Martin na Mratinu

1Jučer je u Žrnovu na Mratinu obilježen blagdan sv. Martina. Po prvi puta je uz misna slavlja održan prigodni program. Osnovna škola „Ante Curać Pinjac“izvela je svoj folklorni i literarno-scenski repertoar u bratimskoj dvorani, a u Arhivskom sabirnom centru Korčula-Lastovo bio je Dan otvorenih vrata uz izložbu „Mratin s(t)jecište“.

Unatoč lošemvremenu brojni su posjetitelji upoznali izvorne arhivske dokumente, fotografije, ali i umjetničke slike, koje su posvjedočile slojevitu „mratinsku“ povijesnu priču. Ovaj brežuljak, glavica, kojemu je titular župne crkve dao naziv te su ga Žrnovci u metatezi premetnuli (Martin = Mratin), dugo je kroz povijest središnja geografska točka Žrnovske kotline nasred koje su ukrštavaju drevni putovi, kazao je kustos Tonko Barčot, voditelj arhivsko sabirnog centra Korčula – Lastovo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANo, Mratin je i više od geografskog centra. Smještanje župne crkve Žrnova, potom i škole u 19. st, a pred par godina i Arhivskog centra, govori da je Mratin crkveno, ali i kulturno sjedište širih razmjera. Uz otvaranje izložbe, Barčot ističe pregled urbanizacije brežuljka, simbola svetkovine sv. Martina koja govori o njegovoj drevnoj žrnovskoj bratovštini,  postojanju zasebnog zaselka, ali i iseljavanju. Posjetitelji su uz razgledanje i predavanje o baštini o kojoj se skrbi, degustirali i tradicionalne žrnovske lojenice, koje su spremile mještanke Desanka Cebalo i Teodora Šestanović, kao i prikle koje je ispekla Anka Vojvodić. PO starom običaju, nazdravilo se je uz vino, koje su za ovu prihodu nudili Domagoj Donjerković, Udruga blatskih vinara i Martin Vojvodić. Uz Župni ured sv.  Martina, program su potpomogli MO Žrnovo, Gradski muzej Korčula i Grad Korčula. Izložba će biti otvorena do 25. studenog ove godine.

Tekst: Niko Perić – SnimakASC Korčula – Lastovo

Pošalji dalje: