Korčulanska Interaktivna radionica

Odbor 3U organizaciji Korčulanske razvojne agencije KORA održana je u utorak navečer (24. rujana 2013.) Interaktivna radionica o odabiru teme za izradu projekta u području društvenih djelatnosti kroz program „Zajedno za bolje“, kojega vodi Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.

U gradskoj vijećnici se okupio poveći broj korčulana da bi svojim uključivanjem mogli utvrditi jedan relevantni prioritet iz gradske strategije ili programa društvenog razvoja na temelju kojeg će se pripremiti prijedlog projekta društvenog razvoja za koji će se moći zatražiti sufinanciranje Nacionalne zaklade do 250 tisuća kuna. Predloženi projekt treba uključiti inovativne programe i usluge za građane u lokalnoj zajednici uz osiguranje održivosti po načelima društvenog poduzetništva.

Odbor 2Ivo Silić, zamjenik gradonačelnika Korčule, je uvodno informirao da je Grad Korčula uz Omiš jedini grad u Dalmaciji koji se odazvao pozivu na razvojnu suradnju u području sudioničke demokracije i financiranja projekata društvenog razvoja u lokalnoj zajednici, i nakon toga je zadovoljio kriterije Nacionalne zaklade i stekao uvjete za sudjelovanje u drugoj razini kroz vođeni procesa javnog savjetovanja.Ivana Fazinić, direktorica KORA je kazala da su tu građani različitih dobnih i interesnih skupina, predstavnici udruga različitih djelatnosti te predstavnici institucija, gradskih ustanova i MO, te ih zamolila da se zajedno odabere što kvalitetnija tema za projekt koji će biti na sveopću korist gradske zajednice.

KORA će okupljati građane posebno udruge, uz educiranje ih osnažiti kao kvalitetnog partnera i Gradu i KORA, pak će se zajedno uspjeti, rekla je Ivana Fazinić. Radionicu je vodio Slobodan Škopelja iz udruge MI u Splitu koja je partner Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva u regiji Dalmacija, pohvalivši Korčulu, (uz Omiš, Otočac, Pregradu i Kraljevicu), što se uključuje u proces koji omogućuje da u suradnji s Regionalnom mrežom provede cjelokupni postupak za utvrđivanje relevantnog prioriteta na temelju kojeg će se pripremiti prijedlog projekta društvenog razvoja.

Napomenuo je da uz prihvaćeni projekt za koji će se moći zatražiti sufinanciranje Nacionalne zaklade u 70 postotnom iznosu ukupne vrijednosti predloženih aktivnosti.Upozorio je da će se od 01.do 15.10.ove godine treba prijaviti projekt za taj zahtjev.

Odbor 1Sama provedba projekta trebala bi krenuti početkom 2014.god. Zatim se je prišlo formiranju tri odbora (od svih prisutnih) koji su izdvojeno na povećem formatu papira pisali što bi bilo najvažnije da se spomenutim novcem ostvari. Predsjednice odbora: Marina Depolo, Ivona Kapor i Vinka Lozica, su glasno čitale prijedloge: Prostori za okupljanje i druženje građana, djece, invalida, volontera, tinejđera, i pomoć u kući starim i nemoćnima.Isto tako ukazana je potreba za društvenim centrom uz cjelodnevni boravak djece izvan škole, dok im roditelji rade.Spomenuta je mogućnost uređenja objekta Liburna i bazena Gojko Arneri gdje bi se omogućili prostori za udruge i grupa građana, uz uređivanje svih Domova kulture po MO, uz uređenje infrastrukture, dječjih igrališta do šumskih putova.

Razgovor dogradonačelnika s voditeljima programaVoditelj radionice je upozorio da se puno izdvojenih prijedloga treba postaviti po sličnosti korištenja u jedan prijedlog. Da bi se to ostvarilo izabran je građanski odbor: Ivan Botica, Josipa Favro, Ivona Kapor, Vinka Lozica, Ante Prizmić, i Frano Radaić, koji će biti aktivno uključeni u samu provedbu projekta sufinanciranog od Nacionalne zaklade, koristeći dodatnu pomoć od agencije KORA.

Tekst i snimak : Niko Perić

Pošalji dalje:

3 komentara “Korčulanska Interaktivna radionica

 1. ajmeee (Uredi)

  Opet se samo isti okupljaju. Jest, tako je, treba nam jos prostora za žerat i lokat. Tako cemo razvit drustvo.
  Prvo, prekinite organizirat ove radionice (ne mislim samo na ovu) koji se ticu dugorocno korcule, dok traje sezona i podsezona, jer svi jos rade (bar jos 15-dan, pa onda svi na burzu..opet) pa nema tko doć.
  Drugo, pocnite imat malo bolje ideje od igralista i prostora.
  Dajte ono št o stvarno treba, jeftini tecaji stranih jezika, ocuvanje tradicionalnih zanata, informaticke radionice, poduzetnicke radionice…evo vam ideje napravite obrazovni centar…al ne po paprenim cijenama, nego po cijenama koji su za radnike koji žive od sezone do sezone.
  Vi bi isli obnavljat Liburnu…dajte je vise kome iz korcule u najama da to sredi,a ne je cuvat za podobne. Vi i vaši prostori za žera i lokat.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. biobaza (Uredi)

  Samo da je runjat. Svaki pošten grad ima kakvo takvo igralište za dicu, ajde da Korčula dobi jedno bar.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. kukumica (Uredi)

  Cuj, obavjestio da se projekt treba prijaviti od 1 do 10 ovog mjeseca! Pa ko ce pripremiti projekt u tjedan, dva! Onaj koji odavno zna za rokove! Gade mi se.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.