Vela Luka: Lovostaj za jastoga i hlapa do svibnja

VELA  LUKA –  Po Zakonu o morskom ribarstvu,lovostaj za jastoge i hlapove počelo je 11. rujana i trajat će do 15. svibnja slijedeće godine u tome razdoblju zabranjuje se njihov lov i prodaja.Jastozi i hlapovi uglavnom se love mrežama in vršama.U netom završenoj sezoni ulova  tih traženih rakova na području otoka Lastova i Korčule nemoguće je doznati ulovljene količine.

Po slobodnoj prosudbi velolučkih ribara ulov nije veći od nekoliko tona jastoga, uz neznatnu količinu hlapa,a koji su uglavnom završili kod privatnih ugostitelja , po cijeni od 250 – 300 kuna za kilogram. Od ribara smo doznali da je ulov jastoga iz godine u godinu sve lošiji, a na to uz prirodne uvjete utječu i nekontrolirani izlov krivolovaca.Izlov rakova  manjih od 28 centimetara, zakonom je izričito zabranjen. Prije 15- tak godina jastoge je lovilo 20 Velolučana, a cijelom otoku Korčuli pedesetak.Danas ih je u Veloj Luci samo trojica koji se aktivno bave lovom jastoga za tržište.

Neki stariji velolučki ribari kažu da će,nastavili se tako intenzivan ulov jastoga i krivolov tijekom cijele godine, tih rakova za kratko vrijeme će nestati na lovnom području otoka Lastova i Korčule. A što jasno pokazuju podaci o smanjenom ulovu i broju ribara koji se bave ulovom.
Zato predlažu da se uvede  moratorij na ulov jastoga na određenim ulovnim područjima,na nekoliko godina kako bi se  njihov broj u staništima  povećao, jer ima ozbiljnih znakova da su ona jako prorijeđena.No,o ovome bi ihtiolozi trebali dati svoje stručni mišljenje.

M.Cetinić (Dubrovački vjesnik)

Pošalji dalje: