Gradonačelnik Kapelina častio ih tortom i društvenim igrama

kapelinaU Domu za starije i nemoćne osobe u Korčuli svečano je obilježen Međunarodni dan starijih osoba,kojima je u ime Grada Korčule čestitao gradonačelnik Vinko Kapelina ireferentica za društvene djelatnosti Katarina Vojvodić Zupet, koji su sve štićenike i osoblje počastili povećom tortom, slatkišima i s nekoliko kutija društvenih igara za animaciju starijih osoba.

Obraćajući se svima prisutnima,u ime Doma je zahvalila socijalna radnica Delfa Hodnik,dodavši da su Međunarodni dan starijih osoba proglasili Ujedinjeni narodi 1990.godine, želeći na taj način pokazati da su starije osobe važni članovi svakog društva i kako bi potakli zemlje svijeta da omoguće uključivanje starijih osoba u društvo prema njihovim intelektualnim i fizičkim mogućnostima.

Stariji ljudi posjeduju životnu mudrost, kaže socijalna radnica, dobro se zaustaviti s njima,slušati ih i obogatiti se duhom koje posjeduju. To se je vidjelo kroz prigodni program uz duo SOL (harmonika i gitara, Ante Petković i Dražen Burazer), s kojima su se štićenici oraspoložili,bilo je viceva i pjesme,pokretni su i plesali,pokazavši da im je potrebna pažnja i lijepa riječ,da osjete da su voljeni, i da je nekome stalo do njih. Nažalost, upitno je kazala jedna štićenica da osim predstavnika gradske uprave, nisu ih posjetili iz udruženja umirovljenika, kao ni iz omladine.

Nakon dijela programa, druženje je nastavljeno do ručka uz glazbu i čašćenje gdje su poneki štićenici evocirali uspomene na vrijeme kad su radno bili korisni obitelji i društvu,r aspitivali su se o stanju na otoku i gradu, pitali za osobe iz njihovog druženja.

U Domu smo zatekli i bračni par Cibilić iz Dube Trpanjske, koji su odlučili zadnje godine života provesti u Korčuli. Ante Cibilić je godinama bio na koči zadruge iz Lovišta, lovili svake vrste ribe oko Lastova i Palagruže, i nostalgično je potvrdio da nema ni ribe ni stanovnika u Dubi, iako je primjetno da neki iseljenici obnavljaju kuće, ili grade nove uz obalu. Ali to nije život koji je potreban Pelješcu.

Nikola Perić

Pošalji dalje:

2 komentara “Gradonačelnik Kapelina častio ih tortom i društvenim igrama

 1. ????umirovljenik (Uredi)

  Gradonacelnik Vinko Kapelina i referentica za drustvene djelatnosti Katarina Vojvodic Zupet??? Nikad cuo za tu referenticu, ovo je valjda prvi put da se pojavila u Domu za starije i nemocne osobe. Kapelini svaka cast, kao i prethodnom gradonacelniku koji je uvijek ovoj prigodi i u vrijeme blagdana dolazio u posjetu Domu.
  U clanku se nigdje ne spominje ravnatelj Doma, koji je uvijek imao dobru rijec, ljubazno i veselo druzenje sa starima, na njihov dan. Ili Bojan Lozica nije vise ravnatelj. Ako nije, zasto nije i tko je umjesto njega postavljen???
  Cujem da se vuce dugacka, ruzna trakavica oko reizbora ravnatelja Doma starih u Korculi.
  Zar bas nitko u ovom gradu nema petlje o tome progovoriti ili pitati sto se dogadja?

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. na moru (Uredi)

  Daj ljudima kruha i igara, ovdje je bila torta. Nisu Rimljani bili ludi.
  A novi ravnatelj navodno dolazi iz redova HSP-a, tako se barem prica. Politicke igrice opet.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.