Ne damo da našu uvalu unište apartmanima

LOVIŠTE – Unatoč protivljenju dijela lokalnog stanovništva Lovišta, koje se pribojava masovnog turizma i betonizacije, u ovom pelješkom mjestu gradit će se luksuzni turistički kompleks vrijedan preko 70 milijuna eura.

Općina Orebić nedavno je usvojila urbanistički plan uređenja područja Bili dvori, čime su se i formalno stekli uvjeti da dubrovački poduzetnik Mirko Obrvan započne gradnju.

Prema projektnoj dokumentaciji, gradili bi se apartmani, luksuzne vile, teniski tereni, marina, te drugi turistički sadržaji po uzoru na Azurnu obalu i to na više od šest hektara prostora u pitoresknoj uvali.

Riječ je o turističkim sadržajima sa šest zvjezdica. Ta lifestyle destinacija, kako kaže investitor, imat će i četiri bazena, niz restorana i barova, sportskih sadržaja te wellness na prostoru od dvije tisuće četvornih metara. Potencijalnim partnerima osobito je privlačna lokacija, jer je riječ o svojevrsnom izlazu na more prema svim željenim pravcima, što posebno privlači nautičare.

Međutim, dio mještana Lovišta osporava legalitet prostorno-planske dokumentacije jer je, kažu, Općina Orebić išla na ruku investitoru Mirku Obrvanu kada je donosila urbanistički plan uređenja Bilih dvora. Osim toga, na tom prostoru budućeg “turističkog raja“ vode se dva sudska spora – za povrat nacionaliziranog zemljišta te spor oko 66 izgrađenih apartmana privatnih vlasnika, koje investitor ne uklapa u svoj projekt već ih navodno namjerava rušiti. Međutim, za Mirka Obrvana nema ništa sporno.

On kaže da te apartmane neće rušiti do okončanja sudskog spora. – Ponašat ću se u skladu s presudom, a ako vlasnici apartmana dobiju spor, ja ću svoj posjed ograditi – rezolutan je Obrvan, koji naglašava da nije riječ o vlasnicima objekata već posjednicima, koji ih godinama koriste polulegalno. Pravna zavrzlama je tim veća što su vlasnici apartmane kupovali od slovenske tvrtke “Gorica”, koja je u međuvremenu propala kao i tadašnja zajednička država.

Da imovinsko-pravni odnosi nisu u redu potvrđuje i stanje u zemljišnim knjigama Općinskog suda Korčula gdje se Bili dvori vode kao “društveno vlasništvo s pravom korištenja“. Riječ je o nekadašnjoj zadruzi “Lovište” koja, dakle, nije imala pravo prodavati imovinu.

Dr. Biljana Backović-Rudan, koja je godinama u Općinskom vijeću Orebića upozoravala na nepravilnosti privatizacije i pretvorbe zadruge, ističe da je prostor turističke zone namijenjen izgradnji povećan za dvadeset posto.

Stoga, trebalo je provesti javnu raspravu, što nije učinjeno, pa je po njezinu mišljenju upitan legalitet Urbanističkog plana uređenja Bili dvori.

Kritičari ovoga turističkog projekta, koji je uz “Hrvatski san” na predjelu Sestrice u Dubrovačkom primorju najveći u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, ističu opasnost od zagađenja okoliša, a posebno morske vode, zbog velikog broja turističkih sadržaja i gostiju koji bi tu dolazili.

piše Stanislav SOLDO – Slobodna Dalmacija

Pošalji dalje:

Jedan komentar za “Ne damo da našu uvalu unište apartmanima

  1. Miriam (Uredi)

    To me malo podsjeca na one francuske hotelijere i Hvar – i sto je ispalo od toga? Ja nista ne znam o tom covjeku, ali prvo bih se zapitala o njegovim referencama prije nego sto bih se upustila u takav megalomanski projekt, i to jos na tudjem zemljistu.Po principu “lako cemo”.

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.