Zapuštena glavna korčulanska plaža Banje

I dok turistička sezona u Korčuli polako hvata zamah, iz ljeta u ljeto ista slika, neuređenih kupališta i plažnih objekata.

Iako turista-kupača još i nema,a plaže za razliku od gradskih riva koje su ponedjeljkom,utorkom, srijedom krcate raznim brodovima i turistima na njima, još nisu popunjene, u gradu se pitaju- kada će se urediti glavno gradsko kupalište.

Plaža Banje prije 100 godina imala je tuševe,toalet,kabine za kupače. Kabine su se urušile, tuševa i ležaljki više nema. Ne pere se betonski plato pa se cijeli prostor doima prljav i neuredan. Ništa bolje nije niti sa ostalim gradskim plažama na obalnome pojasu kojeg oplakuje čisto i bistro more. Tako zahtjevnijim kupaćima ostaju prirodne plaže na malim škojićima korčulanskog arhipelaga.

Mjerodavni se u gradu ponovo loptaju sa nadležnostima oko plaža. Prema verziji domaćeg hotelijera, HTP-Korčula d.d. Banje,udaljene pedesetak metara od hotela Park javno su pomorsko dobro, nad kojim oni nemaju ingerencije.

U gradskoj pak upravi smatraju da je domaći hotelijer odgovoran za plaže ispod svojih objekata koje je oduvijek održavao, posebice za glavnu gradsku plažu Banje i ostali dio prostora oko plaže koji je u njegovome vlasništvu. A tko je odgovoran za ostale plaže? Po svemu sudeći nitko, jer su plaže na javnome pomorskome dobru.

S druge pak strane mali obrtnici vapiju za koncesijama.Kad bi oni uzeli stvar u svoje ruke,plaže bi,vele, procvale.Iako se o koncesijama priča već godinama,od njih još ništa. Šapuće se da oko toga još nije jasna zakonska regulativa.

Željan Petković – Dubrovački vjesnik

Pošalji dalje:

3 komentara “Zapuštena glavna korčulanska plaža Banje

 1. FORE (Uredi)

  Predlažem da se odmah i hitno donese odluka o zabrani kupanja dok se situacija ne sredi.
  Poslje izabrati direktora gradskih plaža,osnovati
  agenciju koja če se trajno brinuti o istim,naručiti
  studiju utjecaja na okliš,sve uskladiti sa županijskim,državnim i eu regulativima i prostornim planovima,provesti javnu raspravu,plus studija
  isplativosti,možda i poslati koju gradsku delegaciju
  u druge najljepše destinacije svijeta,raspisati eventualno natječaj za privatno javno partnerstvo
  eto sve u svemu ćeka nas veliki posal.
  Ako odmah krenemo s gornjim zahvatima mislim da ćemo se okupati negdi oko 2040.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. runja (Uredi)

   Jučer sam bila na plaži i to je UŽAS! Ne mogu virovat da nema komentara na ovako važno pitanje stanja na našoj plaži i FORE je u pravu.
   Mi stvarno činimo sebi antireklamu i svojski se trudimo svake godine bit negativniji. Zaboga plaža je važna u ponudi turizma, ali očito ni deoprilo do mozga odgovornih i tko uopće nju “čisti” tj ne čisti? Mislim da HITNO treba REAGIRAT ineče je sve vrag odni.

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.