Časna majka Katarina Maglica dobila treći mandat Vrhovne glavarice Kongregacije sestara dominikanki

Vrhovna glavarica sestara dominikankiBilo je svečano uz svetkovinu svetih Anđela čuvara u Korčuli, gdje je u samostanu sestara dominikanki bilo višestruko slavlje, uz njihov dan utemeljenja Kongregacije 2. listopada 1905. godine, čiji su zaštitnici Anđeli čuvari, kao kuća matice i zajednica sestara u Korčuli, i dječji vrtić Anđeli Čuvari(120 djece)pod istim su krovom.Osim cijele Kongregacije i kuće matice, sestre dominikanke su u Korčuli proslavile obnovu zavjeta Bogu, dviju sestara: Marija Magdalena Ilić iz Zagreba i Josisipa Otahav iz Vinkovaca. Uz čestitke svim sestrama, razgovarali smo s posebnim razlogom s novom slavljenicom. Časna majka Katarina Maglica izabrana je po treći put za vrhovnu glavaricu Kongregacije sestara dominikanki.

Ona je tu ulogu vršila kroz dva mandata od 1995.do 2007.godine, zatim je šest godina mandatnu ulogu predala sestri Dolores Matić, jer vrhovna glavarica može biti samo dva mandata za redom. Nisam se nadala ponovnom izboru, bila sam u radu zajednice kao savjetnica i ekonom, ali su redovnice tako odlučile i sada nastavljam po treći put, rekla je Katarina Maglica. Po njezinoj priči veliki su zadaci u svim samostanima Kongregacije po cijelome svijetu, uz molitvu, učenje, poslanje i zajedništvo, ali i u vlastitom životu treba dodati puninu Isusove ljubavi i prepoznati Boga u ljudima i događajima.

Samostan Svetih andjela cuvaraPosvuda se govori o kvaliteti života, dok s.Katarina Maglica savjetuje govoriti o punini života, jer Bog je gospodar života pojedinaca i zajednica. Uz nju su izabrane i članice Vrhovne uprave Kongregacije:zamjenica vrhovne glavarice i prva savjetnica s. Jaka Vuco, ostale savjetnice: Antonija Matić, Dolores Matić, Estera Plavša, vrhovna tajnica Blaženka Rudić, ujedno i priora samostana.

Ekonom je s. Marina Pavlović. U matičnoj kući samostana u Korčuli 37 redovnica služe Bogu, Redu i Narodu. Uz svoju bjelinu, smijeh i rad prepoznatljive su u Korčuli gdje je i kolijevka svih dominikanki. Pomažu građanima na razne načine, vode i domaćinstvo braći dominikancima, brinu se za urednost crkve i liturgijsko pjevanje. Naša sugovornica je rođena 1951. g.u Sinju. Redovnicom je postala 1966., doživotne zavjete položila 1978. Na Filozofskom fakultetu sveučilišta u Zagrebu je studirala hrvatski jezik i pedagogiju. U Rimu je studirala dominikansku duhovnost. Bila je učiteljica i kandidatica, prva savjetnica i tajnica, priora samostana u Korčuli, i nastavila kao Vrhovna glavarica Kongregacije čija se zajednica razlikuje od pojedinaca .Ne dijelimo, nabavljamo,  financiramo i kupujemo što je potrebno. Mi dominikanke nismo strogo ovisne jedne o drugima, sve su zajednice posebno ovisne, svaka pridonosi, odgovor je vrhovne glavarice, koja je odgovorna za kongregaciju.

Sa sestrama u svijetu je povezana sastancima, susretima, seminarima, dogovorima, iznošenjem onoga što se i kako treba raditi.Razgovor smo završili porukom vrhovne glavarice Kongregacije sestara dominikanki: S povjerenjem krećemo naprijed uz Božju providnost, ostajući vjerne lozinki svojih prvih sestara: Bogu na slavu, Redu na ponos, Narodu na korist.

Tekst i snimak:Niko Perić

Pošalji dalje:

Jedan komentar za “Časna majka Katarina Maglica dobila treći mandat Vrhovne glavarice Kongregacije sestara dominikanki

  1. Kalimero (Uredi)

    Želim puno uspjeha novoj-staroj glavarici. Puno bi se pohvala mogle reć za rad sestri Dominikanki u Korčuli ali i poneku zamjerku. Najviše se to odnosi na ono iz njihovog slogana “Narodu”. Čini mi se da su se u posljednjih 20-tak godina otuđile od stanovnika ovog grada, a posebno onih najpotrebnijih.

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.