Da se ne zaboravi: Ante Paradžik

Logo-HSP-475x316Ante Paradžik rođen je u Ljubuškom od oca Blaža i majke Milice. Otac mu je bio vojnik Hrvatske vojske te je nestao 1945. kod Bleiburga. Ante Paradžik osnovnu i srednju školu završio je u rodnom Ljubuškom, a Pravni fakultet u Zagrebu, gdje je apsolvirao na trećem stupnju iz područja obiteljskog prava.

1971. aktivno se uključio u Hrvatsko proljeće. Tada je bio predsjednik Saveza studenata Hrvatske. Organizirao je studentski štrajk zbog kojeg su ga vlasti komunističke Jugoslavije osudile na tri godine zatvora.

1975. je ponovno uhićen pod optužbom za razna krivična djela. Četiri mjeseca je u zatvoru mučen da bi bio pušten kao nevin. 1976. je uhićen i osuđen na dva mjeseca zatvora zato što je na pozivnicama na svoje vjenčanje stavio hrvatsku trobojnicu bez komunističkecrvene zvijezde. U braku sa suprugom Jozefinom je dobio troje djece, Mislava, Veroniku i Katarinu.

Zbog kritiziranja komunizma i jugoslavenske države, te zagovaranja demokracije i poštivanja ljudskih prava, još je nekoliko puta bio hapšen. Kazne je odsluživao u Zagrebu i Lepoglavi. Putovnica mu je bila oduzeta te vraćena tek 1990., nakon 19 godina.

Popuštanjem jednostranačkog komunističkog sustava u Jugoslaviji, u Hrvatskoj se počinju osnivati političke stranke. Ante Paradžik se odmah uključio u politički život. Sudjelovao je u osnivanju Hrvatske demokratske zajednice, te je napisao i statut stranke. Zbog neslaganja oko programa i rada stranke, on i još sedam utemeljitelja istupilo je iz HDZ-a i osnovalo novu stranku, Hrvatsku demokratsku stranku. No i tamo je ubrzo došlo do neslaganja jer vodstvo stranke nije kao cilj istaklo nezavisnost Hrvatske.

paradzikAnte Paradžik, Krešimir Pavelić, i još neki članovi HDS-a istupili su iz stranke, te 25. veljače 1990. utemeljili novu stranku, Hrvatsku stranku prava, kao nastavak Stranke prava dr. Ante Starčevića. Za predsjednika stranke izabran je Dobroslav Paraga, a za dopredsjednika izabran je Paradžik. Početkom Domovinskog rata 1991. vodstvo HSP-a utemeljilo je oružane jedinice za obranu Hrvatske, Hrvatske obrambene snage. Paradžik je postao prvi načelnik Ratnog stožera HOS-a. Paradžik je kritizirao tadašnju hrvatsku vlast na čelu sa Franjom Tuđmanom, smatrajući da ne čini dovoljno na obrani Hrvatske. 21. rujna 1991., na povratku sa stranačkog skupa HSP-a u Križevcima, Paradžik je ubijen u pucnjavi hrvatskih policajaca. Policajci su se poslije pravdali time da su dobili anonimnu dojavu da su u automobilu “martićevci”. Ubojice su osuđeni na zatvorsku kaznu ali su ubrzo bili amnestirani.

U čast Anti Paradžiku, dvije postrojbe HOS-a dobile su njegovo ime, II. bojna “Ante Paradžik” i 1. satnija “Ante Paradžik”.

Kronologija dogadaja:”Ubij to! Strijeljaj to odmah!” čuli su se glasovi na UKV vezi nakon što je policajac Blaž Sarić s blokadnog punkta “Drava 778” uputio poruku da se u vozilu Lada Niva karlovačkih registarskih oznaka što se kreće prema Zagrebu možda nalaze “martićevci”. Do danas nije jasno zbog čega je to rekao, budući da je upravo on prethodno zaustavio Ladu Nivu i razgovarao s vozačem Brankom Perkovićem, koji je jedini imao maskirnu uniformu i kojeg je znao od prije. Znao je i da su u automobilu bili i Ante Paradžik te povratnik iz Kanade Ivan Oršanić koji su se vraćali sa stranačkog skupa HSP-a u Križevcima.

“Najvjerojatnije se radi o sumnjivim osobama pa dajte molim vas zaustavite to obavezno, provjerite pod obavezno, ja mislim da iza svega toga stoji nešto što nam treba”, dio je stenograma poruke Blaža Sarića. Na sljedećem blokadnom punktu, “Jež 2” u Sesvetama, prema kojem je išla Lada Niva, policajac Željko Vučemilović Grgić čuo je da je netko sa strane viknuo: “To je on”, kako je svjedočio na sudu, i potom ispalio u zrak rafal upozorenja iz svoje automatske puške. Uslijedila je rafalna paljba usmjerena najvećim dijelom prema suvozačevoj strani automobila, odnosno mjestu gdje je sjedio Ante Paradžik čije je tijelo izrešetano mecima od kojih je jedan, najsmrtonosniji, pogodio grudnu aortu. U pucnjavi su sudjelovala četiri policajca, dok se peti od straha sakrio, a ispalili su ukupno šezdesetak metaka. Kad je shvatio što se događa, vozač Branko Perković sagnuo se ispod volana i tako zadobio “samo” pet metaka, dok se treći suputnik Ivan Oršanić spustio iza zadnjeg sjedala i prošao neozlijeđen. Međutim, kad je pucnjava stala i kad je prisebni vozač Branko Perković s rukama u zraku izišao iz automobila i rekao da je “njihov”, Željko Vučemilović Grgić, koji je započeo paljbu i ispalio najviše metaka, njih 26, povikao je da ovaj možda ima bombu u ruci. Njegov kolega Branko Matošević kasnije je na sudu rekao da ne zna kako je ovaj to mogao vidjeti iz zaklona u koji se u međuvremenu sklonio.

Iako je sudskim vještačenjem kasnije ustanovljeno suprotno, Željko Vučemilović Grgić, koji je i prije toga bio zabilježen zbog sličnog slučaja, i danas tvrdi da se Lada Niva nije zaustavila. Dapače, kad smo ga posjetili u njegovu domu u Sesvetama, rekao je kako se Lada Niva nije zaustavila ni na prethodna četiri punkta te kako je njihova dužnost bila paziti tko ulazi u grad. Kaže da je najlakše bilo osuditi policajce koji su radili svoj posao. Međutim, vozač Branko Perković i danas tvrdi da se zaustavio na svim punktovima, a i sud je utvrdio isto. On je na sudu svjedočio da je, nakon što je stao i na punktu “Jež 2” i očekivao da će netko doći po njihove dokumente, samo čuo metak koji je završio u haubi, a nakon što je uzviknuo: “Ne pucaj, naši smo!”, uslijedila je paljba sa svih strana. Prva vijest koju je HINA plasirala u javnost bila je da su policajci pucali jer je na njih otvorena paljba iz Lade Nive koja se nije zaustavljala i za koju se sumnjalo da su u njoj “martićevci”. Budući da je jedan od policajaca i sam bio ranjen u unakrsnoj pucnjavi na punktu, priča je bila toliko uvjerljiva da je bilo teško ne povjerovati u to što je servirano. Ispostavilo se da iz Lade Nive nije ispaljen ni jedan metak, a policajac Paško Palić je ranjen u sveopćoj pucnjavi u kojoj je i sam sudjelovao.

Ante Paradžik ubijen je 11 dana nakon što je zajedno s Dobroslavom Paragom na glavnom zagrebačkom trgu demonstrirao snagu Hrvatskih obrambenih snaga, stranačke vojske koju je praktički sam osnovao u vrijeme dok Hrvatska vojska još nije bila posve formirana. Jedna satnija HOS-a odmah se uputila prema Vukovaru, međutim, kad je vodstvo vukovarske obrane početkom studenog 1991. tražilo dodatnu Paraginu pomoć, 200 hosovaca koji su krenuli u pomoć tom opkoljenom gradu zaustavio je Tomislav Merčep, tada zamjenik ministra policije Ivana Vekića. Vodstvo HSP-a i zapovjednik obrane Vukovara Mile Dedaković uhićeni su 22. studenog 1991. kao krivci za pad Vukovara i optuženi da su spremali napad na Banske dvore, no Vrhovni sud te je optužbe odbacio. Na Dobroslava Paragu nedugo zatim pokušan je atentat kad je dignut u zrak stožer HOS-a u Vinkovcima početkom 1992., a on je slučajno izbjegao smrt.

Nekoliko mjeseci kasnije, 9. kolovoza 1992., u zaseoku Čule kod Mostara ubijen je i Blaž Kraljević, zapovjednik HOS-a u Bosni i Hercegovini, čime se raspao HOS u BiH koji se zajedno s Armijom BiH borio protiv Srba.

To je bilo u suprotnosti s Tuđmanovom politikom koja je kasnije započela rat protiv Armije BiH. Hrvatska policija nikad nije istraživala ubojstvo Blaža Kraljevića jer je ono formalno-pravno gledajući počinjeno na teritoriju BiH. No ni istraga protiv ubojica Ante Paradžika, koja je formalno vođena, nije dospjela daleko, odnosno nije se odmakla dalje od punkta “Jež 2” u Sesvetama. Osuđena su samo četvorica policajaca koji su bili na punktu, a Blaž Sarić, koji je radiovezom dojavio da se u Paradžikovu automobilu možda nalaze martićevci, nikada nije optužen.

Tadašnji državni tužitelj Anto Nobilo, koji i danas tvrdi da je riječ o velikoj zabuni nastaloj zbog panike i ratne situacije, odbacio je slučaj kad je obitelj Paradžik 1994. ponovo pokrenula tužbu nakon što su pronađeni dokazi da su Paradžika cijelo vrijeme pratili pripadnici tajnih službi. Nakon toga, i Dražen Budiša, koji je javno progovorio o cijelom slučaju, zaprimio je prijetnje smrću. Nikada nije utvrđeno ni tko je preko UKV veze pod šifrom PP2, dok se Lada Niva približavala “Ježu 2”, povikao: “Ubij to! Strijeljaj to odmah!” Prema nekim indicijama mogućnost da se ubace u UKV vezu kontrolnog punkta imali su pripadnici skupine Labrador, odnosno tajna policijska pratnja koja je cijelo vrijeme pratila Paradžikovo kretanje. No ključni dio snimke u trajanju osam minuta uspio je netragom nestati. Nije se ništa poduzelo ni kad je Nacional 1998. objavio pismo svjedoka koji je tvrdio da je uoči Paradžikova ubojstva čuo razgovor jednog ministra koji je rekao: “Likvidiraj tog Paradžika!”

Koliko je Ante Paradžik mogao biti opasan u očima vladajuće garniture vidjelo se i na njegovu sprovodu gdje mu je počast došlo odati dvadesetak tisuća ljudi. Njegovi pristaše stoga su smatrali da je njegove ubojice netko očito nagradio budući da su iz zatvora izišli nakon što su odslužili nepune dvije godine uključujući boravak u pritvoru. Franjo Tuđman pomilovao ih je samo nekoliko mjeseci nakon što su pravomoćnom presudom osuđeni na šest i pet godina zatvora, a ubrzo nakon toga svi su vraćeni nazad na poslove u policiji, gdje većina njih i danas radi. Na pitanje upućeno policiji mogu li u njihovim redovima raditi ljudi koji su pravomoćno osuđeni za ubojstvo dobili smo odgovor da je to u suprotnosti s odredbama članka 49. Zakona o državnim službenicima, no na upit zbog čega je onda u slučaju Paradžikovih ubojica napravljena iznimka, do zaključenja broja nismo dobili odgovor.

Dobroslav Paraga u jednom je intervjuu upozorio i na činjenicu da je sudac Petar Novoselec, koji je potvrdio presudu okružnog suda kojom su sva četvorica policajaca proglašeni krivima, kasnije razriješen s mjesta suca Vrhovnog suda, a istovremeno, slučajno ili ne, za sutkinju Vrhovnog suda bila je izabrana Ana Garačić, sutkinja koja je osudila samo jednog, a ostalu trojicu policajaca u prvostupanjskoj presudi oslobodila, danas zamjenica predsjednika Vrhovnog suda i predsjednica Kaznenog odjela tog suda.
Dražen Budiša, Paradžikov kolega iz 1971. i vjenčani kum, i danas smatra kako su okolnosti njegove smrti ostale nerazjašnjene:
“Ljudi koji su počinili to ubojstvo davno su izišli iz zatvora. Taj slučaj je imao sudski epilog, ali po mom dubokom uvjerenju, sud nije išao u ispitivanje svih okolnosti tog ubojstva niti u traženje pozadine onog što se dogodilo.”

Tako je Ante Paradžik, koji je 1972. na tri godine završio u zatvoru zbog svojeg političkog djelovanja 1971., a nakon vlastitog vjenčanja 1976. opet završio u zatvoru jer je na pozivnicama za vjenčanje bilo iscrtano crven-bijeli-plavi bez petokrake, i kojeg su preventivno zatvarali kad bi Josip Broz Tito dolazio u Zagreb, dočekao priznanje nezavisnosti Hrvatske na Mirogoju, a ubila ga je hrvatska policija za koju je taj slučaj odavno završen.

Bitno je napomenuti da je u tadašnje vrijeme sadašnja čelnica HSP AS gospodja Ruža Tomašić radila u osiguranju tadašnjeg predsjednika doktora Franje Tudmana. Do dan danas nije pokrenuta prava istraga i nezna se prava istina o tom montiranom političkom ubojstvu.

Neka mu je laka hrvatska gruda
HSP podružnica KORČULA

Pošalji dalje:

15 komentara “Da se ne zaboravi: Ante Paradžik

 1. macak (Uredi)

  “Bitno je napomenuti da je u tadašnje vrijeme sadašnja čelnica HSP AS gospodja Ruža Tomašić radila u osiguranju tadašnjeg predsjednika doktora Franje Tudmana”
  Gospodo iz HSP, danas smo svijedoci da se unutar vaše stranke događaju “turbulencije” te da većina članova HSP nije dalo podršku dosadašnjem predsjedniku Danijelu Srbu. Ova gore napomena je degutantna, u najmanju ruku zlonamjerna i podla. Sramite se,postajete interesna skupina a ne ozbilna pravaška stranka. Simpatije koje sam gajio prema vama, lagano se tope… Za dom !!!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. Anonymous (Uredi)

   Vidim da se “macak ” uzega na blacenje lika i djela gdje Tomasic.
   Postavit cu par pitanja za Ruzu ali moze i on odgovorit jer vidim da se razumi..:)
   1. Kako to da ste nakon svih ovih godina, tek sada spoznali tko je Anto Đapić? Ja to znam od 1993!

   2. Osnovali ste još jednu pravašku stranku, pa samim time razbijate pravaški korpus još više i neznam kako namjeravte osnivanjem još jedne pravaške stranke ujediniti pravaše??

   3. Ujedinjujete pravaše, kojeg pravaškog čelnika ste do sada kontaktirali?

   4. Dali još uvijek mislite da je Dobroslav Paraga naručio ubojstvo dopredsjednika Ante Paradžika?

   5. Ako da kako ćete se udružiti sa tim istim Paragom?

   6. Ako ne. Kada se namjeravate javno ispričati Dobroslavu Paragi za te optužbe?

   7. HČSP i A-HSP Vas optužuju da ste produžena ruka HDZ-a, a Vi ste?

   8. Tko bi bio najbolji izbor za sadašnji posrnuli HSP?

   9. Imate veliku podršku medija, koje kontrolira HDZ i SDP, smatrate li to uspjehom ili?

   10. Što ćete ispraviti/napraviti da Vam mi koji nismo Vaše pristaše povjerujemo?

   Ajde macak;posto znamo da svako pitanje u sebi sadrzi i pola odgovora ne bi trebalo bit tesko dobit dva.
   pozzz

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  2. i. (Uredi)

   Vidim da se “macak ” uzega na blacenje lika i djela gdje Tomasic.
   Postavit cu par pitanja za Ruzu ali moze i on odgovorit jer vidim da se razumi..:)
   1. Kako to da ste nakon svih ovih godina, tek sada spoznali tko je Anto Đapić? Ja to znam od 1993!

   2. Osnovali ste još jednu pravašku stranku, pa samim time razbijate pravaški korpus još više i neznam kako namjeravte osnivanjem još jedne pravaške stranke ujediniti pravaše??

   3. Ujedinjujete pravaše, kojeg pravaškog čelnika ste do sada kontaktirali?

   4. Dali još uvijek mislite da je Dobroslav Paraga naručio ubojstvo dopredsjednika Ante Paradžika?

   5. Ako da kako ćete se udružiti sa tim istim Paragom?

   6. Ako ne. Kada se namjeravate javno ispričati Dobroslavu Paragi za te optužbe?

   7. HČSP i A-HSP Vas optužuju da ste produžena ruka HDZ-a, a Vi ste?

   8. Tko bi bio najbolji izbor za sadašnji posrnuli HSP?

   9. Imate veliku podršku medija, koje kontrolira HDZ i SDP, smatrate li to uspjehom ili?

   10. Što ćete ispraviti/napraviti da Vam mi koji nismo Vaše pristaše povjerujemo?

   Ajde macak;posto znamo da svako pitanje u sebi sadrzi i pola odgovora ne bi trebalo bit tesko dobit dva.
   pozzz

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. U čizmama (Uredi)

  Zna se čiji HSP je interesna skupina mačak.
  U Korčuli je jedan iša samostalno a drugi… Za dom!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. i. (Uredi)

   U dizalo u prizemlju da uđu trojica iz iste pravaške stranke, do četvrtog kata svaki će imati svoju. Stranke prava množe se diobom kao bakterije. 🙂

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. macak (Uredi)

  Odgovor :U čizmama
  Da, HSP AS ili Pažinov je poša u koaliciju sa HDZ-om a HSP na kojeg ti aludiraš, tj. Vjencijev ili Stanka Šutala, (ma nije bitno) formiraju klub sa HSS, i lijevom opcijom Vjerana Fillipia i HSLS sa Ivanom grbinom. Iz ovog navedenog ti sad promisli, pa mi reci tko je po tebi veća interesna skupina, i tko iz cijele ove priče može bolje trgovat?

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 4. promatrač (Uredi)

  Sorry al čime se trguje?Zar smo birali vlast radi trgovine?

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 5. Vicko Krajančić (Uredi)

  HDZ i HSP AS su koalicija iz interesa. HSP nebitno čiji je to je HSP iz 1991.Potvrda je da smo odbili sve što nam se nudilo.Želimo raditi u interesu građana Korčule a ne za osobne interese i nemojte nas svrstavat u svoj rang jer mi tamo ne pripadamo. Kako smo izašli na izbore samostalno dostojanstveno i pošteno i tako ćemo radit do kraja mandata.Nemojte nas svrstavat u nikakve ljevičare jer mi to nismo.Uvik smo spremni radit za dobrobit građana Korčule i ljepe naše.Istinski pravaški pozdrav!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. pravas (Uredi)

   Dragi Vice,
   niste vi nista odbili jer vam nisu nista ni nudili posto su vec imali dovoljno “rucica” i bez vasih.je li tako?
   To van je bi penal za postat ono sta je Stanku najdraze kazat kad priprema govore :mi zelimo biti korektiv vlasti a ne na vlasti.
   tako nekako…
   u strahu da ne ispadnete totalno iz igre i nebitni, ne samo da ste podrzali novog gradonacelnika nego ste istu vecer dotrcali na njihov tulum.
   kako su se sutradan osjecali vasi glasaci jer napominjem, puno,puno glasova ste dobili na prici kontra HDZ-a i blacenja ovih drugih jer su se prodali itd..
   i di ste sad?

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
   1. Libertas (Uredi)

    Pravaši su bili pozvani da dođu na proslavu.Zar je s obzirom na svjetonazor bilo realno da glasuju za lijevu opciju?Vinko je pravaški gradonačelnik isto kao i HDZ-ov.Žalosno je što taj čovjek danas proživljava od onih koji su ga postavili na to mjesto.Bilo bi bolje za sve građane da mu njegovi daju odrješene ruke.Pravaši su bili i ostali svoji!

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 6. macak (Uredi)

  6 vijećnika HDZ-HSP AS, 6 vijećnika SDP HNS, dakle nema nitko većinu.Meni je sasvim jasno da ste shvatili da bez vaših “ručica” nema donošenja nikakvih odluka jer vi ćete dizat ručice samo za ono što vama u tom trenutku odgovara i nemate obveza prema nikome. Dakle logika mi govori da ćete itekako iskoristit tu situaciju i bojim se da sve ovo što se sada događa u Gradu, već je viđen scenarij.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 7. krampus (Uredi)

  Fascinantno je da ovim ljudima tu nitko i ništa nikad ne valja. Dok su bile “ručice” starije garniture,nije vridilo,oni su bili primazani i zamazani. Sad su mladi u igri, ne valja ni to,njih ćemo unaprid namazat i primazat. Ako lijeva opcija ima vlast-nesposobnjakovići da ne kažem gore, ako se desni uzdignu, neznalice da budemo blagi…a na kraju su sve to ručice glasača koji su glasni samo kad triba pljucat.
  U šta smo pretvorili ovaj grad-to je naša sramota.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 8. Vicko Krajančić (Uredi)

  Gospodin mačak( mačić) mi nemamo ručice nego jednu ruku u vijeću koja će podržati sve što je dobro za boljitak Korčule a to si moga i razumit i u tekstu koji san napisa!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 9. Vicko Krajančić (Uredi)

  Samo bi još doda da sve ono što bude protiv interesa građana grada Korčule koje se nebi pitalo o projektima za njihov boljitak to čemo preko te jedne ruke javno objavit jer smo samostalni dosljedni i pošteni i niko sa nama ne upravlja niti će!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.