Vina od konobe

Predsjednik i tajnica udruge Grk LumbardaUdruga vinogradara i vinara „Grk-Lumbarda“održala je u subotu navečer (15. ožujka 2014.) u restoranu „Maestral” u Lumardi, treće edukativno kušanje vina pod nazivom Vina od konobe. Na ovom susretu vinara – amatera iz Lumbarde, uzorke amaterskih šifriranih vina(20 crnih plavac i 18 bijelih grk)su ocjenjivali enolozi: Ivanka Čelar, Perica Žuvela, Janko Jovanov, Nika Silić Maroević, Igor Radovanović i pridružni član, mlađi sumještanin Ivan Batistić „Zure“ (magistrira na Poljoprivrednom fakultetu u Zagrebu).

Dosadašnja edukativna kušanja su dala poticaj za daljnji razvoj i jačanje vinarstva u Lumbardi, kaže predsjednik udruge Franko Milina“Bire“. U statutu udruge, prvenstveni je zadatak promicanje uzgoja i unaprijeđenja,  kaže tajnica udruge Grk,  Maja Cebalo, sa zadovoljstvom napominje da iako su to amaterska vina, malo uzoraka dobivaju srednje ili niže ocjene, a sama kušnja, kao savjetodavni karakter potvrđuje da se proizvode sve bolja vina, iako je bijeli Grk teže napraviti, ali je u mjestu tradicija toliko jaka da su amaterska bijela vina vrlo blizu profesionalnim, ljudi polažu truda, vremena i vina su sve bolja.

Ocjenjivački sud Vina od konobeMaja Cebalo napominje da je u Lumbardi osam proizvođača koji se vinom bave profesionalno na način da im se vina redovito kontroliraju,  ocjenjuju i službeno distribuiraju,  puno je još domaćinstava koja se intenzivno bave vinom,  i čak se gotovo sva količina popije u Lumbardi,  što je specifičnost ovoga mjesta,  u koje mnogi dolaze samo radi kušanja vina.  Nisu nam zanimljivi trgovački kontakti,  kaže Maja Cebalo,  i udruga se trudi privući ljude u Lumbardu da dođu i kušaju vino na mjestu gdje se proizvodi ova vrijedna i rijetka sorta grožđa i vina.

Grupa ŠtropEnolozi nisu imali posebnih primjedbi, i zadovoljni su ovogodišnjom berbom, kaže poznati enolog Ivanka Čelar, i tu večer predsjednica ocjenjivačkog tima, koji je u društvu s proizvođačima imao edukativne razgovore i svako je vino dobilo ocjenu i mišljenje uz odgovarajuće preporuke za doradu i poboljšanja.  Spoj Lumbarde, uz Grk i pijesak, uz ove manifestacije su izvanredna turistička poruka, kaže Ivanka Čelar, jer svaki turista koji popiju čašu vina iz mjesnih konoba,  priča o kvaliteti i području gdje se uzgaja, i obvezno se spomene Hrvatska.  Uz ovu bogatu vinsku manifestaciju, popraćenu glazbom grupe Štrop, i kulinarskim specijalitetima, bilo je i slavljeničko, jer je Ivanka Čelar (predstojnica Zavoda za mediteranske kulture Sveučilišta Dubrovnik)  tu večer obilježila rođendan i nakon 40 godina rada odlazak u mirovinu.  Uz čestitke, ona je od udruge GRk-Lumbarda, uz tortu dobila u znak zahvalnosti i monografiju Grk.

ekst i snimak : Niko  Perić

Pošalji dalje: