Izlet u Kotor i Perast

1380379_10151938989239513_1093530_nKotor, 19-21. listopad 2013. – Proteklog vikenda GD Crvenog križa Korčula organizirao je  za grupu od osamdeset i četiri darovatelja krvi i volontera s područja otoka Korčule i općine Orebić posjet u Kotor i Perast. Povod za ovaj izlet je  60 god. darivanja krvi u Hrvatskoj koji će se obilježiti 25.10.2013 god.

Prvog dana u Kotoru smo posjetili kulturno povijesne spomenike, crkve, muzej i tvrđavu. Tajnik Kotorskog Crvenog križa Ilko Marović ovog puta kao vodič kroz Kotor, pokazao nam je znamenitosti, zadržavši se posebno pred gradskim vratima, desetak najpoznatijih palača, trgovima specifičnih imena i najvišim zidinama na Jadranu. Posebno nam je bilo drago što smo bili  okruženi  kamenom s Vrnika koji je morskim putem doveden u Kotor a nalazi se  na palačama  i to u svim elementima drugostepene plastike ( pragovi oko vrata i prozora, vanjske stepenice, ograde, ornamenti i dr. )

Najviše smo se  zadržali u bazilici Sv. Tripuna i crkvi Sv. Ozane, gdje nas je dočekao kotorski biskup mons. Ilija Janjić i osobno proveo kroz te svetinje.

Nakon crkava posjetili smo Pomorski muzej Crne Gore. Najviše su nas  zainteresirali brodovi koji su većinom bili izgrađeni u našim brodogradilištima, oružje iz svih vremenskih epoha, slike, grbovi i  tradicionalna nošnja bokeške mornarice.

Noćili smo u Perastu u Franjevačkom samostanu gdje nas je ugostio župnik don Srećko Janjić . Dio nas je bio smješten u  Samostanu a dio u lokalnim apartmanima.

Sljedećeg dana u Perastu, poslije sv. Mise, posjetili smo otok Gospe od Škrpjela. Župnik don. Srećko Janjić upoznao nas je s  poviješću i nastankom otoka, zatim zavjetnim darovima  koje su pomorci donosili s putovanja i baroknim slikama Tripa Kokolje .

Prolazeći pored otoka Sv. Đorđa saznali  smo legendu o lijepoj Peraštanki, koja je igrom sudbine poginula od ruke svog dragoga. Mladić se zamonašio, ostao živjeti na otoku kao pustinjak i kada je umro zakopali su ga pored svoje drage.

Na rastanku sretni i zadovoljni pozvali smo Kotorane i Peraštane da nam dođu u posjetu. Još jednom se zahvaljujemo na izuzetnoj susretljivost i gostoprimstvo župniku don Srećku Janjiću iz Franjevačkog samostana, gospodinu Ilku Maroviću iz Crvenog križa Kotor, g–đi Milevi Pejaković Vujošević direktorici muzeja i mons. Iliji Janjiću.

Crveni križ Korčula

Pošalji dalje: