Osnovana udruga Žrnovski makaruni

Žrnovo – Sinoć je u Domu kulture u Žrnovu na otoku Korčuli osnovana udruga Žrnovski makaruni. Djelovanje udruge bit će usmjereno na organizaciju već tradicionalne manifestacije Makarunada te zaštitu žrnovskih makaruna kao autohtonog proizvoda,rečeno je na inicijativnom dogovoru. Predsjednica udruge je Fani Duhović, tajnica Milka Skokandić, a Upravni odbor je u sastavu: Ivica Belić, Katarina Skokandić, Jadranka Grbin, Nives Matulović, Fani Duhović, Petar Skokandić, Ante Šale, Dinko Šegedin i Joško Cebalo.

Htjeli bismo okupiti i što više mladih ljudi koji bi svojom energijom i entuzijazmom doprinijeli što kvalitetnijem djelovanju udruge poručila je prva predsjednica Fani Duhović.Već su podjeljeni i zadaci na ovogodišnjem održavanju Makarunade u Žrnovu,koja će se po sedmi put održati u nedjelju,10. kolovoza,kako bi se pokazalo široj javnosti način pripremanja lokalnog specijaliteta – žrnovskih makaruna i privući ljude u staro otočko selo.

Žrnovski makaruni su jelo koje se pripremalo od pamtivijeka za vrijeme blagdanskih svečanosti i obiteljskih proslava. Za pripremu su se isključivo koristile namirnice proizvedene u kući: brašno, luk, divljač ili govedina, jaja, sol, maslinovo ulje, rajčice i začinsko bilje,čiji se recept prenosi na generacije,iako se nažalost u današnje vrijeme, žrnovski makaruni mogu naći na stolovima mnogih otočkih konoba i restorana,i nude se kao žrnovski,iako ni po artiklima,niti po spremanju nemaju gotovo ništa Žrnovskog.

Tekst: Niko Perić uz posuđenu fotografiju od Fani Duhović

Pošalji dalje: