Korčula jedini otok s digitalnim kino projektorom

Kino dvorana Liburna u KorčuliDigitalni kino projektor instaliran u Domu kulture u Korčuli

Digitalni kino projektor u vrijednosti od 547.914, 82 kune instaliran je prije par dana u dvorani Doma kulture u Korčuli.Uz svečanost instaliranja, Lana Filippi Brkić, ravnateljica Centra za kulturu Korčula je zadovoljno pojasnila, da je nakon dvogodišnje realizacije projekta, Korčula postala jedini otok s digitalnim kino projektorom u Hrvatskoj.

Dio sredstava potrebnih za nabavu opreme u iznosu od 252.025,00 kuna osiguralo je Ministarstvo kulture RH, nakon što je Centar za kulturu sudjelovao u Javnom pozivu za iskazivanje interesa za digitalno opremanje kinodvorana, a dio je osigurao Grad Korčula iz preostalih sredstava deponiranih kod HBOR-a koji su ugovoreni 2005.godine za projekt nadogradnje, renoviranja i opremanja kino dvorane u Korčuli, kaže ravnateljica Filippi-Brkić.

Budući da je objedinjenom javnom nabavom ukupna cijena opreme snižena za trećinu, od planiranih sredstva za digitalizaciju od strane Grada ostalo je dovoljno i za 3D nadogradnju koja je iznosila 128.000, 00 kuna. Kino dvorana Doma kulture u Korčuli odabrana je za projekt digitalizacije kinodvorana po odluci ministrice kulture Andree Zlatar Violić. Kriteriji koji su uzeti u obzir pri odabiru 27 dvorana od 40 prijavljenih u Hrvatskoj su, između ostalih, bili i dosadašnje financijsko poslovanje predmetnog kina, financiski plan digitalizacije, dugoročna održivost projekta, tehnička spremnost i opće stanje kinodvorane kao i posebni kulturni značaj dvorane u lokalnoj zajednici.

Hrvoje Hribar (2) - CopyProjekt digitalizacije nezavisnih kino prikazivača dio je Nacionalnog programa audiovizualnog stvaralaštva od 2010 do 2014. Zajednički je projekt Ministarstva kulture RH i Hrvatskog audiovizualnog centra s ciljem osnaživanja nezavisnih kino prikazivača,  povećanja gledanosti europskih, hrvatskih i nezavisnih svjetskih naslova u kinima te obogaćivanje raznolikosti kulturne ponude u gradovima i manjim sredinama. Svi kino prikazivači koji su ušli u projekt digitalizacije dužni su poštovati stroge programske smjernice Hrvatskog audiovizualnog centra i redovito izvještavati Ministarstvo kulture o izvršenim programima. Zahvaljujući projektu digitalizacije grad Korčula danas ima kino dvoranu na istoj tehnološkoj razini kao i sva najmodernija kina na svijetu.

Tekst i snimak : Niko Perić

Pošalji dalje:

4 komentara “Korčula jedini otok s digitalnim kino projektorom

 1. markica (Uredi)

  Ko da staviš novi Yamahin motor od 500 Ks na kajić od 2m. Kino dvorana ima jadno ozvučenje i još jadnije stolice.
  Ako se taj prostr uopće može nazvat kino dvoranom.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. korkyra (Uredi)

   Takvi kao što si ti i onako ne idu u kino tako da se ne trebas brinut za kvalitetu zvuka. Pobrinise ti di ćeš nabavit ovu godinu drva za u komin.Bevanda gere i ajmo pisma.

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
   1. Markica (Uredi)

    Takvi ka što san ja plaćaju iz svog žepa ovakve beskorisne i skupe egzibicije. Takvi ko ja plati npr. 150 Kn , da bi dobi žuljeve na kolinima i laktima. Baren su dica bila komotna, jerbo su im stolice taman.

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. OpremaST (Uredi)

  Ma super je to ispalo s obzirom da je to odradi *********************** po, virujem, nacrtu ********************* Ko zna što se platilo a što se dobilo!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.