Prvi dan tjedna prirodoslovlja u Korčuli

images (2)

Prvi dan tjedna prirodoslovlja u Korčuli započeo je šetnjom i prikupljanjem gljiva u Parku Hober.

U 18.30 sati u Vatrogasnom Domu Korčula vrsni poznavatelji prirode i svijeta gljiva N. Matočec i  Ivana Kušan na interesantan i jednostavan način približili su gljive posjetiteljima, objasnili njihovu važnost i najčešće odgovarali na pitanja koja je gljiva jestiva.

Posjetitelji su u ugodnoj atmosferi upijali informacije. Zanimljivo je da u Hrvatskoj  349 ugroženih vrsta gljiva i da postoji gljiva koja ako se konzumira u naš organizam ispušta toksične tvari koje tek počnu dijelovati  10-etak do 30 dana nakon konzumacije, od kojeg se često i umre bez da ste svijesni da je uzrok pojedena gljiva.

Također danas je u 17 sati u prostorijama Centra za Kulturu održano predavanje za javnost  Balegari, suvremenici dinosaura (R. Ozimec & Lana Baričević).

Balegari ,kotrljari, prašinari, mali insekti-bube izuzetno važni za ekosistem,jer ga čiste od otpadaka, a  u stanju su podignuti teret 1141 puta teži od njih same…

U nedelju je na programu u 11.00 sati demonstracija tehnike penjanja i spuštanja po užetu, Kula Revelin (D. Basara i P. Rade) a u 18.00 Predavanje za javnost, Centar za kulturu grada Korčule: Kočje – lokalitet sa staništem iznimne važnosti za gljive Korčule, Hrvatske i svijeta (N. Matočec & Ivana Kušan).

dzzp201004121057170

Svi ste dobrodošli.

I.A.

Pošalji dalje: