U Žrnovu zlatni pir Belinovih

U dvoristu svoje kuceZa dug i sretan brak, odricanje i razumijevanje je potrebno koliko i ljubav, kaže Frano Radovanović „Belin“ (75) koji je sa svojom suprugom Vanjom (67) u obiteljskoj kući u Žrnovu na otoku Korčuli obilježio 50 godina braka. Mi smo to unatoč mnogim nedaćama savladali, dodala je njegova supruga Vanja, prisjećajući se prvih dana upoznavanja. Supružnici su rođeni u Žrnovu, pokazali su i na dan zlatnog pira u krugu svoje obitelji razumijevanje, usklađenošću govora, ponašanja, što su primjenjivali i za proteklih pedeset godina zajedničkog života.

Sjećaju se svojih prvih izlazaka i skrivene ljubavi po još skrivenijim mjestima, koja bi svim zaljubljenima i svakom mladom bračnom paru trebala biti sinonim sretne ljubavi. A danas, poruke mobitelom i kompjuterom, bez dodira, zagrljaja i poljupca, kaže Frano. Umjesto toga, jedan drugome šalju sliku poljupca. Frano već stasit mladić, a Vanja maloljetna, plesala je u folklornoj skupini, mamila poglede mnogih mladića, ali je mladenačka veza prerasla brzo prerasla u brak.

Franovi roditelji su živjeli u Novom Zelandu, i on je nakon završene škole stekao zvanje klesara. U priči je trenutno uzdahnuo, tih 50-tih godina prošlog stoljeća nas je bilo 50 učenika za klesara, a danas nema ni škole, ni klesara. Morao sam prihvatiti poziv roditelja i napustiti Žrnovo, ali kako kad je Vanja bila slatka prepreka. Nakon udvaranja, kako i svakome tko se zavoli malo po malo me je osvojio, pa smo našu ljubav potvrdili sklapanjem braka. Moj je otac morao na sudu potpisati odobrenje za maloljetnost,  priča Vanja. Frano je otputovao u daleku zemlju. Kroz godinu dana došla i Vanja.

Zlatni pirKao klesar počeo svoj zanat u Novom Zelandu, gdje je to plemenito zanimanje bilo dobro plaćeno. Vanja radila u tvornici odjeće. Uz to smo pomoću roditelja otvorili farmu s povrćem, kaže Vanja. Frano potvrđuje da su godišnje proizvodili 20 tona kapule, do 10 tona patata, mrkve, 20 tisuća strukova jagoda. Lako se prodavalo, ali se teško proizvodilo, kaže Frano. Rodila se i djeca, ali nostalgija za rodnim krajem je bila jača od solada. Frano je pisao pjesme, svake nedjelje imao emisiju na hrvatskom radiju, a Vanja u klubu iseljenika dobila nagradu u folklornom plesu Trganje naranče.

Osamdesetih godina, s ušteđevinom se vraćaju kući. Vanja kao dobar znalac engleskog jezika postala tajnica u Inkobrodu, a Frano dobar meštar radio okolo, i uređivao kuću, u kojoj im sada sinovi Marin i Željko vode ugostiteljski obrt Belin, a potom doživjeli da im djeca prirede obilježavanje zlatnog pira, na kojemu su s članovima obitelji i bliskim prijateljima, uz poljubac izrazili zadovoljstvo još većim bogatstvom s troje unučadi, čekajući uskoro i četvrto. Pravi savjet za toliko godina braka, mora proći kao i svaki brak, kako kažu imao je i svoja previranja, dobre i loše strane.

Vanja savjetom ističe kako joj je žao što danas mladi bračni parovi, čim zapnu na prvom problemu, raziđu se svako na svoju stranu. A nisu svjesni da se mnogo toga u braku mora progutati, jer što je slatko nekada mora biti i gorko. I sada kao umirovljenici, vitalni umno i radno, svako par godina posjete rodbinu u Australiji i Novom Zelandu, te u Dubrovniku, i međusobno razmjenjuju utiske.

Tekst i snimak : Niko  Perić

Pošalji dalje:

2 komentara “U Žrnovu zlatni pir Belinovih

 1. Velko Jericevic (Uredi)

  Odlično Niko.
  Vanji i Franotu od srca sve najbolje četitke s željama za dobro zdravje i što više veselja.
  Srdačan pozdrav
  Velko iz Kine

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. svjetski putnik (Uredi)

  Vanji i Franotu iskrene cestitke uz jos puno zajednickih godina uz dobro zdravlje srecu i zadovoljstvo, a Veljku maja porucuje: Veljko vrati se skuvala sam ti pasta sutu………………..

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.