U Korčuli dodijeljene oznake HOP

Ministar Grčić dijeli oznakeU petak (15. studenog) započela je u kongresnoj dvorani hotela Marko Polo ovogodišnja dvodnevna svečanost dodjela oznake”Hrvatski otočni proizvod”u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u suradnji s Gradom Korčula, TZ Korčule i Korčulanskom razvojnom agencijom KORA d. o. o.

Svečanost je započela sjednicom Otočnog vijeća, koje je kao savjetodavno tijelo sastavljeno od svih predstavnika otočnih gradova i općina predočilo sve ideje za buduće razdoblje u strategiji razvoja otoka, o čemu je govorio prof. dr. sc. Branko Grčić potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja i fondova EU, naglasivši pomoć otocima, za koje će ove godine Vlada RH plasirati milijardu i 600 milijuna kuna, kako kroz programe prometnog povezivanja, tako i kroz potporu gospodarskim aktivnostima ali i radu raznih socijalnih nevladinih udruga koje trebaju potporu da bi se život na otoku razvijao, rekao je ministar Grčić, da se zadrži mlade ljude na otoku, gdje će se ostvariti određeni okvir koji nudi da mogu normalno živjeti.

Ljubica Ajduković UgarkovićU popodnevnim je satima bila prezentacija uzgoja egzotičnog voća i povrća na Hrvatskim otocima za EU tržište. Navečer je u kino dvorani bila svečanost uručenja oznaka HOP, gdje je uz Branka Grčića, potpredsjednika Vlade RH i ministra regionalnog razvoja i fondova EU, bio i njegov zamjenik dr. Jakša Puljiz, i pomoćnici Venko Ćurlin i Gorenka Bulj, saborski zastupnik Mladen Marelić, zamjenik župana Dubrovačko neretvanskog Davorko Obuljen, načelnici otočnih gradova i općina i brojni otočni proizvođači. U ime domaćina korčulanski je gradonačelnik Vinko Kapelina kazao da će kroz ovu manifestaciju i otok Korčula doživjeti svoju promociju, jer je Korčula poznata po autohtonim proizvodima, uz natprosječnu kvalitetu, i svojim ukupnim karakteristikama može zadovoljiti potrebe domaćih i stranih korisnika.

HOP oznaka gudačkom instrumentu Mali MIće iz LastovaPozdravne riječi je uputio i zamjenik župana Davorko Obuljen, čestitajući Korčuli na domaćinstvu, i proizvođačima koji promiču hrvatske otoke. O sedam godina oznake HOP govorio je ministar Grčić, uz napomenu da su ruke otočana vrijedne, a njihove obiteljske zajednice i pojedinci ostvaruju veliki uspjeh činjenicom da su svoje proizvode testirali i kvalificirali, da bi dobili važan certifikat Hrvatskog otočnog proizvoda. Ta laskava titula će plasirati otočni proizvod na tržište, uz želju onih koji konzumiraju, da posjete otoke na kojima se to proizvodi. Mi potičemo inicijativu, ali i slične u nekim drugim krajevima Hrvatske, da bi pomogli svima koji žele da iz povijesti i tradicije grade svoju budućnost. Obećao je da će se otvoriti izložbeni centar otočnih proizvoda, odakle bi se plasirali na tržište, stvarajući ekonomsku korist otočanima.

Turistička sezona jeste od važnijih segmenata, ali nije dovoljno, kod nas je prekratka da bi mogla stvoriti standarde moderne Europe, a mi imamo potencijala za dobru budućnost, poručio je ministar Grčić, koji je uručio oznake Hrvatski otočni proizvod(HOP). U ovoj 2013. godini oznaku su dobila 43 otočna proizvođača (Cres 6, Vis 4, Rab 2, Krk 5, Korčula 3, Pelješac 3, Šolta 4, Pag 2, Brač 3, Hvar 6, te Pašman, Prvić, Murter i Lastovo po 1), koji su ponudili 75 proizvoda i proizvodnih linija. Ukupan broj nositelja oznake sa naših otoka do sada je 145 sa 19 otoka i poluotoka Pelješca.

Dječja KumpanjijaU ostalom dijelu programa su nakon uvodno otpjevane hrvatske Himne od članova HGD Sveta Cecilija iz Korčule, nastupili njihovi izvođači čuvene viteške igre Moreška, Dječja Kumpanjija iz Smokvice (za čiji je nastup ministar Grčić rekao da bi i oni trebali dobiti HOP oznaku), te pjevačke klape: Škerac (Korčula), Lumbarda, Kurenat (Mljet) i Nava iz Orebića. U subotu će biti upriličen susret otočnih proizvođača s dužnosnicima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, te posjet nositeljima oznake HOP s otoka Korčule.

Voditeljica projekta Ljubica Ajduković Ugarković se pohvalno izrazila o korčulanskoj gostoljubivosti(od gradske uprave i institucija do osoblja hotela Marko POLO, koji su na mnoge uslužne načine pomogli da se ovaj značajni skup održi u Korčuli.

Tekst i snimke: Niko Perić

HOP oznake

Pošalji dalje:

2 komentara “U Korčuli dodijeljene oznake HOP

  1. jadran Antunović (Uredi)

   OPG Jadran Antunović Vl. Jadran Antunović Orebić pol. Pelješac

   Iskra Vlašić Vela Luka otok korčula

   Presa d.o.o. Vela Luka otok Korčula

   OPG Roberto Barović pol. Pelješac

   PZ „Pelješki Vrhovi“ Janjina pol. Pelješac

   Mali Miće d.o.o. Lastovo otok Lastovo

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.