Usvojena predstečajna nagodba

ImageHandlerJučer je u u Zagrebu održan postupak predstečajne nagodbe za HTP Korčula d.d. Nakon 2 sata 88% vjerovnika je glasalo za plan koji je objavljen na stranicama FINE.

Cijeli postupak će pravno završiti na Trgovačkom sudu u Dubrovniku, kada će vjerovnici i potpisati jučer izraženu volju da se predstečajna nagodba dogodi.

Prema novom izmijenjenom planu restrukturiranja, novi stari strateški partner Prosperus FGS/Laguna obvezuje se uložiti 50 milijuna kuna kupnjom milijun dionica po cijeni od 50 kuna, čime bi postao novi većinski vlasnik s 57 posto udjela vlasništva HTP-a Korčula.

Ovaj novi danas prihvaćeni prijedlog konsolidacije društva koji se temelji dijelom na vraćanju i otpisu dugova, dijelom pretvaranju duga u kapital, te dokapitalizaciji strateškog partnera s 50 milijuna kuna.

Sada  slijedi izvanredna skupština društva na kojoj bi se dioničari trebali složiti.

– Ovo je spasilo HTP Korčula d.d., drugog izlaza nije bilo. Prvi, ali najbitniji korak je napravljen, no ima još dosta stvari koje treba odraditi. Definitivno je nova stranica za budućnost firme otvorena. Najbitnije od svega je da je stečaj izbjegnut, koji je ne samo za HTP Korčulu, nego i za zaposlenike i lokalnu zajednicu mogao imati katastrofalne posljedice i zato je ovo što se danas dogodilo od velike važnosti. Budućnost i opstanak Grada Korčule je vezana za tu firmu. I politički konsenzus postoji i nova stranica u budućnosti Grada Korčule je otvorena – rekao je Lovro Krstulović predsjednik Nadzornog odbora imenovan od strane Vlade RH.

Gradonačelnik Vinko Kapelina, koji je nazočio postupku u telefonskom razgovoru je rekao:

– Mi smo sretni što je predstečajna nagodba uspjela, stečaj kao  jedina alternativa bi bila stravična. Znam da je to među teškim rješenjima i definitivno nije najpovoljnije. Tužan sam što posao kreće na niskom nivou vrijednosti, ali sam sretan jer je Korčula dobila šansu. Stečaj bi značio da dvije tri godine nema hotelskog turizma u Korčuli. Nama je to pitanje cijelog grada. Mi ćemo dati punu podršku ovom procesu koji se još pravno treba završiti i ozakoniti. Tada se otvara mogućnost investiranja , a uvjeren sam da će investitori prepoznati Korčulu kao turističko mjesto u koje se isplati ulagati.

Svi se nadaju da će na novim osnovama HTP Korčula d.d. konačno krenuti  putem profitabilnosti te ponovno postati  uspješna tvrtka, nositelj razvoja turizma u gradu i otoku.

Ipak ostaje gorak osjećaj sada kada se bilježi rast gostiju na cijeloj Korčuli HTP Korčula d.d. bi stala na noge samo je ponestalo vremena. No recesija je uzela svoj danak, a ogromna imovina koju su Korčulani ljubomorno godinama unatoč svemu držali u rukama,  prelazi u ruke novog vlasnika.

Srozali su HTP Korčulu

Ivan Andrijić, vlasnik Kantun toursa kaže da mu je predstečajna nagodba nerazumljiva. Zar danas netko za 6,5 milijuna eura može postati većinski vlasnik poduzeča, koje vrijedi najmanje deset puta više.:

– Nitko ne buni, pa ni djelatnici HTP-a koji mjesecima nisu dobili dohodak, zaista  je teško za razumijeti. Sadašnji prijedlog privatizacije tj. instrument predstečajne nagodbe je po meni “uskoro pljačka stoljeća” i to sve uz “blagoslov” države i lokalnih moćnika nesposobnih da se okrenu sebi, svojim snagama i svome radu te pronađu najbolje riješenje za izlazak iz postoječeg stanja da poduzeće ostane u rukama onih koji su ga stvarali uz suvlasnički dio Grada Korčule na čijem se terenu I izgradila većina zgrada I koji potražuje financijska sredstva od HTP-a.

– U devet godina rada u turizmu u Korčuli nisam nikada bio pozvan na sastanak sa bivšim ili sadašnjim gradonačelnikom, da skupa sa svim ostalim turističkim djelatnicima koji su nešto napravili za korčulanski turizam pokušamo pronači rješenje za HTP Korčula od kojega svi ovisimo, htjeli mi to ili ne priznati. Taj motor pokretač cijele ove regije postao je kamen spoticanja razvoja za sve one koji žele boljitak.

– Najžalosnije nije pomanjkanje “lokalne pameti i inicijative” već dugogodišnja nebriga vlasnika HTP-a , tj. države, koja već “tradicionalno” financijski potpomaže iz godinu u godinu sa jednom jedinom svrhom, da se što više snizi vrijednost HTP-a i lakše jeftino proda nekome pod izlikom “to je sada najbolje rješenje”!

– Sramota je da nitko nikada nije odgovarao za katastrofalno poslovanje HTP, za potpisivanje nerealno negatativnih ugovora, sa bankama, partnerima, izvođačima radova itd… Za tako nešto se ne može kriviti samo jednu osobu, odgovornost je mnogo šira. Zar je moguče da nakon privatizacije “Gradine” , “Mediteranske Plovidbe”, “Inkobroda” i HTP čeka slična sudbina?

800 godina zakonika

– Dogodine Korčula slavi 800 godina od pisanja najstarijeg Hrvatskog zakonika, Korčulanski Statut iz 1214 god. Najstariji na Balkanu, koji na impresivan način pokazuje kako je Veliko vijeće sastavljeno od najuglednijih građana Korčule godinama donosilo zakone u svrsi zaštite sredine i zajednice a ne pojedinca.

Stoljećima su donošeni zakoni koji su planski određivali opstanak Grada na duge staze. Danas neki novi političari to zaboravljaju, privatni interes se stavlja ispred društvenog interesa i vuče ovaj grad prema dole – zaključio je Ivan Andrijić.

Dina Cahun / DV
Foto: Arhiv CROPIX
Pošalji dalje:

9 komentara “Usvojena predstečajna nagodba

 1. bilten (Uredi)

  50 milijuna kuna za dionice a ko zna koliko još po političkin žepima kako to već biva

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. nikoleto (Uredi)

  Dali ovo znaći da je nekome isporućeno HTP Korčula za 0 kuna a onda ce on jednoga lipoga dana može bi uloži 50 miljuni kuna oli eura oli kojih drugi solada.Nebi me iznenadilo da to bude kredit kojega ce mora vraca ova jadna firma. Živi bili pa vidili.Daj Bože da ovo ni ovako kako ja mislim da je.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. korkyra (Uredi)

  o čelniku fonda koji preuzeo HTP Korčula:
  …No, sa sigurnošću je poznato da je na mjesto šefa Uprave Prosperusa FGS imenovan Joško Miliša, Zrinušićev nekadašnji kolega iz Štedbanke. Joško Miliša, bivši zaposlenik Hrvatskog fonda za privatizaciju, Šted kapitala i Šted banke, hrvatskoj je javnosti najpoznatiji kao osumnjičenik u aferi prodaje 91.595 dionica hotela Alan iz Starigrada Hypo Alpe Adria banci. Milišu, kao tadašnjeg člana NO-a hotela Alan, sumnjičilo se zajedno s bivšim potpredsjednikom HFP-a Krešimirom Starčevićem da su hotel Alan prodali za 8,8 milijuna kuna umjesto po procijenjenoj vrijednosti od 27 milijuna kuna.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 4. hahahatepe (Uredi)

  nije najbolje, ali opet je napredak u odnosu na sustav gdje jedan radnik zarađuje plaću trojici šefova, voditelja, rukovoditelja, direktora, a njemu što ostane i ako mu što ostane…

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 5. Bukoč (Uredi)

  Past će in repica sad svima ,sjetit će se dobrega starega hotelskega cilu zimu stat doma i primat plaću

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 6. Muto (Uredi)

  Potrudi sam se poć na stranice FINA.hr i tamo vam judi sve piše, u detaje. Homo se malo čapat libri, je kogod čita od komentatora?
  Triba pohvalit ovaj dogovor, a posebno da su svi vjerovnici dio tražbina dobili u dionicama i to po 50 kuna, to je stvarno korektno. Mogu sutra na burzi prodat po 60 kun, ako ne viruju u HTP.

  Malo pikanterije za kraj: NO (bivši i sadašnji) a koji su najodgovorniji za katastrofalno poslovanje Hotelskega ( jer izvršavaju voju vlasnika-države koja hi je tamo namistila da paze na upravu i poslovanje) nisu se odrekli svojih mjesečnih naknada, znači od Leleta i Jakova pa danas do Lovreta, Fany, Rkmana i Žuvele. Samo se Alan Farac odreka, čovik ima savjest i odgovornost, bravo Alane!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 7. nemrem bilivit (Uredi)

  Naravno,
  ako je ovima komentarima i komenentatorima za virovat, onda Bravo Alane!
  ako je ovo istina onda mirita naglasit, ima nade.
  Jednostavno – pošten čovik!
  Nisam odavno, odavno u Korčuli ču za ovako zanimljiv detalj.
  Svaka čast!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 8. Zorzi (Uredi)

  Treba konstatirati:
  Mnogi koji danas se hvale su isti oni koji su nas uvjeravali da je prvi prijedlog odličan i ako se ne prihvati HTP Korčula će ići u stečaj, srečom vjerovnici i Vijeće pri FINI su ga odbili. Valjalo i dio lokalne ekipe-svijesno/nesvjesno su nas željeli zavaljat. Drugi prijedlog- nova ponuda koja je i usvojena, premija je u odnosu na prvi. Vjerovnicima je otpisano svega 22% potraživanja,a fond/Laguna je vlasnik samo 57 % dionica društva.
  Drugo: Uprava se hvali da su u tekućoj godini na pozitivnoj nuli. Naravno kad Zakon propisuje da za vrijeme predstečajne nagodbe društvo ne treba plačati kamate na kredite,u ovom slučaju od preko 60 mil. kuna. Inače bi kamate sve popapale.
  Slažem se da je sramota da odgovorni političari iz NO potražuju i većim djelom će uprihoditi 70.000 kuna, a krivci su za nastalo stanje.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.