Željko Nobilo: Mojih kamenih kućica ima po cijelome svijetu

Na izložbi u crkvici sv. Križa, u poljima čuvenoga grka u Lumbardi, Željko Nobilo, diplomirani pravnik, predstavio je svoje minijature od kamena. Riječ je o starim poljskim kućicama i košarama od lomljenog kamena, koje je počeo spontano izrađivati prije četiri godine.

Do sada ih je izradio 400, a većina je otkupljena i nalazi se diljem svijeta – Novi Zeland, Australija, Amerika, Kanada, Rusija, Argentina, Europa. Nobilo izrađuje minijature od kamenog otpada ovdašnjih kamenorezaca i klesara, uz upotrebu jednostavnih alata – tesarskih kliješta i čekića.

U početku je radio jednostavne minijature, ali s vremenom te male građevine počele su dobivati savršeniji izgled. Započeo je s gradnjom okruglih kažuna, suhozida, a sada radi složene – svjetionike, kampanele i crkve.

Strpljivo slažući kamen na kamen, bez skice i kalupa, mašti na volju, uz mnoštvo “pacijence“, Nobilo svaki kamenčić najprije oblikuje u zamišljenu formu, slaže ga i nalijepi dok ne dobije željeno jedinstvo forme i sadržaja.

– Još kao dijete, dok sam pomagao didi i babi u branju maslina, pažnju su mi zaokupljali suhozidi. Posebice su me oduševljavale kamene poljske kućice. Tada sam već crtao meje, maslinike, vinograde i maštao da ću jednom napraviti kućicu u masliniku. Zbog poslovnih i obiteljskih obveza do sada nisam uspio, ali su zato nastale ovo moje minijature – kaže Nobilo.

Veli da za gradnju jedne prave kućice još nije kasno. Planira je izgradit na posjedu svoga dide, gdje je i vidikovac. U njoj namjerava napraviti svoj atelje i tamo izrađivati svoje minijature, koje već sada turisti cijene kao originalan suvenir otoka Korčule i Dalmacije.

Željan Petković, Slobodna Dalmacija

Pošalji dalje: