Korčulanska politika na izmaku ljeta

vijecnicaNa izmaku smo ljeta koje je u političkom životu Korčule izgledalo mirno i tiho mada je bilo ipak nešto turbulentnije, naravno kao posljedica nedavne smjene političke opcije u Korčuli koja je vodila “igru” od 2001. a krakovi joj sežu iz dalekih vremena komunističke diktature. Nekad zlatna obijesna komunistička mladež danas je prilično progresivna – sve odreda rukovodeći kadrovi i kapitalisti i što je logično – u suradnji sa “braćom po interesu”.

Ali, osim promjene političke opcije (formalne) koja danas vodi Grad, da li se uopće nešto u sustavu promijenilo?

U nekom zamišljenom razvijenom demokratskom društvu, bilo bi očekivano da pobjednik neposrednih izbora za gradonačelnika nakon izbora ustroji svoj (recimo to tako) kabinet ili administraciju, imenuje ljude za koje vjeruje da mogu sprovesti u djelo barem većinu obećanja (uz objašnjenje da radno mjesto nije doživotno) zbog kojih je i dobio izbore, ukloni one koji su uhljebljeni političkom korupcijom (uglavnom šetaju po gradu i sjede na kavicama), ukloni temeljem detaljne analize one bez rezultata a ipak ostavi sve one koji su radili kvalitetno i u periodu prethodnih “administracija” (pod uvjetom da su posao dobili na pošteno na natječaju – mada takvih i nije baš puno). Naravno temelj takve politike bio bi program, obećanja ali i realne financijske i operativne mogućnosti, a ne veze, poznanstva, strančarenje ili interesi.

I trebao bi biti ipak bolji od prethodnika. Iste metode “vladanja” trebao bi izbjegavati (pogotovo ako su stranačke kolege marljivo ukazivale na političku korupciju prije nego se dograbio vlasti), a izgovor “oni su radili isto” odmah odbaciti jer nema uporište u težnji prema boljem, tim više što taj izgovor koristi samo onima koji su isti kao i “oni”. Izgovor o nedostatku kadrova još je gori.

Međutim, ako se vratimo u stvarnost odnosno u naše društvo koje je nažalost na nižem stupnju razvoja i u kojem se iznošenje vlastitih stavova mahom sankcionira unutar političkih organizacija koje imaju niske demokratske standarde a pojedinac bez podrške takvih organizacija nema mogućnost biti iole u ozbiljnijoj poziciji da mijenja stvarnost, otvaraju se pitanja sa vrlo neželjenim odgovorima.

U Korčuli postoji nekoliko razloga/motiva zašto se baviti politikom i dosta je jednostavno. Prvi je ostvariti bilo kakav pa i najmanji financijski interes, bilo da se radi o 200 kn ili 500 kn mjesečno pozicioniranjem u nekakav upravni odbor, upravno vijeće, nadzorni odbor. Naravno da odgovornosti nema a svaka kapja mokri. Drugi motiv je donekle ozbiljnija financijska korist ako ste bez posla ili želite imati bolji. Zašto otvoriti firmu, obrt i raditi kad možete postati kakav direktor, pročelnik ili bilo što – svejedno je – a novci trebaju (od 5-6 pa do čak 12-14 tisuća kuna), a odgovornosti nema i stranke čuvaju leđa “svojima”.

Treći je malverzacija zemljištima i parcelama, prostornim planovima, uzimanje provizije ili slično gdje su novci još značajniji a samim tim je i trajnije “rješenje”.

Dobar primjer je bivši gradonačelnik Duhović i njegov zamjenik koji još uvijek koštaju gradski proračun čak 1.900 kn dnevno (u bruto iznosu) za plaću iako nisu ni na vlasti a ni na radnom mjestu još od svibnja kada su bili izbori. Istina, na to imaju pravo kao bivši dužnosnici. Međutim, pravo na nešto je jedno a ono što je ispravno je nešto drugo. To im dođe kao nagrada za postignute rezultate.

Konačno, kombinacije svega prije navedenog su poželjne i donose moć, ugled i utjecaj što može u nekim slučajevima čak nadomjestit financijski interes (individualna patologija). A naravno, većina pozicioniranja nije slučajna i kombinacije često služe višem i dugoročnijem cilju (npr. promjena prostornog plana, pravodobno informiranje, upliv, intervencije i reakcije po potrebi) a ponekad mali interesi i ne koštaju puno, a tko jednom zagrize… teško više ima slobodnog duha.

Eto, kad u gradu u kojem nema rasprave o niti jednom ozbiljnom problemu ili projektu a ogromna energija ulaže se u sukobe, rasprave i polemike oko zapošljavanja nekolicine pojedinaca koji su uvjereni da su “oni sad na vlasti” i da su politička stranka oni sami, ili da su “poslani od Boga koliko su kvalitetni” jasno je da budućnosti može biti samo ako ih se dovoljno usprotivi takvom nakaradnom sustavu.

Kad u gradu u kojem gradska vlast mijenja prostorni plan radi bogaćenja pojedinaca i privatnih tvrtki a na štetu imovine tog istog grada i drugih građana to nikog ne zanima već se planovi i dalje kuju sa (vjerojatno) sličnim ciljevima, jasno je da nas čekaju duge i suvišne rasprave o minornim problemima.

Kad u gradu u kojem ni pravomoćne sudske presude o namještenim natječajima ne utječu na konačne ishode istih a istovremeno nova vlast nakon izbora hvali staru (koju je kritizirala prije izbora) umjesto da odlučno provodi promjene na bolje i pravednije – možemo se javno pitat čemu imamo izbore i sudove.

Ipak, u ovom mraku moglo se, kao mali titraj ponekad uočit ponekog pojedinca ili grupicu spremnih da mijenjaju sistem, mada uglavnom bez uspjeha ili na svoju štetu. A one prave zvijezde mirno šefuju i spletkare i upravljaju iz svojih toplih fotelja kojih zaista ne nedostaje. Čak se svako malo nađe i pokoja nova.

Ali nikad se ne zna, možda nas ipak očekuje nešto toplija “politička jesen”.

T. Andrijić

Pošalji dalje:

9 komentara “Korčulanska politika na izmaku ljeta

 1. barba mikula (Uredi)

  Moj Tino; vjetrenjače su u nas velike i moćne, građene su dugi niz godina od tvrdih materijala, tvrde i opore ko ljudski obrazi.
  Bit će teško ih svladat ali na kraju ćemo uspit, viruj!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. Smrkinić (Uredi)

  Cijenjeni naš Tino, imaš oružje dvadeset i prvog stoljeća u rukama a pričaš nam o malim titrajima u našem mraku.
  Makni ove donkey safarije i snorkeling ludorije, lati se oružja svoga,
  i zagrij nam ovu političku jesen.
  Uz tebe smo i ima nas puno!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. Boris Marelić (Uredi)

  Dragi Tino Odlično Ali Dobro Jutro !!! pa i formalno je na vlasti tiha koalicija HDZ-SDP pod okriljem krupng kapitala i interesa, sistemom ,,koje jamio jamio ,, pa kome je osim rijetkih Don Kihota u interesu da se govori o istini i pravdi.Sva je srića da nitko više ne može,,zaustaviti,, Reuters.
  Pa i ovom prilikom čestitke ikorculi uz 10-togodišnicu .

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 4. norant1968 (Uredi)

  govore da ce jesen bit iznad prosjecno topla ali zato zima iznad prosjecno hladna ne zaboravite zimnicu lip pozz od dijaspore svim korculanima…

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 5. porto (Uredi)

  Bravo, osta si realan i kritičan, a to nije lako kad su tvoji na vlasti. Biti pozitivan kritičar i truditi se da stvari pođu nabolje nije uvik lako.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.