Državni službenici zagropani propisima koje sami donose

1380640615autoplin_fotoOd kada je 2009. prestala sa radom  LPG  stanica za autoplin vlasnika PZ Jednistvo u Smokvici, na Korčuli se ne može nigdje napuniti automobil ovim ekološki održivim gorivom bez sumpora. Kako je Vela Luka trgovina d.d. imala u prodaji plinske boce, Uprava je odlučila proširiti svoju djelatnost i na prodaju stlačenog prirodnog plina SPP u dogovoru sa tadašnjim Proplinom.

Tu počinje četverogodišnja bitka sa administracijom. Predsjednik uprave Edi Žuvela ogorčen je na situaciju. – Htjeli smo uvesti plin za aute, jer je najbliža LPG stanica na Orebiću. Uz pomoć Proplina došao sam do specijaliziranog projektanta u Zadru, no kada je projekt bio gotov, uvjerio sam se da nije isto kad SPP jedinicu otvara benzinska crpka, ili netko izvan te djelatnosti. Imamo građevnu česticu i unutar nje smo trebali samo izgraditi betonsko postolje i postaviti spremnik.  To nije čvrsti građevinski objekt. U Županijskom upravnom odjelu za prostorno uređenje i graditeljstvo – Ispostava Vela Luka  rekli su da ne znaju ništa o tome  jer se tim nikada nisu bavili. Na kraju ipak dobili uvjete kada  smo im ukazali o čemu se radi, priča Žuvela pojasnivši kako  je, s obzirom da se radi o držanju eksplozivnih tvari u nadzemnom spremniku, niz Agencija trebalo dati svoju suglasnost, što podrazumijeva i troškove taksi, javnih bilježnika. Kako kaže, naknada jednoj agenciji  iznosila je 12000 kuna.

Žuvela naglašava da je znao što ih čeka, nikada ne bi pokrenuo ovaj projekt. -Trošimo novac u razvijanje projekta već skoro četiri godine. Državni službenici ne da nisu sposobni, nego su zagropani propisima koje sami donose, a sve čine da ne čine ništa. Praktičnih rješenja nemaju, nego ih morate iznalaziti sami, sve se oteže. Gubite vrijeme i novac u želji za razvojem, a rezultata nema. Normalno onda da strani investitori radije investiraju u susjednim zemljama, gdje administracija funkcionira, kaže Žuvela dodajući kako su u kolovozu došli djelatnici MUP-ovog Odjela uprave inspekcije i poslova zaštite spašavanja koji su pregledali dokumentaciju tipske prenosive auto-plin punionice, te  ustanovili nedostatke, koji su u međuvremenu otklonjeni.  No jedan uvjet Uprava  ne može ispuniti. Naime, od izvođača se traži ispitivanja tlaka cijele hidrantske mreže, a izvođač može dostaviti ispitivanje tlaka samo za hidrant koji je uz objekt, s obzirom da hidrantska mreža i nije dio njihove nadležnosti i to može spriječiti na kraju otvaranje ove LPG – SPP stanice. Dok se ne riješi taj administrativni kaos, Korčulani, ali i njihovi gosti, po auto plin će i dalje morati ići preko mora, u Orebić.

Tekst: Dina Cahun, Dubrovački vjesnik

Pošalji dalje: