Imam samo 30 godina i zapovijedam raketnom topovnjačom

Nježnu plavušu, 30-godišnju Korčulanku Antoniju Didović, bez pogovora sluša 30 rogobatnih muškaraca, članova posade raketne topovnjače Kralj Petar Krešimir IV. Samozatajna Antonija u srpnju je imenovana zapovjednicom toga elitnog ratnog broda Hrvatske ratne mornarice.

Nakon četiri razreda Srednje pomorske škole u Dubrovniku, Pomorskog fakulteta u Dubrovniku i četiri i pol godine provedene u HRM-u uz stalnu izobrazbu i usavršavanje, Antonija je srušila sve predrasude i potpuno ovladala muškim svijetom ratnika.

– Nikad nisam mislila da ću biti u vojsci, nisam željela biti ni princeza, ni balerina, ali sam oduvijek željela raditi na brodu i biti na moru. More i brodove zavoljela sam kao dijete, odlazeći na pecanje s tatom Ivanom. Pecali bismo i gledali brodove – priča Antonija, prisjećajući se svog djetinjstva u Žrnovu, mjestu s oko 1000 stanovnika na otoku Korčuli.

Otkriva da muškarcima nije teško zapovijedati, slušaju je bez pogovora. – Poslije su mi priznali kako su se malo pribojavali da preda mnom neće moći slobodno razgovarati i ponašati se. Malo ih je plašila cura na brodu, ali brzo su se navikli i opustili. Ja ne izmišljam poslove. Način života i rada je uređen, sve se unaprijed zna. Ne može netko reći ‘digla se na livu nogu pa nam soli pamet’. Vojska je uređen sustav, zna se tko što radi i na svakom je vojnom brodu jednako, bez obzira na to tko je zapovjednik.

Ja samo provodim zapovijedi koje dobivam od nadređenih. Primjerice, dobijemo zadatak ‘raketna opasnost’ – e, onda se samo moj glas čuje na brodu. Izdajem zapovijed kojim kursem i kojom brzinom voziti brod, a cilj je nabrže zaštititi posadu i brod i obraniti se od prijetnji- objašnjava poručnica fregate.

Ništa joj nije teško i nikada nije osjetila ni zavist, ni otpor muških kolega. Uvjeti za napredovanje za sve su isti, a zašto je baš ona izabrana za zapovjednicu, skromna kakva jest, tvrdi da ne zna.

Jutarnji list

Pošalji dalje:

Jedan komentar za “Imam samo 30 godina i zapovijedam raketnom topovnjačom

  1. runja (Uredi)

    Bravo Antonija! Skromna samozatajna pravi primjer uspješnosti.
    Čudo da su mediji objavili jer njima su važne guzice, sise, botokks i ko je koga……

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.