenim i koji nije bio u gradskome timu koji je pregovarao sa gosp. Kerumom, osjećam vijećničku dužnost da ispravim netočan navod.

  Naime u ime Grada Korčule gosp Gradonačelnik je potpisao Ugovor o međusobnim odnosima glede zajedničke invensticije između Grada Korčule i tvrtke Kerum d.o.o. (opunomoćena gđa. Nevenka Bečić), dana 23 travnja 2004 godine u Splitu.
  U članku 3 istog ugovora između ostalog stoji sljedeće…Suvlasnički odnosi između Grada Korčule I Keruma d.o.o. bit će regulirani u dodatku ovog Ugovora a koji će se temeljiti na glavnom projektu I troškovniku koji će biti I sastavni dijelovi dodatka ugovora.Dodatak ovog ugovora bit će sačinjen prije ishođenja građevinske dozvole.
  Dana 24.srpnja 2008 godine s početkom u 11.30 sati u Velikoj gradskoj vijećnici održan je sastanak između predstavnika tvrtke Kerum d.o.o. i Grada Korčule. Između ostalog zaključeno je sljedeće… prije građevinske dozvole,treba definirati korištenje parking, ribarnice i tržnice. Nakon dogovora o suvlasničkim odnosima sačinio bi se etažni elaborate i izvršeni knjiženje. Dogovoreno je nadalje, da će Grad Korčula snositi komunalni, a Kerum d.o.o. vodni doprinos, da će trošak priključka ići na teret Keruma d.o.o., da će svaki suvlasnik imati svoja mjerila i voditi računa o održavanju svog dijela. Dodatak Ugovora sačiniti će odvjetnik tvrtke Kerum d.o.o. i poslati ga Gradu na suglasnost. Sastanak je završen u 13.00 sati.

  Iz istog razloga sam poticao raspravu na vijeću u svezi zaštite interesa Grada, imajući u vidu da je samo načelno dogovoreno da Grad daje parcelu a Kerum d.o.o. snosi troškove izgradnje centra, pojedinosti nisu usaglašene. Parcela iz 2004 ne vrijedi isto kao I 2010 godine, kao ni troškovi izgradnje tada i sada. Tražio sam konkretne brojke, crno na bijelo, spomenuti doprinosi vrijede cca. 7 milijuna kuna ili 1 milijun Eura. Ako Grad plaća dio pretpostavljam da se povećava i njegov udio u suvlasništvu…? Samo sam se bojao da interesi Grada neće biti dobro zaštićeni , te sam zagovarao da se novim vijećnicima i korčulanskoj javnosti prezentiran glavni arhitektonski projekt.

  Istina je da na lošijoj i kraćoj prezentaciji nekog važnog projekta od strane predstavnika projektanata još nisam prisustvovao . Imali smo prilike na naknadnoj diskusiji čuti jako interesantna stajališta u svezi prednosti i mana izgradnja trgovačkog centra s parkingom u predjelu Potok. Moram priznati da sam nakon te diskusije dobio jasniju sliku ovog projekta i njegovu važnost u riješavanju ostalih problema Grada uključujući i parking. Jedinu stvar koju sam zagovarao i na čije sam odobravanje naišao od velike većine , tj. predstavnika svih stranaka jest da prije potpisivanja ugovora između Grada Korčule i tvrtke Kerum d.o.o. vijećnici imaju prilike na vijeću proučiti prijedlog ugovora, predložiti amandmane, “dati zeleno svijetlo”, te svi zajedno maksimalno zaštititi interese Grada. To sam opravdao činjenicom da je Grad u prošlosti potpisao ugovore pod uvjetima koji nisu bili prvotno spomenuti na javnom natječaju.Sa mojim prijedlogom se složio tada i gosp.Gradonačelnik.

  Svjestan sam da je još bilo sastanaka formalnih ili neformalnih između predstavnika izvršne vlasti i tvrtke Kerum d.o.o. , ali kao vijećnik nisam naišao na nikakav zapisnik.

  Sada u medijima imamo prilike pročitati sljedeće; Na prije dva dana održanome sastanku u Splitu ponovljeno je da će Kerum ispuniti obvezu iz ugovora s Gradom te podmiriti naknade kao jedini preostali uvjet za građevinsku dozvolu – kazao je Stenek.

  Uvjeren sam da izvršna vlast neće zaboraviti “jedini preostali uvjet za potpisivanje ugovora “ , prezentacija prijedloga ugovora gradskim vijećnicima.

  S poštovanjem
  Ivan Andrijić

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. runja (Uredi)

   Iz nekih izvora doznajem da će projekt preuzet Studenac!??
   Bilo, kako bilo, Kerum nema baš interesa pogotovo nakon problema u koje je upa. “Živi bili pa vidili”

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 4. Mačak (Uredi)

  Tako je,živi bili pa vidili,samo ko će vidit i kad,to je pitanje.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 5. Miriam (Uredi)

  Tino, molin te, makni ovu sliku s prvoga mista na naslovnoj stranici, stavi štogod drugo. Možeš je vratit kad izgradi parking 🙂

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 6. kukumica (Uredi)

  Miriam, svaka cast. I ja sam htela Tina zamolit da makne vec jednom tu sliku.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 7. Polu_Skojar (Uredi)

  Tedeschi se mozebit priprema za zaminit Keruma u Korculi 😉 ???

  Kad se sa kur*** kuha
  Stožer za obranu Podravke brani firmu od Todorića i Tedeschija

  Nadzorni odbor Podravke danas bi trebao odabrati novu upravu tvrtke, što neće proći bez velikih diskusija, reakcija i trzavica. Stožer za obranu Podravke danas se okupio u kino-sali upravne zgrade i poručio kako ne želi smjenu predsjednika uprave Miroslava Vitkovića niti da se na tu poziciju postavi netko tko nije iz Koprivnice. Čelnik Stožera Dražen Keleminec, predsjednik marginalne stranke Hrvatski pravaši, poručio je kako Todorić i Tedeschi žele “ukrasti Podravku i prepoloviti broj radnika”.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 8. Miriam (Uredi)

  Po_Sko, znas li nesto ili samo spekuliras? Ako znas, govori otvoreno, a ako ne znas, prestani loviti u mutnome.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 9. Polu_Skojar (Uredi)

  Ne lovim ja u mutnome Miriam, ja niti sam tajkun, ni komunjara a ni Bogu hvala kradezeofac vec samo glasno razmisljan o jednom korculaninu koji je pri soldima i koji se vrti oko Podravke 😉 Drzim da bi ga po ljubavi prema rodnom ognjistu odnosno podrijetlu moglo uskoro vidjeti i u KO na poslovima potrebnim Gradu a on pri soldima 😉
  Nes mi valjda rec da je on muska Neda 😉

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 10. Miriam (Uredi)

  Nista ti o njemu ne mogu reci, Po_Sko, zato sto covjeka ne poznajem niti sam upucena u stvar. I bas zbog toga ne zelim nagadjati

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.